Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jajko ugotowane na twardo

Grupy

Szukaj w grupach

 

jajko ugotowane na twardo

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 40


« poprzedni wątek następny wątek »

31. Data: 2015-07-19 04:54:02

Temat: Re: jajko ugotowane na twardo
Od: Dariusz K. Ładziak <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pszemol pisze:
> Ale zwykle ciężko jest obrać skorupy z takich 2-dniowych.

Łatwo. Pod warunkiem że nie dopuścisz do wysychania. W lodówce -
trzymasz w wodzie (a w ogóle przez dwa dni to i bez lodówki), w plecaku
- szczelny worek foliowy z odrobiną wody, może być w postaci nasączenia
ściereczki czy innego materiału porowatego.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


32. Data: 2015-07-19 05:50:56

Temat: Re: jajko ugotowane na twardo
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl> wrote in message
news:55ab114a$0$8377$65785112@news.neostrada.pl...
> Pszemol pisze:
>> Ale zwykle ciężko jest obrać skorupy z takich 2-dniowych.
>
> Łatwo. Pod warunkiem że nie dopuścisz do wysychania. W lodówce - trzymasz
> w wodzie (a w ogóle przez dwa dni to i bez lodówki), w plecaku - szczelny
> worek foliowy z odrobiną wody, może być w postaci nasączenia ściereczki
> czy innego materiału porowatego.

Myślałem o tym schnięciu, muszę to wypróbować.
Zdaje się że ktoś inny poza mną nie ma oporów jeść
kilkudniowych jajców ugotowanych - dobrze wiedzieć :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


33. Data: 2015-07-19 13:57:58

Temat: Re: jajko ugotowane na twardo
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 19 Jul 2015 04:54:02 +0200, Dariusz K. Ładziak napisał(a):

> Pszemol pisze:
>> Ale zwykle ciężko jest obrać skorupy z takich 2-dniowych.
>
> Łatwo. Pod warunkiem że nie dopuścisz do wysychania. W lodówce -
> trzymasz w wodzie (a w ogóle przez dwa dni to i bez lodówki), w plecaku
> - szczelny worek foliowy z odrobiną wody, może być w postaci nasączenia
> ściereczki czy innego materiału porowatego.


I d e a l n e warunki do szybszego psucia - ciepło i wilgoć :-]
--
XL
"W Europie narasta arogancja Żydów, a nie antysemityzm" - Stanisław
Michalkiewicz: https://www.youtube.com/watch?v=_n8UaecoYBU
Polecam od 5:08
Oraz:
http://www.owp.org.pl/index.php?option=com_content&t
ask=view&id=65&Itemid=11

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


34. Data: 2015-07-19 14:31:48

Temat: Re: jajko ugotowane na twardo
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:wxckwwttthse$.1uestc3vn0336.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 19 Jul 2015 04:54:02 +0200, Dariusz K. Ładziak napisał(a):
>
>> Pszemol pisze:
>>> Ale zwykle ciężko jest obrać skorupy z takich 2-dniowych.
>>
>> Łatwo. Pod warunkiem że nie dopuścisz do wysychania. W lodówce -
>> trzymasz w wodzie (a w ogóle przez dwa dni to i bez lodówki), w plecaku
>> - szczelny worek foliowy z odrobiną wody, może być w postaci nasączenia
>> ściereczki czy innego materiału porowatego.
>
>
> I d e a l n e warunki do szybszego psucia - ciepło i wilgoć :-]

My lubimy takie zepsute...
Przez to nie musimy, tak jak Ty, jeść święconki już w Wielką Sobotę! :-)

A co powiesz na chinski delikates o nazwie Century Egg (Stuletnie Jaja)?
https://en.wikipedia.org/wiki/Century_egg
https://pl.wikipedia.org/wiki/Stuletnie_jaja
"charakterystyczne dla kuchni chińskiej danie,
będące zakonserwowanym i przechowywanym
od kilku tygodni do kilku miesięcy jajkiem na twardo."

Miałem okazję je smakować z kolegą, Chinczykiem oczywiście,
parę tygodni temu. Choć niestety nierobione tradycyjną metodą :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


35. Data: 2015-07-19 21:30:37

Temat: Odp: jajko ugotowane na twardo
Od: "@" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
news:mog58t$bfu$1@dont-email.me...
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:wxckwwttthse$.1uestc3vn0336.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 19 Jul 2015 04:54:02 +0200, Dariusz K. Ładziak napisał(a):
>>
>>> Pszemol pisze:
>>>> Ale zwykle ciężko jest obrać skorupy z takich 2-dniowych.
>>>
>>> Łatwo. Pod warunkiem że nie dopuścisz do wysychania. W lodówce -
>>> trzymasz w wodzie (a w ogóle przez dwa dni to i bez lodówki), w plecaku
>>> - szczelny worek foliowy z odrobiną wody, może być w postaci nasączenia
>>> ściereczki czy innego materiału porowatego.
>>
>>
>> I d e a l n e warunki do szybszego psucia - ciepło i wilgoć :-]
>
> My lubimy takie zepsute...

Ugotowane jajka, zwlaszcza przechowywane w skorupkach, sa w miare odporne i
na temperature i na wilgoc. Ale szczerze mowiac w obecnych upalach nie
ryzykowalabym konsumpcji na trzeci dzien...

@


---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


36. Data: 2015-07-20 00:24:57

Temat: Re: Odp: jajko ugotowane na twardo
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 19 Jul 2015 21:30:37 +0200, @ napisał(a):

> Ugotowane jajka, zwlaszcza przechowywane w skorupkach, sa w miare odporne i
> na temperature i na wilgoc.

Rozpuścić się nie rozpuszczą, ani bardziej nie ugotują. Gorzej z bakteriami
- zwłaszcza kiedy skorupka zgnieciona=nieszczelna, co w plecaku raczej
pewne.
--
XL
"W Europie narasta arogancja Żydów, a nie antysemityzm" - Stanisław
Michalkiewicz: https://www.youtube.com/watch?v=_n8UaecoYBU
Polecam od 5:08
Oraz:
http://www.owp.org.pl/index.php?option=com_content&t
ask=view&id=65&Itemid=11

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


37. Data: 2015-07-22 00:28:42

Temat: Re: Re:jajko ugotowane na twardo
Od: Fragi <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 15 Jul 2015 21:00:41 -0500, Pszemol napisał(a):

> "Fragi" <s...@o...pl> wrote in message
> news:xj7nx60o4bt9$.38vswzdkksn1.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 15 Jul 2015 22:51:49 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>> A ja bardzo lubię właśnie jajka na twardo podczas np. długiej podróży :)
>>>> Może to kwestia skojarzeń, ale lubię je wtedy chyba bardziej niż na co
>>>> dzień, i taka podróż z jajkami na twardo i masą dodatków do chrupania w
>>>> postaci warzyw ma swój niepowtarzalny urok :) I kromeczka
>>>> pełnoziarnistego
>>>> chlebka... :) Oczywiście starszych jajek niż dwudniowe nie jadłam, ale
>>>> te
>>>> dwudniowe były ok, i nic mi się jeszcze nidgy nie stało, a jestem osobą
>>>> baaardzo wrażliwą :) Współtowarzysze podróży i wycieczek również ok :)
>>>
>>> Mnie jednak też odstrasza zapach siarkowodoru, jaki się wtedy unosi,
>>>
>> Jajka na twardo zawsze specyficznie 'pachną' :)
>
> Ale nie jest to siarkowodór.
> Ten tak specyficznie śmierdzi że jest nie do pomylenia.
>
Napisałam: "Jajka na twardo zawsze specyficznie 'pachną'."
W wyniku jakich reakcji chemicznych powstaje charakterystyczna woń jajek
gotowanych na twardo?

--
Pozdrawiam,
M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


38. Data: 2015-07-22 01:20:22

Temat: Re: Re:jajko ugotowane na twardo
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 22 Jul 2015 00:28:42 +0200, Fragi napisał(a):

> Dnia Wed, 15 Jul 2015 21:00:41 -0500, Pszemol napisał(a):
>
>> "Fragi" <s...@o...pl> wrote in message
>> news:xj7nx60o4bt9$.38vswzdkksn1.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Wed, 15 Jul 2015 22:51:49 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>>> A ja bardzo lubię właśnie jajka na twardo podczas np. długiej podróży :)
>>>>> Może to kwestia skojarzeń, ale lubię je wtedy chyba bardziej niż na co
>>>>> dzień, i taka podróż z jajkami na twardo i masą dodatków do chrupania w
>>>>> postaci warzyw ma swój niepowtarzalny urok :) I kromeczka
>>>>> pełnoziarnistego
>>>>> chlebka... :) Oczywiście starszych jajek niż dwudniowe nie jadłam, ale
>>>>> te
>>>>> dwudniowe były ok, i nic mi się jeszcze nidgy nie stało, a jestem osobą
>>>>> baaardzo wrażliwą :) Współtowarzysze podróży i wycieczek również ok :)
>>>>
>>>> Mnie jednak też odstrasza zapach siarkowodoru, jaki się wtedy unosi,
>>>>
>>> Jajka na twardo zawsze specyficznie 'pachną' :)
>>
>> Ale nie jest to siarkowodór.

To JEST siarkowodór.

