Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.nas
k.pl!newsfeed.formus.pl!news.formus.pl!not-for-mail
From: "MARSZULL" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: ges i takie tam troche dlugie ale warto :-)
Date: Tue, 27 Feb 2001 12:10:02 +0100
Organization: Formus Polska
Lines: 37
Message-ID: <97g1os$549$1@news.formus.pl>
NNTP-Posting-Host: gateway.g-em.pl
X-Trace: news.formus.pl 983272028 5257 212.45.233.230 (27 Feb 2001 11:07:08 GMT)
X-Complaints-To: a...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 27 Feb 2001 11:07:08 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:45243
Ukryj nagłówki
witam wszystkich
ostatnio dostalem w prezencie ges ,juz zabita :-))
i pzryrzadziłem ja jako ges pieczona z jablkami
jako ze wzbudzila ona zachwyt moich przyjaciol
pozwole sobie zacytowac przepis
ges po obciecieciu skrzzydel i glowy
myjemy i smarujemy utartym czosnkiem z sola
przedewszystkim w srodku ale nie zaszkodzi i na zewnatrz
troche pieprzu na zewnatrz i do srodka jeszcze majeranek
musi polezec kilka a jeszce lepiej kilkanascie godzin
(ges wazymy bardzo wazne ale o tym pozniej)
po lezakowaniu dziurki po skrzydlach i glowie
zaszywamy nicia bawelniana
a srodek wypychamy jablkami , kwasnymi
mocno , "na sile" ale zeby nie popekala
skora
i zaszywamy
wstawiamy do brytfanny i pieczemy w tem.
160-180 stopni
tyle ile wazy
tzn 3kg -3h
tluszczykiem ktory scieka polewamy od czasu do czasu
i zeby sie nie zapalal ja osobiscie spryskiwalem woda
mozemy pod koniec pieczenia dodac dodatkowe jablka
sowoja ges podalem z ziemniakami
gotowanymi i bialym winem, pychotka
a ile jeszce korzysci
tluszcyk na smalczyk( ja dodaje do niego orzechy wloskie)
a szyja i skrzydla na rosol( z jednego wychodzi spory garnek bulionu)
tez pychotka
a w zwiazku z tym bulionem mam pytanie jaka
ciekawa zupe mozna na nim ugotowac (szybko i tanio i smacznie :-)
Marszull
|