| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-25 18:07:14
Temat: ilosci BTW a gotowanieWitam:)
Przeglądając rózne tabele zawartości
BTW w róznych produktach i niekiedy
w potrawach, nie moge uchwycic zaleznosci:(
Czy surowa marchewka ma inne IG niz
gotowana, bo zmienia sie postac węgli podczas
gotowania? Czy też, co wydaje sie bezsensowne,
zwiększa sie ilość węgli? I dlaczego tylko marchewka?!
Brokuły, kalafior, fasolka szparagowa mają inaczej?
No i ogólnie może ktoś wie jak przeliczać
BTW 'surowców' podawane w tabelach na
gotowane, smażone, pieczone? Czy np. 100 g
pieczonej karkówki ma tyle BTW co surowa?
Pieczona pływa skubana w tłuszczu,
którego nie wylizuję...
starsza, chtura na razie w gotowanym dodaje
wszystkie BTW 'surowców' do kupy,
ale to chyba mało precyzyjne
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2004-01-25 18:41:48
Temat: Re: ilosci BTW a gotowanie
Użytkownik "starsza" <s...@w...poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:bv10dn$81j$1@news.onet.pl...
Witam
> Przeglądając rózne tabele zawartości
> BTW w róznych produktach i niekiedy
> w potrawach, nie moge uchwycic zaleznosci:(
> Czy surowa marchewka ma inne IG niz
> gotowana, bo zmienia sie postac węgli podczas
> gotowania? Czy też, co wydaje sie bezsensowne,
> zwiększa sie ilość węgli? I dlaczego tylko marchewka?!
Jezeli chodzi o IG marchewki surowej i gotowanej to wydaje mi sie ze:
IG jest ustalany z krzywej cukrowej, z kolei gotowana jest chyba szybciej
wchlaniana/trawiona niz surowa, dlatego gotowana ma wiekszy IG. Tak sobie to
tlumacze.
> Brokuły, kalafior, fasolka szparagowa mają inaczej?
>
Powinno byc analogicznie jak do marchewki
> No i ogólnie może ktoś wie jak przeliczać
> BTW 'surowców' podawane w tabelach na
> gotowane, smażone, pieczone? Czy np. 100 g
> pieczonej karkówki ma tyle BTW co surowa?
> Pieczona pływa skubana w tłuszczu,
> którego nie wylizuję...
>
Ja jak usmaze kotlet z karkowki, to zjadam wszystko co jest na patelni, wiec
nie mam problemu z BTW.
Nasze /polskie/ tabele podaja BTW surowych /przewaznie/ produktow.
W bazie USDA mozna znalezc BTW karkowki, czy tez innych produktow po obrobce
cieplnej.
Pozdrawiam
maf
------------------------------
www.optymal-btw.aktis.i.p.pl
------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2004-01-25 20:38:40
Temat: Re: ilosci BTW a gotowanieUżytkownik "MarekF" <m...@a...i.p.pl> napisał w wiadomości
news:bv12qr$lf6$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Jezeli chodzi o IG marchewki surowej i gotowanej to wydaje mi sie ze:
> IG jest ustalany z krzywej cukrowej, z kolei gotowana jest chyba szybciej
> wchlaniana/trawiona niz surowa, dlatego gotowana ma wiekszy IG. Tak sobie
to
> tlumacze.
Czyli coś się robi z węglami pod wpływem temperatury,
skoro są łatwiej wchłaniane.... Ciekawe!
> > Brokuły, kalafior, fasolka szparagowa mają inaczej?
> Powinno byc analogicznie jak do marchewki
No widzisz... a w tabelkach tego nie ma,
a i kalafior i brokuły są zżeralne i na surowo...
> W bazie USDA mozna znalezc BTW karkowki, czy tez innych produktow po
obrobce
> cieplnej.
Dzięki, poszukam:)
starsza, chtura żałuje jednak, że nie ma
wystandaryzowanych przeliczników
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2004-01-25 21:22:11
Temat: Re: ilosci BTW a gotowanie
Użytkownik "starsza" <s...@w...poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:bv199m$13a$1@news.onet.pl...
> Dzięki, poszukam:)
>
> starsza, chtura żałuje jednak, że nie ma
> wystandaryzowanych przeliczników
A Ty na DO jesteś, czy na MM? Bo raz piszesz o BTW, a drugi raz o IG.
Co do węglowodanów - to owszem, zwykle pod wpływem gotowania następuje
rozkład cukrów złożonych na proste.
pozdrawiam, misiczka
--
Seks jest niebezpieczny jedynie wtedy,
gdy się go zakazuje.
Larry Flynt
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2004-01-25 22:21:24
Temat: Re: ilosci BTW a gotowanieUżytkownik "misiczka" <U...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bv1crv$lio$1@news.onet.pl...
> A Ty na DO jesteś, czy na MM? Bo raz piszesz o BTW, a drugi raz o IG.
W pełni świadomie, choć może bładzę....
Jestem na Atkinsie, ale z limitowanym również BT,
ponieważ ta dieta bez limitów okazała się w moim
przypadku mało skuteczna.
Atkins zaleca te 20 g węgli raczej o niższym niż o
wyższym IG. Tak przynajmniej wynika z listy
węgli dopuszczalnych przez Atkinsa w I fazie.
starsza, chtura zrozumiała, że ogólnie diety
niskowęglowodanowe zalecają węgle o niskim IG
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2004-01-25 22:48:03
Temat: Re: ilosci BTW a gotowanie
Użytkownik "misiczka" <U...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bv1crv$lio$1@news.onet.pl...
>
> Co do węglowodanów - to owszem, zwykle pod wpływem gotowania następuje
> rozkład cukrów złożonych na proste.
To bardzo mało precyzyjnie powiedziane, a nawet niezbyt prawdziwie.
Rozkład na cukry proste następuje pod działaniem enzymów, a więc w
przewodzie pokarmowym.
Podczas gotowania, a jeszcze lepiej smażenia, pieczenia, czyli w wyższych
temperaturach następuje pękanie łańcuchów skrobii na krótsze części tzw.
dekstryny. Właściwie skrobia nie jest trawiona, a dekstryny tak. Problem ze
zwiększeniem się IG pod wpływem gotowania polega bardziej na pękaniu ścian
komórkowych i umożliwianiu w ten sposób szybszego uwalniania się cukrów do
trawienia.
Pozdrawiam
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |