Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak ugotować ziemniaka?

Grupy

Szukaj w grupach

 

jak ugotować ziemniaka?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-03-23 18:01:20

Temat: jak ugotować ziemniaka?
Od: "GiveMeHugInc." <t...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

no więc pytanie w sumie proste,
wybaczcie, ale w kuchni jestem
tak lewy, że nawet ziemniaka nie
umiem porządnie ugotować

jak to się robi?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-03-23 18:14:38

Temat: Re: jak ugotować ziemniaka?
Od: "lemonka" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "GiveMeHugInc." <t...@y...com> napisał w wiadomości
news:fs65tg$r32$1@achot.icm.edu.pl...
> no więc pytanie w sumie proste,
> wybaczcie, ale w kuchni jestem
> tak lewy, że nawet ziemniaka nie
> umiem porządnie ugotować
>
> jak to się robi?

Szybko.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-03-23 18:59:28

Temat: Re: jak ugotować ziemniaka?
Od: "akiloni" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "GiveMeHugInc." <t...@y...com> napisał w wiadomości
news:fs65tg$r32$1@achot.icm.edu.pl
> no więc pytanie w sumie proste,
> wybaczcie, ale w kuchni jestem
> tak lewy, że nawet ziemniaka nie
> umiem porządnie ugotować
>
> jak to się robi?

krótko

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-03-24 08:38:59

Temat: Re: jak ugotować ziemniaka?
Od: "GiveMeHugInc." <t...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

> jak to się robi?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-03-24 09:14:38

Temat: Re: jak ugotować ziemniaka?
Od: Artur Górniak <a...@a...pl.eu.org> szukaj wiadomości tego autora

GiveMeHugInc. <t...@y...com> napisał(a):
> no więc pytanie w sumie proste,
> wybaczcie, ale w kuchni jestem
> tak lewy, że nawet ziemniaka nie
> umiem porządnie ugotować
>
> jak to się robi?

Ja się dołączę i czekam na poważne odpowiedzi.

Najlepiej z rozpiską o przekształcaniu się związków w zależności
od sposobu gotowania i zmianie składu procentowego wynikowo
ugotowanego ziemniaka.

Pozdrawiam.

Artur Górniak

P.S. Co do obierania ziemniaków. Ktoś ma i używa obieraczki
elektrycznej? Interesują mnie wymagania względem kształtu,
wielkości oraz stopnia "zanieczyszczenia" ziemniaków.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-03-24 09:31:10

Temat: ziemniak - badania naukowe - open projekt
Od: "GiveMeHugInc." <t...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

1. czy ziemniaka gotować w osolonej wodzie czy nie?
(i co to zmienia) - oprócz tego że zakwasza ziemniaka
2. czy jest sens dodawać do wody "proszku do pieczenia"
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Proszek_do_pieczenia (wodorowęglan sodu)
- i w ten sposób uzyskać bardziej alkaiczny odczyn ziemniaka? (eksperyment)
3. czy ziemniaki jedzone w mundurku - są lepsze i zdrowsze od tych
obranych (ja spotkałem się nawet z opinią - żeby jeść tylko skórki
ziemniaków a biały miąsz wyrzucać) - źródło - alchemylab.com
4. czy dodanie masła albo oleju do ziemniaka nie niszczy
jego naturalnych unikalnych właściwości (i jakie są to te właściwości)?
5. jakie są odmiany ziemniaka i skąd mam wiedzieć jaką odmianę kupuję w
sklepiku?
6. jakim środkami są opylane liście ziemniaków "przeciwko stonce" - i
jak bardzo toksyczne są to chemikalia??? (czy można kupić ziemniaki
ekologiczne?? i gdzie to można zrobić)
7. czy jakość wody w jakiej gotuje swojego ziemniaka ma jakieś
znaczenie? - to jest czy ziemniak wchłania extra wodę z garnka - czy
tylko i wyłącznie zachowuje swoją wilgoć - tą co już wcześniej ma w środku
8. jaki termin przydatności do spożycia ma zwykły ziemniak?
to jest po jakim czasie się psuje - czy też gnije... i jakież to procesy
zachodzą podczas - gnicia (psucia się) ziemniaka
9. jakie są urządzenia (domowe) do szybkiego obierania ziemniaków (nie
mówię tutaj o urządzeniach - pralkach - mniejszych lub większych -
przemysłowych) [nie licząc tego sposobu "Wsadzić ziemniaka do wody z
lodem, zaraz po ugotowani a skórka sama zejdzie".
10. skąd pochodzi ziemniak i od kiedy trafił na nasze stoły?
11. dlaczego surowy ziemniak jest uważany z trujący i jakie związki
chemiczne w nim obecne powodują ową... "toksyczność"
12. jakie są objawy "zatrucia ziemniakiem surowym" oprócz podwyższonej
temperatury
13. dlaczego na wrzody zaleca się na czczo pić sok z surowego ziemniaka?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-03-24 11:53:31

