Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
!1.eu.feeder.erje.net!feeder2.ecngs.de!ecngs!feeder.ecngs.de!81.171.118.61.MISM
ATCH!peer01.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.
neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-ma
il
From: Fragi <s...@o...pl>
Subject: Re: jajko ugotowane na twardo
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <mnp05m$lm$1@dont-email.me> <55a0eea7$0$2209$65785112@news.neostrada.pl>
<mntmel$7ad$1@dont-email.me>
<55a4c2fe$0$27518$65785112@news.neostrada.pl>
<y81541y271rj.anwck85vvx5q$.dlg@40tude.net>
<55a4fd76$0$8372$65785112@news.neostrada.pl>
<1md523oxak2u0$.vzg82qt41vym.dlg@40tude.net>
<55a5146f$0$2209$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<19lg9apt0p9ww.rh6y9qa5loo$.dlg@40tude.net>
<dl9lpzx41pu6$.1vfpeu34a0sn$.dlg@40tude.net>
<xj7nx60o4bt9$.38vswzdkksn1.dlg@40tude.net> <mo735h$3po$1@dont-email.me>
<1bp6qq8ufernc$.ifpmtff9u06z.dlg@40tude.net> <mommdc$tsd$1@dont-email.me>
Date: Wed, 22 Jul 2015 21:08:08 +0200
Message-ID: <o5ifyjt8ni1x.1u17kglt6qmzn$.dlg@40tude.net>
Lines: 50
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.181.176
X-Trace: 1437592069 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8372 95.49.181.176:52298
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3153
X-Received-Body-CRC: 3775328350
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364882
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 21 Jul 2015 19:01:01 -0500, Pszemol napisał(a):
> "Fragi" <s...@o...pl> wrote in message
> news:1bp6qq8ufernc$.ifpmtff9u06z.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 15 Jul 2015 21:00:41 -0500, Pszemol napisał(a):
>>> "Fragi" <s...@o...pl> wrote in message
>>> news:xj7nx60o4bt9$.38vswzdkksn1.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Wed, 15 Jul 2015 22:51:49 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>>> Mnie jednak też odstrasza zapach siarkowodoru, jaki się wtedy unosi,
>>>>>
>>>> Jajka na twardo zawsze specyficznie 'pachną' :)
>>>
>>> Ale nie jest to siarkowodór.
>>> Ten tak specyficznie śmierdzi że jest nie do pomylenia.
>>>
>> Napisałam: "Jajka na twardo zawsze specyficznie 'pachną'."
>
> Wiem co napisałaś...
> A czytałaś wypowiedź XL o H2S na którą odpisałaś?
>
Tak. Mam taki "dziwny" zwyczaj: czytam wypowiedzi osób, z którymi
rozmawiam :)
>
> Bo to był kontekst mojej wzmianki o siarkowodorze...
>
Ok. Zdziwiło mnie, że ze mną poruszasz ten temat, a nie bezpośrednio z Nią,
skoro to Ona "nazwała rzeczy po imieniu" i wspomniała o siarkowodorze, a ja
jedynie o specyficznym "zapachu".
>
> Czy Ty wiesz jak pachnie (śmierdzi) siarkowodór?
>
Tak. Mam nadzieję, że Ty też wiesz.
>
>> W wyniku jakich reakcji chemicznych powstaje charakterystyczna woń jajek
>> gotowanych na twardo?
>
> Pewnie jakiś efekt termicznej denaturyzacji białek zawartych
> w jajku... Ale charakterystyczna woń jajek na twardo w niczym
> nie przypomina nawet charakterystycznej woni siarkowodoru,
> jak próbuje argumentować XL. Najwyraźniej nie odróżnia zapachu
> zepsutego jaja od zapachu ugotowanego jaja na twardo...
> Faktem jest, że siarka jest składnikiem białek, i jest jej w jajkach
> dużo, ale proces powstawania z tej siarki siarkowodoru wymaga
> czasu i nie jest wystarczające zagotować jajko aby H2S uzyskać...
>
Mhm...
--
Pozdrawiam,
M.
|