Data: 2004-01-25 20:38:40
Temat: Re: ilosci BTW a gotowanie
Od: "starsza" <s...@w...poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "MarekF" <m...@a...i.p.pl> napisał w wiadomości
news:bv12qr$lf6$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Jezeli chodzi o IG marchewki surowej i gotowanej to wydaje mi sie ze:
> IG jest ustalany z krzywej cukrowej, z kolei gotowana jest chyba szybciej
> wchlaniana/trawiona niz surowa, dlatego gotowana ma wiekszy IG. Tak sobie
to
> tlumacze.
Czyli coś się robi z węglami pod wpływem temperatury,
skoro są łatwiej wchłaniane.... Ciekawe!
> > Brokuły, kalafior, fasolka szparagowa mają inaczej?
> Powinno byc analogicznie jak do marchewki
No widzisz... a w tabelkach tego nie ma,
a i kalafior i brokuły są zżeralne i na surowo...
> W bazie USDA mozna znalezc BTW karkowki, czy tez innych produktow po
obrobce
> cieplnej.
Dzięki, poszukam:)
starsza, chtura żałuje jednak, że nie ma
wystandaryzowanych przeliczników
|