Strona główna Grupy pl.misc.dieta ilosci BTW a gotowanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

ilosci BTW a gotowanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-25 18:07:14

Temat: ilosci BTW a gotowanie
Od: "starsza" <s...@w...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam:)

Przeglądając rózne tabele zawartości
BTW w róznych produktach i niekiedy
w potrawach, nie moge uchwycic zaleznosci:(
Czy surowa marchewka ma inne IG niz
gotowana, bo zmienia sie postac węgli podczas
gotowania? Czy też, co wydaje sie bezsensowne,
zwiększa sie ilość węgli? I dlaczego tylko marchewka?!
Brokuły, kalafior, fasolka szparagowa mają inaczej?

No i ogólnie może ktoś wie jak przeliczać
BTW 'surowców' podawane w tabelach na
gotowane, smażone, pieczone? Czy np. 100 g
pieczonej karkówki ma tyle BTW co surowa?
Pieczona pływa skubana w tłuszczu,
którego nie wylizuję...

starsza, chtura na razie w gotowanym dodaje
wszystkie BTW 'surowców' do kupy,
ale to chyba mało precyzyjne

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2004-01-25 18:41:48

Temat: Re: ilosci BTW a gotowanie
Od: "MarekF" <m...@a...i.p.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "starsza" <s...@w...poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:bv10dn$81j$1@news.onet.pl...
Witam

> Przeglądając rózne tabele zawartości
> BTW w róznych produktach i niekiedy
> w potrawach, nie moge uchwycic zaleznosci:(
> Czy surowa marchewka ma inne IG niz
> gotowana, bo zmienia sie postac węgli podczas
> gotowania? Czy też, co wydaje sie bezsensowne,
> zwiększa sie ilość węgli? I dlaczego tylko marchewka?!

Jezeli chodzi o IG marchewki surowej i gotowanej to wydaje mi sie ze:
IG jest ustalany z krzywej cukrowej, z kolei gotowana jest chyba szybciej
wchlaniana/trawiona niz surowa, dlatego gotowana ma wiekszy IG. Tak sobie to
tlumacze.

> Brokuły, kalafior, fasolka szparagowa mają inaczej?
>
Powinno byc analogicznie jak do marchewki

> No i ogólnie może ktoś wie jak przeliczać
> BTW 'surowców' podawane w tabelach na
> gotowane, smażone, pieczone? Czy np. 100 g
> pieczonej karkówki ma tyle BTW co surowa?
> Pieczona pływa skubana w tłuszczu,
> którego nie wylizuję...
>
Ja jak usmaze kotlet z karkowki, to zjadam wszystko co jest na patelni, wiec
nie mam problemu z BTW.
Nasze /polskie/ tabele podaja BTW surowych /przewaznie/ produktow.
W bazie USDA mozna znalezc BTW karkowki, czy tez innych produktow po obrobce
cieplnej.
Pozdrawiam
maf
------------------------------
www.optymal-btw.aktis.i.p.pl
------------------------------



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2004-01-25 20:38:40

Temat: Re: ilosci BTW a gotowanie
Od: "starsza" <s...@w...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "MarekF" <m...@a...i.p.pl> napisał w wiadomości
news:bv12qr$lf6$1@atlantis.news.tpi.pl...

> Jezeli chodzi o IG marchewki surowej i gotowanej to wydaje mi sie ze:
> IG jest ustalany z krzywej cukrowej, z kolei gotowana jest chyba szybciej
> wchlaniana/trawiona niz surowa, dlatego gotowana ma wiekszy IG. Tak sobie
to
> tlumacze.

Czyli coś się robi z węglami pod wpływem temperatury,
skoro są łatwiej wchłaniane.... Ciekawe!

> > Brokuły, kalafior, fasolka szparagowa mają inaczej?
> Powinno byc analogicznie jak do marchewki

No widzisz... a w tabelkach tego nie ma,
a i kalafior i brokuły są zżeralne i na surowo...

> W bazie USDA mozna znalezc BTW karkowki, czy tez innych produktow po
obrobce
> cieplnej.

Dzięki, poszukam:)

starsza, chtura żałuje jednak, że nie ma
wystandaryzowanych przeliczników

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2004-01-25 21:22:11

Temat: Re: ilosci BTW a gotowanie
Od: "misiczka" <U...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "starsza" <s...@w...poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:bv199m$13a$1@news.onet.pl...

> Dzięki, poszukam:)
>
> starsza, chtura żałuje jednak, że nie ma
> wystandaryzowanych przeliczników

A Ty na DO jesteś, czy na MM? Bo raz piszesz o BTW, a drugi raz o IG.
Co do węglowodanów - to owszem, zwykle pod wpływem gotowania następuje
rozkład cukrów złożonych na proste.

pozdrawiam, misiczka

--
Seks jest niebezpieczny jedynie wtedy,
gdy się go zakazuje.
Larry Flynt


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2004-01-25 22:21:24

Temat: Re: ilosci BTW a gotowanie
Od: "starsza" <s...@w...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "misiczka" <U...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bv1crv$lio$1@news.onet.pl...

> A Ty na DO jesteś, czy na MM? Bo raz piszesz o BTW, a drugi raz o IG.

W pełni świadomie, choć może bładzę....

Jestem na Atkinsie, ale z limitowanym również BT,
ponieważ ta dieta bez limitów okazała się w moim
przypadku mało skuteczna.

Atkins zaleca te 20 g węgli raczej o niższym niż o
wyższym IG. Tak przynajmniej wynika z listy
węgli dopuszczalnych przez Atkinsa w I fazie.

starsza, chtura zrozumiała, że ogólnie diety
niskowęglowodanowe zalecają węgle o niskim IG

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2004-01-25 22:48:03

Temat: Re: ilosci BTW a gotowanie
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "misiczka" <U...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bv1crv$lio$1@news.onet.pl...
>
> Co do węglowodanów - to owszem, zwykle pod wpływem gotowania następuje
> rozkład cukrów złożonych na proste.

To bardzo mało precyzyjnie powiedziane, a nawet niezbyt prawdziwie.

Rozkład na cukry proste następuje pod działaniem enzymów, a więc w
przewodzie pokarmowym.
Podczas gotowania, a jeszcze lepiej smażenia, pieczenia, czyli w wyższych
temperaturach następuje pękanie łańcuchów skrobii na krótsze części tzw.
dekstryny. Właściwie skrobia nie jest trawiona, a dekstryny tak. Problem ze
zwiększeniem się IG pod wpływem gotowania polega bardziej na pękaniu ścian
komórkowych i umożliwianiu w ten sposób szybszego uwalniania się cukrów do
trawienia.

Pozdrawiam
Leszek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

do nowych osób na pl.misc.dieta
jak przybrać na wadze?
ksiazka kto sprzeda
Moje głupie odchudzanie.
Dlaczego blonnik jest niezbedny w diecie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »