Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!newsfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!news.tp
i.pl!not-for-mail
From: "lemonka" <...@a...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ziemniak - badania naukowe - open projekt
Date: Mon, 24 Mar 2008 12:53:31 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 110
Message-ID: <fs84qc$k7u$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <fs65tg$r32$1@achot.icm.edu.pl> <u...@a...pl.eu.org>
<fs7scu$od$1@achot.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: aux201.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1206359693 20734 83.27.31.201 (24 Mar 2008
11:54:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 24 Mar 2008 11:54:53 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:311790
Ukryj nagłówki
Użytkownik "GiveMeHugInc." <t...@y...com> napisał w wiadomości
news:fs7scu$od$1@achot.icm.edu.pl...
> 1. czy ziemniaka gotować w osolonej wodzie czy nie?
> (i co to zmienia) - oprócz tego że zakwasza ziemniaka
Tak. Ziemniaki zawierają potas, dlatego dodajemy chlorek sodu aby nie
zaburzyć równowagi sodowo-potasowej. Ponadto sód ułatwia macerację
tkanki ziemniaka.
> 2. czy jest sens dodawać do wody "proszku do pieczenia"
> - http://pl.wikipedia.org/wiki/Proszek_do_pieczenia (wodorowęglan
sodu)
> - i w ten sposób uzyskać bardziej alkaiczny odczyn ziemniaka?
(eksperyment)
Nie wiem. Ale skoro chodzi o sól sodową - być może chodzi o to samo co
powyżej.
> 3. czy ziemniaki jedzone w mundurku - są lepsze i zdrowsze od tych
> obranych (ja spotkałem się nawet z opinią - żeby jeść tylko skórki
> ziemniaków a biały miąsz wyrzucać) - źródło - alchemylab.com
Ziemniaki gotowane w mundurku są o tyle lepsze, że nie pozbawiono ich
cennych białek (przed ugotowaniem biologicznie czynnych, po ugotowaniu
już tylko po prostu białek) i niektórych związków chemicznych, które
umiejscowione są tuż pod skórką i w samej skórce (np. związki
składające się na błonnik). Poza tym witaminom trudniej wywędrować do
kąpieli wodnej przez ochronną warstwę łupinki.
> 4. czy dodanie masła albo oleju do ziemniaka nie niszczy
> jego naturalnych unikalnych właściwości (i jakie są to te
właściwości)?
W jakim sensie dodanie? Dodanie ich do gotowania "wyciągnie" z niego
związki rozpuszczalne w tłuszczach, które bezpowrotnie odpłyną w
otchłań zlewu podczas odcedzania ziemniaków. Dodanie tłuszczu po
ugotowaniu podwyższa tylko ich wartość kaloryczną.
> 5. jakie są odmiany ziemniaka i skąd mam wiedzieć jaką odmianę kupuję
w
> sklepiku?
Różne są. Kiedyś najpopularniejsze były Alma i Bryza, a teraz królują
ziemniaki przywleczone z Zachodu, wysokoskrobiowe. W niektórych
regionach Polski (np. Dolny Śląsk) sprzedają się głównie odmiany o
żółtej barwie surowego miąższu, a w innych (chyba Mazowsze?) - głównie
białe.
W sklepiku się nie dowiesz jaką odmianę kupujesz. Kluczem do
rozróżnienia odmiany jest wielkość i kształt bulwy, kolor miąższu oraz
wygląd tzw. kiełków świetlnych.
> 6. jakim środkami są opylane liście ziemniaków "przeciwko stonce" - i
> jak bardzo toksyczne są to chemikalia??? (czy można kupić ziemniaki
> ekologiczne?? i gdzie to można zrobić)
Nie wiem czym opylane. Ekologiczne ziemniaki możesz co najwyżej
wyhodować w doniczce na oknie lub w ogródku.
> 7. czy jakość wody w jakiej gotuje swojego ziemniaka ma jakieś
> znaczenie? - to jest czy ziemniak wchłania extra wodę z garnka - czy
> tylko i wyłącznie zachowuje swoją wilgoć - tą co już wcześniej ma w
środku
Wchłonie wodę jeśli przestanie wrzeć woda w garnku. Póki wrze, ziemniak
jest mokry tylko "własną" wodą.
> 8. jaki termin przydatności do spożycia ma zwykły ziemniak?
> to jest po jakim czasie się psuje - czy też gnije... i jakież to
procesy
> zachodzą podczas - gnicia (psucia się) ziemniaka
Ziemniak jak każde warzywo ma taki długi czas przydatności jaki upływa
od wykopania z ziemi do jego zjedzenia lub wyrzucenia. To konsument sam
ocenia, czy jeszcze jest skłonny ziemniaka zjeść, czy już się brzydzi.
Podczas gnicia ziemniaka zachodzą te same procesy co podczas psucia się
jaj. Ponadto ziemniak o zielonej bulwie nie nadaje się do spożycia
(zawiera trującą solaninę).
> 9. jakie są urządzenia (domowe) do szybkiego obierania ziemniaków
(nie
> mówię tutaj o urządzeniach - pralkach - mniejszych lub większych -
> przemysłowych) [nie licząc tego sposobu "Wsadzić ziemniaka do wody z
> lodem, zaraz po ugotowani a skórka sama zejdzie".
Są takie mniejsze pralki. Oprócz tego są specjalne noże w cenie od 3 do
50 zł.
> 10. skąd pochodzi ziemniak i od kiedy trafił na nasze stoły?
Gugl go jeden wie...
> 11. dlaczego surowy ziemniak jest uważany z trujący i jakie związki
> chemiczne w nim obecne powodują ową... "toksyczność"
Skrobia nieskleikowana i niezdenaturowane białka. W zielonych
ziemniakach solanina. Często też laseczka sienna - Bacillus subtilis.
> 12. jakie są objawy "zatrucia ziemniakiem surowym" oprócz
podwyższonej
> temperatury
Niestrawność. Wymioty. Biegunka.
> 13. dlaczego na wrzody zaleca się na czczo pić sok z surowego
ziemniaka?
Żeby szybciej się ich pozbyć z garnuszka NFZ. A nie zaleca się
przypadkiem soku z surowej kapusty?
|