Temat: Re: ziemniak - badania naukowe - open projekt
Od: "lemonka" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "GiveMeHugInc." <t...@y...com> napisał w wiadomości
news:fs7scu$od$1@achot.icm.edu.pl...
> 1. czy ziemniaka gotować w osolonej wodzie czy nie?
> (i co to zmienia) - oprócz tego że zakwasza ziemniaka

Tak. Ziemniaki zawierają potas, dlatego dodajemy chlorek sodu aby nie
zaburzyć równowagi sodowo-potasowej. Ponadto sód ułatwia macerację
tkanki ziemniaka.

> 2. czy jest sens dodawać do wody "proszku do pieczenia"
> - http://pl.wikipedia.org/wiki/Proszek_do_pieczenia (wodorowęglan
sodu)
> - i w ten sposób uzyskać bardziej alkaiczny odczyn ziemniaka?
(eksperyment)

Nie wiem. Ale skoro chodzi o sól sodową - być może chodzi o to samo co
powyżej.

> 3. czy ziemniaki jedzone w mundurku - są lepsze i zdrowsze od tych
> obranych (ja spotkałem się nawet z opinią - żeby jeść tylko skórki
> ziemniaków a biały miąsz wyrzucać) - źródło - alchemylab.com

Ziemniaki gotowane w mundurku są o tyle lepsze, że nie pozbawiono ich
cennych białek (przed ugotowaniem biologicznie czynnych, po ugotowaniu
już tylko po prostu białek) i niektórych związków chemicznych, które
umiejscowione są tuż pod skórką i w samej skórce (np. związki
składające się na błonnik). Poza tym witaminom trudniej wywędrować do
kąpieli wodnej przez ochronną warstwę łupinki.

> 4. czy dodanie masła albo oleju do ziemniaka nie niszczy
> jego naturalnych unikalnych właściwości (i jakie są to te
właściwości)?

W jakim sensie dodanie? Dodanie ich do gotowania "wyciągnie" z niego
związki rozpuszczalne w tłuszczach, które bezpowrotnie odpłyną w
otchłań zlewu podczas odcedzania ziemniaków. Dodanie tłuszczu po
ugotowaniu podwyższa tylko ich wartość kaloryczną.

> 5. jakie są odmiany ziemniaka i skąd mam wiedzieć jaką odmianę kupuję
w
> sklepiku?

Różne są. Kiedyś najpopularniejsze były Alma i Bryza, a teraz królują
ziemniaki przywleczone z Zachodu, wysokoskrobiowe. W niektórych
regionach Polski (np. Dolny Śląsk) sprzedają się głównie odmiany o
żółtej barwie surowego miąższu, a w innych (chyba Mazowsze?) - głównie
białe.
W sklepiku się nie dowiesz jaką odmianę kupujesz. Kluczem do
rozróżnienia odmiany jest wielkość i kształt bulwy, kolor miąższu oraz
wygląd tzw. kiełków świetlnych.

> 6. jakim środkami są opylane liście ziemniaków "przeciwko stonce" - i
> jak bardzo toksyczne są to chemikalia??? (czy można kupić ziemniaki
> ekologiczne?? i gdzie to można zrobić)

Nie wiem czym opylane. Ekologiczne ziemniaki możesz co najwyżej
wyhodować w doniczce na oknie lub w ogródku.

> 7. czy jakość wody w jakiej gotuje swojego ziemniaka ma jakieś
> znaczenie? - to jest czy ziemniak wchłania extra wodę z garnka - czy
> tylko i wyłącznie zachowuje swoją wilgoć - tą co już wcześniej ma w
środku

Wchłonie wodę jeśli przestanie wrzeć woda w garnku. Póki wrze, ziemniak
jest mokry tylko "własną" wodą.

> 8. jaki termin przydatności do spożycia ma zwykły ziemniak?
> to jest po jakim czasie się psuje - czy też gnije... i jakież to
procesy
> zachodzą podczas - gnicia (psucia się) ziemniaka

Ziemniak jak każde warzywo ma taki długi czas przydatności jaki upływa
od wykopania z ziemi do jego zjedzenia lub wyrzucenia. To konsument sam
ocenia, czy jeszcze jest skłonny ziemniaka zjeść, czy już się brzydzi.
Podczas gnicia ziemniaka zachodzą te same procesy co podczas psucia się
jaj. Ponadto ziemniak o zielonej bulwie nie nadaje się do spożycia
(zawiera trującą solaninę).

> 9. jakie są urządzenia (domowe) do szybkiego obierania ziemniaków
(nie
> mówię tutaj o urządzeniach - pralkach - mniejszych lub większych -
> przemysłowych) [nie licząc tego sposobu "Wsadzić ziemniaka do wody z
> lodem, zaraz po ugotowani a skórka sama zejdzie".

Są takie mniejsze pralki. Oprócz tego są specjalne noże w cenie od 3 do
50 zł.

> 10. skąd pochodzi ziemniak i od kiedy trafił na nasze stoły?

Gugl go jeden wie...

> 11. dlaczego surowy ziemniak jest uważany z trujący i jakie związki
> chemiczne w nim obecne powodują ową... "toksyczność"

Skrobia nieskleikowana i niezdenaturowane białka. W zielonych
ziemniakach solanina. Często też laseczka sienna - Bacillus subtilis.

> 12. jakie są objawy "zatrucia ziemniakiem surowym" oprócz
podwyższonej
> temperatury

Niestrawność. Wymioty. Biegunka.

> 13. dlaczego na wrzody zaleca się na czczo pić sok z surowego
ziemniaka?

Żeby szybciej się ich pozbyć z garnuszka NFZ. A nie zaleca się
przypadkiem soku z surowej kapusty?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-03-27 14:30:14

Temat: Re: ziemniak - badania naukowe - open projekt
Od: "GiveMeHugInc." <t...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

AVE!!! lemonka! niech żyje!!!!!
lemonka pisze:
>> 1. czy ziemniaka gotować w osolonej wodzie czy nie?
>> (i co to zmienia) - oprócz tego że zakwasza ziemniaka
>
> Tak. Ziemniaki zawierają potas, dlatego dodajemy chlorek sodu aby nie
> zaburzyć równowagi sodowo-potasowej. Ponadto sód ułatwia macerację
> tkanki ziemniaka.

co zawiera ziemniak to zawiera ziemniak
jego sprawa i może nie ciągnijmy tego tematu
ziemniak to ziemniak (patataj patataj)

>> 2. czy jest sens dodawać do wody "proszku do pieczenia"
>> - http://pl.wikipedia.org/wiki/Proszek_do_pieczenia (wodorowęglan
> sodu)
>> - i w ten sposób uzyskać bardziej alkaiczny odczyn ziemniaka?
> (eksperyment)
>
> Nie wiem. Ale skoro chodzi o sól sodową - być może chodzi o to samo co
> powyżej.

a co to kurwa sód daje odczyn ZASADOWY? być może tak
nie wiem jeśli mam być szczery - może jak to sprawdzić i gdzie

>> 3. czy ziemniaki jedzone w mundurku - są lepsze i zdrowsze od tych
>> obranych (ja spotkałem się nawet z opinią - żeby jeść tylko skórki
>> ziemniaków a biały miąsz wyrzucać) - źródło - alchemylab.com
>
> Ziemniaki gotowane w mundurku są o tyle lepsze, że nie pozbawiono ich
> cennych białek (przed ugotowaniem biologicznie czynnych, po ugotowaniu
> już tylko po prostu białek) i niektórych związków chemicznych, które
> umiejscowione są tuż pod skórką i w samej skórce (np. związki
> składające się na błonnik). Poza tym witaminom trudniej wywędrować do
> kąpieli wodnej przez ochronną warstwę łupinki.

cenne białka? jak bardzo drogo cenne one są? czy mogę za nie kupić fiata?

>> 4. czy dodanie masła albo oleju do ziemniaka nie niszczy
>> jego naturalnych unikalnych właściwości (i jakie są to te
> właściwości)?
>
> W jakim sensie dodanie? Dodanie ich do gotowania "wyciągnie" z niego
> związki rozpuszczalne w tłuszczach, które bezpowrotnie odpłyną w
> otchłań zlewu podczas odcedzania ziemniaków. Dodanie tłuszczu po
> ugotowaniu podwyższa tylko ich wartość kaloryczną.

masło to tylko dla poślizgu... masło to syf! tak jak tłuszcze
oprócz oleju lanianego i oleju w nasionach

>> 5. jakie są odmiany ziemniaka i skąd mam wiedzieć jaką odmianę kupuję
> w
>> sklepiku?
>
> Różne są. Kiedyś najpopularniejsze były Alma i Bryza, a teraz królują
> ziemniaki przywleczone z Zachodu, wysokoskrobiowe. W niektórych
> regionach Polski (np. Dolny Śląsk) sprzedają się głównie odmiany o
> żółtej barwie surowego miąższu, a w innych (chyba Mazowsze?) - głównie
> białe.
> W sklepiku się nie dowiesz jaką odmianę kupujesz. Kluczem do
> rozróżnienia odmiany jest wielkość i kształt bulwy, kolor miąższu oraz
> wygląd tzw. kiełków świetlnych.

istnieje tylko jeden rodzaj ziemniaka - nazywa się ziemniak
i chuj

>> 6. jakim środkami są opylane liście ziemniaków "przeciwko stonce" - i
>> jak bardzo toksyczne są to chemikalia??? (czy można kupić ziemniaki
>> ekologiczne?? i gdzie to można zrobić)
>
> Nie wiem czym opylane. Ekologiczne ziemniaki możesz co najwyżej
> wyhodować w doniczce na oknie lub w ogródku.

niesetety kuriszony z ONZ pylą te jebane bulwy

>> 7. czy jakość wody w jakiej gotuje swojego ziemniaka ma jakieś
>> znaczenie? - to jest czy ziemniak wchłania extra wodę z garnka - czy
>> tylko i wyłącznie zachowuje swoją wilgoć - tą co już wcześniej ma w
> środku
>
> Wchłonie wodę jeśli przestanie wrzeć woda w garnku. Póki wrze, ziemniak
> jest mokry tylko "własną" wodą.

mi raz ziemniak nie dość że całą wodę wchłonął
to jeszcze skurwysyn spalił garnek
najpierw myślałęm instynktowie że to ogień
a nie ziemniek
ale myliłem się brutalnie

>> 8. jaki termin przydatności do spożycia ma zwykły ziemniak?
>> to jest po jakim czasie się psuje - czy też gnije... i jakież to
> procesy
>> zachodzą podczas - gnicia (psucia się) ziemniaka
>
> Ziemniak jak każde warzywo ma taki długi czas przydatności jaki upływa
> od wykopania z ziemi do jego zjedzenia lub wyrzucenia. To konsument sam
> ocenia, czy jeszcze jest skłonny ziemniaka zjeść, czy już się brzydzi.
> Podczas gnicia ziemniaka zachodzą te same procesy co podczas psucia się
> jaj. Ponadto ziemniak o zielonej bulwie nie nadaje się do spożycia
> (zawiera trującą solaninę).

bankowo ziarno ma większy termin przydatności
do zjedzenia - ale ziemniaki są bardziej warzywowe

>> 9. jakie są urządzenia (domowe) do szybkiego obierania ziemniaków
> (nie
>> mówię tutaj o urządzeniach - pralkach - mniejszych lub większych -
>> przemysłowych) [nie licząc tego sposobu "Wsadzić ziemniaka do wody z
>> lodem, zaraz po ugotowani a skórka sama zejdzie".
>
> Są takie mniejsze pralki. Oprócz tego są specjalne noże w cenie od 3 do
> 50 zł.

nie wierze ci - kłamiesz!
jakie masz na to dowody?

>> 10. skąd pochodzi ziemniak i od kiedy trafił na nasze stoły?
>
> Gugl go jeden wie...

ja wiem pochodzi z ameryki południowej... i został przez hiszpanów
sprowadzony... uratował francuzów podczas epidemi głodu
irlandczycy emigurją do usa jak im się kończy ziemniak

>> 11. dlaczego surowy ziemniak jest uważany z trujący i jakie związki
>> chemiczne w nim obecne powodują ową... "toksyczność"
>
> Skrobia nieskleikowana i niezdenaturowane białka. W zielonych
> ziemniakach solanina. Często też laseczka sienna - Bacillus subtilis.

skoro surowy jest trujący to oczywiście ugotowany też jest trujący
dlatego właśnie tak fajnie muli... wszystko co jest dla człowieka
trujące - jest fajne bo fajnie muli

>> 12. jakie są objawy "zatrucia ziemniakiem surowym" oprócz
> podwyższonej
>> temperatury
>
> Niestrawność. Wymioty. Biegunka.

e tam! kłamiesz

>> 13. dlaczego na wrzody zaleca się na czczo pić sok z surowego
> ziemniaka?
>
> Żeby szybciej się ich pozbyć z garnuszka NFZ. A nie zaleca się
> przypadkiem soku z surowej kapusty?

nie! wyraźnie słyszałem i czytałem
sok z surowego ziemniaka! tak wiec jak?
jak ty to widzisz

kocham się!!!
:-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-03-31 07:43:16

Temat: Re: ziemniak - badania naukowe - open projekt
Od: Artur Górniak <a...@a...pl.eu.org> szukaj wiadomości tego autora

lemonka <...@a...com> napisał(a):
>> 7. czy jakość wody w jakiej gotuje swojego ziemniaka ma jakieś
>> znaczenie? - to jest czy ziemniak wchłania extra wodę z garnka - czy
>> tylko i wyłącznie zachowuje swoją wilgoć - tą co już wcześniej ma w
> środku
> Wchłonie wodę jeśli przestanie wrzeć woda w garnku. Póki wrze, ziemniak
> jest mokry tylko "własną" wodą.

Mam tutaj jedną uwagę.

Skoro nie wchłania... to dlaczego staje się słony?

Jestem gotów testowo włożyć ziemniaki do wrzątku, a nie do zimnej
wody żeby być pewnym, że nie zasala się przed wrzeniem.

Pozdrawiam.

Artur GÓrniak

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Na dobry zacier ma ktoś przepis ??
Poświęciłem jajka
problem z biszkoptem
Przepis na kurczaka Wielkanocnego
sos rybny

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »