Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!nemesis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "mieszanki.pl" <s...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: instrukcja
Date: Thu, 17 Mar 2005 11:52:11 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 48
Message-ID: <d1bnp6$9pc$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d1bhdv$ik5$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: caq89.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1111056998 10028 83.30.88.89 (17 Mar 2005 10:56:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Mar 2005 10:56:38 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:235182
Ukryj nagłówki
ponizej instrukcja (dla tych, ktorzy nie znalezli w opakowaniu):
Wypiek w automacie (składniki na chleb 0,8 kg)
0,5kg mieszanki 0,3 0,32 l wody o temperaturze ok. 30 stopni
5 g drożdży tradycyjnych (nie proszkowanych)
Do automatu najpierw wlewamy letnią wodę,
następnie mieszankę i drożdże. Dobrze jest
zamieszać wstępnie mieszankę przed umieszczeniem
jej w maszynie. Cięższe składniki mogły w czasie
transportu osiąść na dnie opakowania.
Prosimy zwrócić uwagę na precyzyjne dawkowanie
drożdży. W automacie panują idealne warunki do
ich rozrostu, stąd niewielka ilość potrzebna do wypieku
chleba. Zwiększenie ich udziału w mieszance może
spowodować nadmierny rozrost ciasta, a co za tym idzie
jego opadnięcie w ostatniej fazie wypieku.
W przypadku użycia drożdży proszkowanych stosujemy
przelicznik:25gdrożdży tradycyjnych = 10g proszkowanych.
Nasze próby wykazały, że najlepiej użyć programu
podstawowego automatu (3 godziny), jednak Państwa
doświadczenie i znajomość własnego sprzętu mogą pomóc
w uzyskaniu najlepszego efektu. Życzymy udanych wypieków.
Wypiek w piekarniku:(składniki na chleb 0,8 kg)
Do miski wsypujemy 500 g mieszanki, wlewamy 0,30-0,32 l
letniej wody, dodajemy 15 g drożdży (tradycyjnych).
Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych
obrotach, następnie ok. 8 minut na szybszych obrotach.
Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem,
najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 minut.
Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do
wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm
lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na
ok. 60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy
je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C.
Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą.
pozdrawiam
gw
www.mieszanki.pl
|