| « poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2007-05-12 20:47:51
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:20070512220540.403e885d@localhost.localdomain..
.
> ** Patrycja wrote:
>
>>> Raczej nie, masło się spali.
>
>> dziwne. praktycznie za kazdym razem jak gotuje ziemniaki to smaze
>> cebulke na masle i nigdy mi sie nic nie spalilo.. na oleju jest ble.
>
> Zależy od temperatury, ja tam daje kropelkę oleju i tyle.
Można użyć masła ghee.
Fura roboty, ale jaki efekt!
T. D.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2007-05-12 20:50:53
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?"Tomasz Dryjanski" <T...@s...o2.pl> wrote in
message news:f25992$o7j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jeśli chlorek potasu, to raczej KCl.Ale smak ma obrzydliwy,
i - moim
> zdaniem - niezbyt słony.
> Czasem można kupić mieszankę 30% KCl i 70% NaCl,
"dietetyczną". Żeby uzyskać
> zamierzony efekt smakowy, trzeba jej po prostu wsypać
więcej. ;)
-------
KCl, oczywiscie :)
obrzydliwy, oczywiscie :)
można, oczywiście :))
lepsze to niz nic, mz.
pzdr. b
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2007-05-12 20:53:09
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
"Bremse" <bremse{usun.to}@wp.pl> wrote in message
news:m6ub43lq0osf3vaahn6n48d80139ddtgb6@4ax.com...
http://allegro.pl/item194566691_garnek_do_gotowania_
ryzu_3_2l_tefal.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2007-05-12 23:28:07
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?Bremse napisał(a):
> On Sat, 12 May 2007 19:50:32 +0200, Konrad Kosmowski wrote:
>
>>> Witam,
>>> jako że całkowicie musiałem odstawić sól,
>>
>> Ale sól w dowolnej postaci?
>
> Najlepiej by było.
"Mojemu organizmowi potrawy nauczyły się smakować" ;-) na długo przed tym,
kiedy zaistniała taka potrzeba. Kiedyś po prostu skosztowałem w gościnnej
okoliczności pomidorówki bez soli (znaczy takiej z solniczki, bo NaCl na
pewno zawierała;-) i ... była boska. Nagle poczułem więcej smaków. A poza
tym moje otoczenie tak soliło, że nie dało się tego znieść. Obecnie sól
stosuję tylko do pomidorów na surowo innych surówek, a i to nie zawsze jako
sól kuchenną tylko np. sol wieloskładnikową. Jak zresztą podpowiadają Ci
inni.
Powszechnie uważa się, że sól poprawia/wzmaga smak. Ja odkryłem na sobie, że
jej brak - rownież, ale oczywiście muszą występować inne stosownie "mocne"
smaki.
> Przy ciśnieniu 125-135/80 po prostu ograniczyłem spożycie,
Przy okazji: to zupełnie dobre ciśnienie, czego się tu czepiać?
Rozrywkowe życie zaczyna się, gdy masz np 135-140/110, albo 160/120. Wtedy
dopiero jest
wesoło :-(.
Juf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2007-05-12 23:31:52
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
"Juf" <j...@g...pl> wrote in message
news:f25ih9$m2g$1@inews.gazeta.pl...
Dokładnie. Do solenia lepiej użyć soli do przetworów lub w ostateczności tej
modnej morskiej - nie polecam - gdyż nie ma już soli morskiej bez dioksyn i
innego syfu. Nie jest tego moze dużo ale i tak już jesteśmy zasilani przez
wiele źródeł, po co dodawać jeszcze jedno.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2007-05-12 23:31:53
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?** Juf wrote:
>> Przy ciśnieniu 125-135/80 po prostu ograniczyłem spożycie,
>
> Rozrywkowe życie zaczyna się, gdy masz np 135-140/110, albo 160/120.
> Wtedy dopiero jest
> wesoło :-(.
Dla jaj tak o dodam, że sam mam ogólnie 70-110/50 i żyję. ;) Niskie
ciśnienie to niedogodność, wysokie - zagrożenie.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2007-05-12 23:32:49
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?** Juf wrote:
>> Przy ciśnieniu 125-135/80 po prostu ograniczyłem spożycie,
>
> Rozrywkowe życie zaczyna się, gdy masz np 135-140/110, albo 160/120.
> Wtedy dopiero jest
> wesoło :-(.
Dla jaj tak o dodam, że sam mam ogólnie 70-110/50 i żyję. ;) Niskie
ciśnienie to niedogodność, wysokie - zagrożenie.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2007-05-12 23:35:15
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
"Juf" <j...@g...pl> wrote in message
news:f25ih9$m2g$1@inews.gazeta.pl...
Dokładnie. Do solenia lepiej użyć soli do przetworów lub w ostateczności tej
modnej morskiej - nie polecam - gdyż nie ma już soli morskiej bez dioksyn i
innego syfu. Nie jest tego moze dużo ale i tak już jesteśmy zasilani przez
wiele źródeł, po co dodawać jeszcze jedno.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2007-05-13 12:27:30
Temat: przy okazji: hydrolizat (was: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?)Cześć Tomasz Dryjanski
Sat, 12 May 2007 21:15:26 +0200 napisałeś:
> Cóż. Sól - to sól. Czyli chlorek sodu. Niezależnie od postaci.
> I jest to jak dotąd jedyna znana słona substancja zdatna do przyprawiania
calkiem powaznie - co to jest hydrolizat bialkowy, stosowany w przyprawie do
zup 'maggi' (przewaznie dawniej, teraz tylko w niektorych u innych tam juz
jest masa smieci)?
czy to tez jest z NaCl?
kupuje takowa maggi i tam jest tylko hydrolizat i woda. a slone, i owszem.
--
Pozdrawiam,
Marek
Gdy wszyscy wychodzą ci naprzeciw to znaczy, że idziesz pod prąd schodami
ruchomymi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2007-05-13 13:10:13
Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?"Bremse" <bremse{usun.to}@wp.pl> wrote in message
news:m6ub43lq0osf3vaahn6n48d80139ddtgb6@4ax.com...
> jako że całkowicie musiałem odstawić sól,
Z powodu..?
> to chciałem się zapytać
> czego można używać zamiast niej do przyprawiania wody do gotowania
> ziemniaków lub ryżu?
> O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe,
> to już mdły ryż mnie odrzuca. Jakieś propozycje?
Jesli zalecil Ci to lekarz, to, ehem, poszukaj innego lekarza. Takiego,
ktorypowie Ci, ze najwazneijsza jest sumaryczna ilosc spozywanej soli, a
wiec spokojnie mozesz dodawac sol do gotowania ziemniakow czy ryzu gdy
ograniczysz mnostwo produktow ktore spozywasz na codzien, a ktore zawieraja
czesto potworne ilosci soli. Przyklady takich produktow to miesa, wedliny,
maslo solone, pieczywo, ciasta i slodycze, wszelkie konserwy, warzywa i
jarzyny z puszek, sloikow, etc., ogorki konserwowane, kapusta kiszona, woda
mineralna, etc. Popatrz na zawartosc soli w tych produktach, i zamiast
wypicia np. butelki wody mineralnej ugotuj sobie ziemniali z sola a napij
sie kranowy... Ilosc soli uzywana do gotowania ziemniakow to pikus w
porownaniu do zawartosci soli w wielu ww produktach.
--
><eM eL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |