Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "GiveMeHugInc." <t...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ziemniak - badania naukowe - open projekt
Date: Thu, 27 Mar 2008 15:30:14 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 154
Message-ID: <fsgb1n$q4o$1@achot.icm.edu.pl>
References: <fs65tg$r32$1@achot.icm.edu.pl> <u...@a...pl.eu.org>
<fs7scu$od$1@achot.icm.edu.pl> <fs84qc$k7u$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: chello087206231107.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: achot.icm.edu.pl 1206628215 26776 87.206.231.107 (27 Mar 2008 14:30:15 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 Mar 2008 14:30:15 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <fs84qc$k7u$1@atlantis.news.neostrada.pl>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.12 (X11/20080227)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:311853
Ukryj nagłówki
AVE!!! lemonka! niech żyje!!!!!
lemonka pisze:
>> 1. czy ziemniaka gotować w osolonej wodzie czy nie?
>> (i co to zmienia) - oprócz tego że zakwasza ziemniaka
>
> Tak. Ziemniaki zawierają potas, dlatego dodajemy chlorek sodu aby nie
> zaburzyć równowagi sodowo-potasowej. Ponadto sód ułatwia macerację
> tkanki ziemniaka.
co zawiera ziemniak to zawiera ziemniak
jego sprawa i może nie ciągnijmy tego tematu
ziemniak to ziemniak (patataj patataj)
>> 2. czy jest sens dodawać do wody "proszku do pieczenia"
>> - http://pl.wikipedia.org/wiki/Proszek_do_pieczenia (wodorowęglan
> sodu)
>> - i w ten sposób uzyskać bardziej alkaiczny odczyn ziemniaka?
> (eksperyment)
>
> Nie wiem. Ale skoro chodzi o sól sodową - być może chodzi o to samo co
> powyżej.
a co to kurwa sód daje odczyn ZASADOWY? być może tak
nie wiem jeśli mam być szczery - może jak to sprawdzić i gdzie
>> 3. czy ziemniaki jedzone w mundurku - są lepsze i zdrowsze od tych
>> obranych (ja spotkałem się nawet z opinią - żeby jeść tylko skórki
>> ziemniaków a biały miąsz wyrzucać) - źródło - alchemylab.com
>
> Ziemniaki gotowane w mundurku są o tyle lepsze, że nie pozbawiono ich
> cennych białek (przed ugotowaniem biologicznie czynnych, po ugotowaniu
> już tylko po prostu białek) i niektórych związków chemicznych, które
> umiejscowione są tuż pod skórką i w samej skórce (np. związki
> składające się na błonnik). Poza tym witaminom trudniej wywędrować do
> kąpieli wodnej przez ochronną warstwę łupinki.
cenne białka? jak bardzo drogo cenne one są? czy mogę za nie kupić fiata?
>> 4. czy dodanie masła albo oleju do ziemniaka nie niszczy
>> jego naturalnych unikalnych właściwości (i jakie są to te
> właściwości)?
>
> W jakim sensie dodanie? Dodanie ich do gotowania "wyciągnie" z niego
> związki rozpuszczalne w tłuszczach, które bezpowrotnie odpłyną w
> otchłań zlewu podczas odcedzania ziemniaków. Dodanie tłuszczu po
> ugotowaniu podwyższa tylko ich wartość kaloryczną.
masło to tylko dla poślizgu... masło to syf! tak jak tłuszcze
oprócz oleju lanianego i oleju w nasionach
>> 5. jakie są odmiany ziemniaka i skąd mam wiedzieć jaką odmianę kupuję
> w
>> sklepiku?
>
> Różne są. Kiedyś najpopularniejsze były Alma i Bryza, a teraz królują
> ziemniaki przywleczone z Zachodu, wysokoskrobiowe. W niektórych
> regionach Polski (np. Dolny Śląsk) sprzedają się głównie odmiany o
> żółtej barwie surowego miąższu, a w innych (chyba Mazowsze?) - głównie
> białe.
