« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-01-17 23:37:45
Temat: jak kroic zamrozone?mam takie dosc nietypowe pytanko... mam w zamrazarce ogromny kawal
zamrozonej ryby-fileta, musze jakos wykroic z niego bez rozmrazania calosci
steki, no i za bardzo nie wiem jak sie do tego zabrac :-( jak sobie radza
profesjonalni kucharze? mi do glowy przyszlo tylko zastosowanie brzeszczota
do metalu ale musi byc pewnie lepszy sposob,. elektryczne noze kuchenne
chyba sobie nie poradza?
i jeszcze jedno... jak "zgodnie ze sztuka" odmrazac taka rybe zeby jak
najmniej stracila ze smaku? szybko w mikrofali czy powoli w lodowce? moze
wrzucic do jakies zalewy?
Tomasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-01-18 07:25:26
Temat: Re: jak kroic zamrozone?Użytkownik "Tomasz K." <n...@o...pl> napisał w wiadomości
> mam takie dosc nietypowe pytanko... mam w zamrazarce ogromny kawal
> zamrozonej ryby-fileta, musze jakos wykroic z niego bez rozmrazania
> calosci steki, no i za bardzo nie wiem jak sie do tego zabrac :-( jak
> sobie radza profesjonalni kucharze? mi do glowy przyszlo tylko
> zastosowanie brzeszczota do metalu ale musi byc pewnie lepszy sposob,.
> elektryczne noze kuchenne chyba sobie nie poradza?
Tez by mnie to interesowalo, bo niejednokrotnie sie meczylam i... lapki
sobie poodmrazalam :/
> i jeszcze jedno... jak "zgodnie ze sztuka" odmrazac taka rybe zeby jak
> najmniej stracila ze smaku? szybko w mikrofali czy powoli w lodowce? moze
> wrzucic do jakies zalewy?
Wydaje mi, ze najbezpieczniejsze dla zdrowia i smaku jest rozmrazanie w
lodowce, chociaz sama roznie praktykuje (w zaleznosci od czasu) ;)
--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-01-18 07:58:38
Temat: Re: jak kroic zamrozone?Tomasz K. <n...@o...pl> napisał(a):
> mam takie dosc nietypowe pytanko... mam w zamrazarce ogromny kawal
> zamrozonej ryby-fileta, musze jakos wykroic z niego bez rozmrazania calosci
> steki, no i za bardzo nie wiem jak sie do tego zabrac :-( jak sobie radza
> profesjonalni kucharze? mi do glowy przyszlo tylko zastosowanie brzeszczota
> do metalu ale musi byc pewnie lepszy sposob,. elektryczne noze kuchenne
> chyba sobie nie poradza?
>
> i jeszcze jedno... jak "zgodnie ze sztuka" odmrazac taka rybe zeby jak
> najmniej stracila ze smaku? szybko w mikrofali czy powoli w lodowce? moze
> wrzucic do jakies zalewy?
>
> Tomasz
Masz całą rybę i chcesz wykroić filety?
Masz gruby filet i chcesz wzdłuż przekroić na cieńsze ?
Masz duuży filet i chcesz w poprzek pokroić na mniejsze ?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-01-18 08:12:26
Temat: Re: jak kroic zamrozone?> Masz duuży filet i chcesz w poprzek pokroić na mniejsze ?
to bedzie najblizsze prawdy :-) przy odpowiednim narzedziu technicznie
sprawa powinna byc prosta (wzdluz to sobie juz wogole nie wyobrazam tej
operacji)
Tomasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-01-18 09:13:25
Temat: Re: jak kroic zamrozone?** Tomasz K., 2006-01-18 00:37:
> mam takie dosc nietypowe pytanko... mam w zamrazarce ogromny kawal
> zamrozonej ryby-fileta, musze jakos wykroic z niego bez rozmrazania
> calosci steki, no i za bardzo nie wiem jak sie do tego zabrac :-( jak
> sobie radza profesjonalni kucharze? mi do glowy przyszlo tylko
> zastosowanie brzeszczota do metalu ale musi byc pewnie lepszy sposob,.
> elektryczne noze kuchenne chyba sobie nie poradza?
