Data: 2000-10-13 17:26:42
Temat: Odp: emulgatory
Od: "Yossar" <e...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > W przepisie wystepowal emulgator.Chcialam sie dowiedziec, co to jest i
czy
> > mozna taka substancje kupic w sklepie (badz jej substytut)
>
> Nie bede wyjasniac co to jest, bo przed chwila ktos juz zrobil. Niestety
> nie pamietam dokladnie skladu tego dodawanego do lodow (kilka lat juz
> minelo), w kazdym razie byla to mieszanka naturalnych substancji, m.in.
> lecytyny (chyba nic nie pomieszalam). Dzieki niemu lody wloskie sa
> wlasnie takie kremowe. Robiac lody domowym sposobem (ale nie z proszku)
> dodaje sie m.in. jajka i chyba one pelnia te funkcje.
lecytyny nie pomieszałeś to emulgator emulsji O/W(olej w wodzie) oraz
stabilizator emulsji typu W/O ale o tym żeby dawał kremową fakturę to nie
słyszałem (ale wcale nie musiałem). Co do żółtek owszem zawierają dobry
naturalny emulgator - cholesterynę (tu ja mam nadzieję że nie pomyliłem się)
zresztą jest to emulgator typu W/O
teraz ja mam pytanie - czy loody to emulsja W/O czy O/W? i jak się do tego
mają ww emulgatory?
|