Data: 2004-01-25 18:41:48
Temat: Re: ilosci BTW a gotowanie
Od: "MarekF" <m...@a...i.p.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "starsza" <s...@w...poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:bv10dn$81j$1@news.onet.pl...
Witam
> Przeglądając rózne tabele zawartości
> BTW w róznych produktach i niekiedy
> w potrawach, nie moge uchwycic zaleznosci:(
> Czy surowa marchewka ma inne IG niz
> gotowana, bo zmienia sie postac węgli podczas
> gotowania? Czy też, co wydaje sie bezsensowne,
> zwiększa sie ilość węgli? I dlaczego tylko marchewka?!
Jezeli chodzi o IG marchewki surowej i gotowanej to wydaje mi sie ze:
IG jest ustalany z krzywej cukrowej, z kolei gotowana jest chyba szybciej
wchlaniana/trawiona niz surowa, dlatego gotowana ma wiekszy IG. Tak sobie to
tlumacze.
> Brokuły, kalafior, fasolka szparagowa mają inaczej?
>
Powinno byc analogicznie jak do marchewki
> No i ogólnie może ktoś wie jak przeliczać
> BTW 'surowców' podawane w tabelach na
> gotowane, smażone, pieczone? Czy np. 100 g
> pieczonej karkówki ma tyle BTW co surowa?
> Pieczona pływa skubana w tłuszczu,
> którego nie wylizuję...
>
Ja jak usmaze kotlet z karkowki, to zjadam wszystko co jest na patelni, wiec
nie mam problemu z BTW.
Nasze /polskie/ tabele podaja BTW surowych /przewaznie/ produktow.
W bazie USDA mozna znalezc BTW karkowki, czy tez innych produktow po obrobce
cieplnej.
Pozdrawiam
maf
------------------------------
www.optymal-btw.aktis.i.p.pl
------------------------------
|