Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "MarekF" <m...@a...i.p.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: ilosci BTW a gotowanie
Date: Sun, 25 Jan 2004 19:41:48 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <bv12qr$lf6$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bv10dn$81j$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa146.smochowice.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1075056287 21990 217.96.160.146 (25 Jan 2004 18:44:47
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 25 Jan 2004 18:44:47 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:29321
Ukryj nagłówki
Użytkownik "starsza" <s...@w...poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:bv10dn$81j$1@news.onet.pl...
Witam
> Przeglądając rózne tabele zawartości
> BTW w róznych produktach i niekiedy
> w potrawach, nie moge uchwycic zaleznosci:(
> Czy surowa marchewka ma inne IG niz
> gotowana, bo zmienia sie postac węgli podczas
> gotowania? Czy też, co wydaje sie bezsensowne,
> zwiększa sie ilość węgli? I dlaczego tylko marchewka?!
Jezeli chodzi o IG marchewki surowej i gotowanej to wydaje mi sie ze:
IG jest ustalany z krzywej cukrowej, z kolei gotowana jest chyba szybciej
wchlaniana/trawiona niz surowa, dlatego gotowana ma wiekszy IG. Tak sobie to
tlumacze.
> Brokuły, kalafior, fasolka szparagowa mają inaczej?
>
Powinno byc analogicznie jak do marchewki
> No i ogólnie może ktoś wie jak przeliczać
> BTW 'surowców' podawane w tabelach na
> gotowane, smażone, pieczone? Czy np. 100 g
> pieczonej karkówki ma tyle BTW co surowa?
> Pieczona pływa skubana w tłuszczu,
> którego nie wylizuję...
>
Ja jak usmaze kotlet z karkowki, to zjadam wszystko co jest na patelni, wiec
nie mam problemu z BTW.
Nasze /polskie/ tabele podaja BTW surowych /przewaznie/ produktow.
W bazie USDA mozna znalezc BTW karkowki, czy tez innych produktow po obrobce
cieplnej.
Pozdrawiam
maf
------------------------------
www.optymal-btw.aktis.i.p.pl
------------------------------
|