Tasak da radę. :>
> i jeszcze jedno... jak "zgodnie ze sztuka" odmrazac taka rybe zeby jak
> najmniej stracila ze smaku? szybko w mikrofali czy powoli w lodowce?
W lodówce.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-01-18 09:17:20
Temat: Re: jak kroic zamrozone?> Tasak da radę. :>
oj nie wiem... filet dosc grubasny jest- to duza ryba, a kawalki chcialbym
miec w miare foremne i jak najmniej zniszczyc przy tej operacji :-( jak
sobie radza w restauracjach w takich przypadkach? musi byc jakis patent, nie
wierze, ze piluja pilka do metalu ;-)
Tomasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-01-18 09:27:20
Temat: Re: jak kroic zamrozone?** Tomasz K., 2006-01-18 10:17:
>> Tasak da radę. :>
> oj nie wiem... filet dosc grubasny jest- to duza ryba, a kawalki
> chcialbym miec w miare foremne i jak najmniej zniszczyc przy tej
> operacji :-(
Taaasaaak, taaasaaak, taaasaaak.
Kaboom. ;)
> jak sobie radza w restauracjach w takich przypadkach? musi
> byc jakis patent, nie wierze, ze piluja pilka do metalu ;-)
Może rozmrażają całą rybę? :)
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-01-18 09:28:01
Temat: Re: jak kroic zamrozone?Tomasz K. <n...@o...pl> napisał(a):
> > Tasak da radę. :>
>
> oj nie wiem... filet dosc grubasny jest- to duza ryba, a kawalki chcialbym
> miec w miare foremne i jak najmniej zniszczyc przy tej operacji :-( jak
> sobie radza w restauracjach w takich przypadkach? musi byc jakis patent, nie
> wierze, ze piluja pilka do metalu ;-)
Mam w domu specjalną piłkę kuchenną ze stali nierdzewnej do krojenia mrożonek
(przywiezioną za komucha z NRD) - dość długo się nią pracuje. Ale mam za to
stary, dobry, przedwojenny, niemiecki tasak. Kwestia wprawy i siły i jednym
uderzeniem odkraja sie kawałki.
W dużych restauracjach maja piły tarczowe-elektryczne.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-01-18 11:02:17
Temat: Re: jak kroic zamrozone?Tomasz K. napisał(a):
>> Tasak da radę. :>
>
>
> oj nie wiem... filet dosc grubasny jest- to duza ryba, a kawalki
> chcialbym miec w miare foremne i jak najmniej zniszczyc przy tej
> operacji :-( jak sobie radza w restauracjach w takich przypadkach? musi
> byc jakis patent, nie wierze, ze piluja pilka do metalu ;-)
Masz maszynkę do krojenia chleba? To może na takiej maszynce albo ostrym
nożem (ale nie wiem, czy się da, jeśli ryba jest rzeczywiście na kość
zmrożona). Z tego co wiem, kucharze na carpaccio np. kroją właśnie
zamrożona polędwicę ostrym nożem, żeby była jak najcieniej pokrojona,
ale w jakim stanie zamrożenia ona wtedy jest, to nie wiem.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-01-18 11:11:47
Temat: Re: jak kroic zamrozone?
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:dql77e$svv$1@proxy.provider.pl...
> Tomasz K. napisał(a):
>>> Tasak da radę. :>
>>
>>
>> oj nie wiem... filet dosc grubasny jest- to duza ryba, a kawalki
>> chcialbym miec w miare foremne i jak najmniej zniszczyc przy tej operacji
>> :-( jak sobie radza w restauracjach w takich przypadkach? musi byc jakis
>> patent, nie wierze, ze piluja pilka do metalu ;-)
>
> Masz maszynkę do krojenia chleba? To może na takiej maszynce albo ostrym
> nożem (ale nie wiem, czy się da, jeśli ryba jest rzeczywiście na kość
> zmrożona). Z tego co wiem, kucharze na carpaccio np. kroją właśnie
> zamrożona polędwicę ostrym nożem, żeby była jak najcieniej pokrojona, ale
> w jakim stanie zamrożenia ona wtedy jest, to nie wiem.
>
> Pozdrawiam
> Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |