Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!polsl.gliwice.pl!not-for-mail
From: "MAc" <m...@f...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: fogyhogmakremleves
Date: Sat, 1 Dec 2001 12:43:03 +0100
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 26
Message-ID: <9uafe2$l9e$1@zeus.polsl.gliwice.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.106.137.41
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:85027
Ukryj nagłówki
Strasznie trudne slowo - ale jak sie nauczycie to po prostu pycha.
Po naszemu zupa krem czosnkowa. Poznalem to na moim ukochanym Madziarsku,
w polowie pokreconej drogi z Miskolca do Egeru. (o Egerze potem)
Glowka czosnku, dwie miski bulionu (tyle ile na dwie osoby), smietana, zolty
ser, przyprawy, oliwka.
czosnek (duzo) poddusic w zabkach na patelni - w tym jest najwieksza
trudnosc,
bo musi sie "zmaslowac", stracic ostrosc ale nie przypalic. czosnek do
miksera i zmiksowac, dodac do bulionu, pogotowac troche, zagescic, dodac
duzo smietany i do miseczek. Do tego tarty zolty ser (raczej lagodny) i
drobne grzaneczki.
Ja najczescie robie wieczorkiem, jak zostanie rosol z obiadu - wtedy jescze
mozna domiksowac troszke gotowanej marchewki.
generalnie lagodne i nie smierdzi.
Uwaga!! to jest proba odtworzenia czegos co jadlem, ale nie znam
oryginalnego przepisu.
Jak ktos zna to niech koniecznie poda
Prosze!!!!
MAc (czosnkofan)
|