> W sklepiku się nie dowiesz jaką odmianę kupujesz. Kluczem do
> rozróżnienia odmiany jest wielkość i kształt bulwy, kolor miąższu oraz
> wygląd tzw. kiełków świetlnych.
istnieje tylko jeden rodzaj ziemniaka - nazywa się ziemniak
i chuj
>> 6. jakim środkami są opylane liście ziemniaków "przeciwko stonce" - i
>> jak bardzo toksyczne są to chemikalia??? (czy można kupić ziemniaki
>> ekologiczne?? i gdzie to można zrobić)
>
> Nie wiem czym opylane. Ekologiczne ziemniaki możesz co najwyżej
> wyhodować w doniczce na oknie lub w ogródku.
niesetety kuriszony z ONZ pylą te jebane bulwy
>> 7. czy jakość wody w jakiej gotuje swojego ziemniaka ma jakieś
>> znaczenie? - to jest czy ziemniak wchłania extra wodę z garnka - czy
>> tylko i wyłącznie zachowuje swoją wilgoć - tą co już wcześniej ma w
> środku
>
> Wchłonie wodę jeśli przestanie wrzeć woda w garnku. Póki wrze, ziemniak
> jest mokry tylko "własną" wodą.
mi raz ziemniak nie dość że całą wodę wchłonął
to jeszcze skurwysyn spalił garnek
najpierw myślałęm instynktowie że to ogień
a nie ziemniek
ale myliłem się brutalnie
>> 8. jaki termin przydatności do spożycia ma zwykły ziemniak?
>> to jest po jakim czasie się psuje - czy też gnije... i jakież to
> procesy
>> zachodzą podczas - gnicia (psucia się) ziemniaka
>
> Ziemniak jak każde warzywo ma taki długi czas przydatności jaki upływa
> od wykopania z ziemi do jego zjedzenia lub wyrzucenia. To konsument sam
> ocenia, czy jeszcze jest skłonny ziemniaka zjeść, czy już się brzydzi.
> Podczas gnicia ziemniaka zachodzą te same procesy co podczas psucia się
> jaj. Ponadto ziemniak o zielonej bulwie nie nadaje się do spożycia
> (zawiera trującą solaninę).
bankowo ziarno ma większy termin przydatności
do zjedzenia - ale ziemniaki są bardziej warzywowe
>> 9. jakie są urządzenia (domowe) do szybkiego obierania ziemniaków
> (nie
>> mówię tutaj o urządzeniach - pralkach - mniejszych lub większych -
>> przemysłowych) [nie licząc tego sposobu "Wsadzić ziemniaka do wody z
>> lodem, zaraz po ugotowani a skórka sama zejdzie".
>
> Są takie mniejsze pralki. Oprócz tego są specjalne noże w cenie od 3 do
> 50 zł.
nie wierze ci - kłamiesz!
jakie masz na to dowody?
>> 10. skąd pochodzi ziemniak i od kiedy trafił na nasze stoły?
>
> Gugl go jeden wie...
ja wiem pochodzi z ameryki południowej... i został przez hiszpanów
sprowadzony... uratował francuzów podczas epidemi głodu
irlandczycy emigurją do usa jak im się kończy ziemniak
>> 11. dlaczego surowy ziemniak jest uważany z trujący i jakie związki
>> chemiczne w nim obecne powodują ową... "toksyczność"
>
> Skrobia nieskleikowana i niezdenaturowane białka. W zielonych
> ziemniakach solanina. Często też laseczka sienna - Bacillus subtilis.
skoro surowy jest trujący to oczywiście ugotowany też jest trujący
dlatego właśnie tak fajnie muli... wszystko co jest dla człowieka
trujące - jest fajne bo fajnie muli
>> 12. jakie są objawy "zatrucia ziemniakiem surowym" oprócz
> podwyższonej
>> temperatury
>
> Niestrawność. Wymioty. Biegunka.
e tam! kłamiesz
>> 13. dlaczego na wrzody zaleca się na czczo pić sok z surowego
> ziemniaka?
>
> Żeby szybciej się ich pozbyć z garnuszka NFZ. A nie zaleca się
> przypadkiem soku z surowej kapusty?
nie! wyraźnie słyszałem i czytałem
sok z surowego ziemniaka! tak wiec jak?
jak ty to widzisz
kocham się!!!
:-)
|