>> Ten tak specyficznie śmierdzi że jest nie do pomylenia.
>>
> Napisałam: "Jajka na twardo zawsze specyficznie 'pachną'."
> W wyniku jakich reakcji chemicznych powstaje charakterystyczna woń jajek
> gotowanych na twardo?
>

...czyli siarkowodór:
http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?t=6860


--
XL
"W Europie narasta arogancja Żydów, a nie antysemityzm" - Stanisław
Michalkiewicz: https://www.youtube.com/watch?v=_n8UaecoYBU
Polecam od 5:08
Oraz:
http://www.owp.org.pl/index.php?option=com_content&t
ask=view&id=65&Itemid=11

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


39. Data: 2015-07-22 02:01:01

Temat: Re: jajko ugotowane na twardo
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Fragi" <s...@o...pl> wrote in message
news:1bp6qq8ufernc$.ifpmtff9u06z.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 15 Jul 2015 21:00:41 -0500, Pszemol napisał(a):
>> "Fragi" <s...@o...pl> wrote in message
>> news:xj7nx60o4bt9$.38vswzdkksn1.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Wed, 15 Jul 2015 22:51:49 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>> Mnie jednak też odstrasza zapach siarkowodoru, jaki się wtedy unosi,
>>>>
>>> Jajka na twardo zawsze specyficznie 'pachną' :)
>>
>> Ale nie jest to siarkowodór.
>> Ten tak specyficznie śmierdzi że jest nie do pomylenia.
>>
> Napisałam: "Jajka na twardo zawsze specyficznie 'pachną'."

Wiem co napisałaś...
A czytałaś wypowiedź XL o H2S na którą odpisałaś?
Bo to był kontekst mojej wzmianki o siarkowodorze...

Czy Ty wiesz jak pachnie (śmierdzi) siarkowodór?

> W wyniku jakich reakcji chemicznych powstaje charakterystyczna woń jajek
> gotowanych na twardo?

Pewnie jakiś efekt termicznej denaturyzacji białek zawartych
w jajku... Ale charakterystyczna woń jajek na twardo w niczym
nie przypomina nawet charakterystycznej woni siarkowodoru,
jak próbuje argumentować XL. Najwyraźniej nie odróżnia zapachu
zepsutego jaja od zapachu ugotowanego jaja na twardo...
Faktem jest, że siarka jest składnikiem białek, i jest jej w jajkach
dużo, ale proces powstawania z tej siarki siarkowodoru wymaga
czasu i nie jest wystarczające zagotować jajko aby H2S uzyskać...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


40. Data: 2015-07-22 21:08:08

Temat: Re: jajko ugotowane na twardo
Od: Fragi <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 21 Jul 2015 19:01:01 -0500, Pszemol napisał(a):

> "Fragi" <s...@o...pl> wrote in message
> news:1bp6qq8ufernc$.ifpmtff9u06z.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 15 Jul 2015 21:00:41 -0500, Pszemol napisał(a):
>>> "Fragi" <s...@o...pl> wrote in message
>>> news:xj7nx60o4bt9$.38vswzdkksn1.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Wed, 15 Jul 2015 22:51:49 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>>> Mnie jednak też odstrasza zapach siarkowodoru, jaki się wtedy unosi,
>>>>>
>>>> Jajka na twardo zawsze specyficznie 'pachną' :)
>>>
>>> Ale nie jest to siarkowodór.
>>> Ten tak specyficznie śmierdzi że jest nie do pomylenia.
>>>
>> Napisałam: "Jajka na twardo zawsze specyficznie 'pachną'."
>
> Wiem co napisałaś...
> A czytałaś wypowiedź XL o H2S na którą odpisałaś?
>
Tak. Mam taki "dziwny" zwyczaj: czytam wypowiedzi osób, z którymi
rozmawiam :)
>
> Bo to był kontekst mojej wzmianki o siarkowodorze...
>
Ok. Zdziwiło mnie, że ze mną poruszasz ten temat, a nie bezpośrednio z Nią,
skoro to Ona "nazwała rzeczy po imieniu" i wspomniała o siarkowodorze, a ja
jedynie o specyficznym "zapachu".
>
> Czy Ty wiesz jak pachnie (śmierdzi) siarkowodór?
>
Tak. Mam nadzieję, że Ty też wiesz.
>
>> W wyniku jakich reakcji chemicznych powstaje charakterystyczna woń jajek
>> gotowanych na twardo?
>
> Pewnie jakiś efekt termicznej denaturyzacji białek zawartych
> w jajku... Ale charakterystyczna woń jajek na twardo w niczym
> nie przypomina nawet charakterystycznej woni siarkowodoru,
> jak próbuje argumentować XL. Najwyraźniej nie odróżnia zapachu
> zepsutego jaja od zapachu ugotowanego jaja na twardo...
> Faktem jest, że siarka jest składnikiem białek, i jest jej w jajkach
> dużo, ale proces powstawania z tej siarki siarkowodoru wymaga
> czasu i nie jest wystarczające zagotować jajko aby H2S uzyskać...
>
Mhm...

--
Pozdrawiam,
M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Twarożek
Sok - cytrusy całe czy obrane?
Wyciskarka
Chłodnik z ogórków małosolnych.
Ostatni oddech szparagów i witajcie chłodniki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »