Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "GiveMeHugInc." <t...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: ziemniak - badania naukowe - open projekt
Date: Mon, 24 Mar 2008 10:31:10 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 31
Message-ID: <fs7scu$od$1@achot.icm.edu.pl>
References: <fs65tg$r32$1@achot.icm.edu.pl> <u...@a...pl.eu.org>
NNTP-Posting-Host: chello087206231107.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: achot.icm.edu.pl 1206351070 781 87.206.231.107 (24 Mar 2008 09:31:10 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 24 Mar 2008 09:31:10 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <u...@a...pl.eu.org>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.12 (X11/20080227)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:311788
Ukryj nagłówki
1. czy ziemniaka gotować w osolonej wodzie czy nie?
(i co to zmienia) - oprócz tego że zakwasza ziemniaka
2. czy jest sens dodawać do wody "proszku do pieczenia"
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Proszek_do_pieczenia (wodorowęglan sodu)
- i w ten sposób uzyskać bardziej alkaiczny odczyn ziemniaka? (eksperyment)
3. czy ziemniaki jedzone w mundurku - są lepsze i zdrowsze od tych
obranych (ja spotkałem się nawet z opinią - żeby jeść tylko skórki
ziemniaków a biały miąsz wyrzucać) - źródło - alchemylab.com
4. czy dodanie masła albo oleju do ziemniaka nie niszczy
jego naturalnych unikalnych właściwości (i jakie są to te właściwości)?
5. jakie są odmiany ziemniaka i skąd mam wiedzieć jaką odmianę kupuję w
sklepiku?
6. jakim środkami są opylane liście ziemniaków "przeciwko stonce" - i
jak bardzo toksyczne są to chemikalia??? (czy można kupić ziemniaki
ekologiczne?? i gdzie to można zrobić)
7. czy jakość wody w jakiej gotuje swojego ziemniaka ma jakieś
znaczenie? - to jest czy ziemniak wchłania extra wodę z garnka - czy
tylko i wyłącznie zachowuje swoją wilgoć - tą co już wcześniej ma w środku
8. jaki termin przydatności do spożycia ma zwykły ziemniak?
to jest po jakim czasie się psuje - czy też gnije... i jakież to procesy
zachodzą podczas - gnicia (psucia się) ziemniaka
9. jakie są urządzenia (domowe) do szybkiego obierania ziemniaków (nie
mówię tutaj o urządzeniach - pralkach - mniejszych lub większych -
przemysłowych) [nie licząc tego sposobu "Wsadzić ziemniaka do wody z
lodem, zaraz po ugotowani a skórka sama zejdzie".
10. skąd pochodzi ziemniak i od kiedy trafił na nasze stoły?
11. dlaczego surowy ziemniak jest uważany z trujący i jakie związki
chemiczne w nim obecne powodują ową... "toksyczność"
12. jakie są objawy "zatrucia ziemniakiem surowym" oprócz podwyższonej
temperatury
13. dlaczego na wrzody zaleca się na czczo pić sok z surowego ziemniaka?
|