« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-03-14 20:34:01
Temat: jakie nadzienie do rolady mięsnej?Szukałam w google'u ale większośc to rolady "na słodko", a ja planuję
eksperyment z roladą mięsną, tylko nie bardzo wiem, co wepchnąc do środka.
Widziałam przepisy z boczkiem, ale mój mąz nie bardzo za nim przepada, więc
wolałabym coś innego.
Macie jakieś sprawdzone przepisy na nadzienia?
Dzięki i pozdrawiamy
Barbara i Marysia - obie planujące swoją pierwszą roladę :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-03-14 21:14:37
Temat: Re: jakie nadzienie do rolady mięsnej?Barbara K. <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał(a):
> Szukałam w google'u ale większośc to rolady "na słodko", a ja planuję
> eksperyment z roladą mięsną, tylko nie bardzo wiem, co wepchnąc do środka.
> Widziałam przepisy z boczkiem, ale mój mąz nie bardzo za nim przepada,
więc
> wolałabym coś innego.
> Macie jakieś sprawdzone przepisy na nadzienia?
A rolada wołowa? Bo jeśli tak - to bardzo smaczna jest rolada faszerowana
jajecznicą. Kiedyś znalazłam taki przepis w miesięczniku "Kuchnia",
zrobiłam - i była naprawdę dobra.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-03-14 21:38:24
Temat: Re: jakie nadzienie do rolady mięsnej?Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:et9m9d$t7s$1@opal.icpnet.pl...
> Szukałam w google'u ale większośc to rolady "na słodko", a ja planuję
> eksperyment z roladą mięsną, tylko nie bardzo wiem, co wepchnąc do środka.
> Widziałam przepisy z boczkiem, ale mój mąz nie bardzo za nim przepada,
> więc wolałabym coś innego.
> Macie jakieś sprawdzone przepisy na nadzienia?
> Dzięki i pozdrawiamy
> Barbara i Marysia - obie planujące swoją pierwszą roladę :-)
napisz, jakie mięsko. Do wolowej dalabym tradycyjnil e ogórek kiszony,
cebuke no i boczek, choc przyznaje racje Twemu malzonkowi: mam juz dosc
nadzien z boczku wedzonego, zbyt sa intensywne imo. Wiec moze zamiast boczku
dac po prostu wedzona sloninke ?
no i napisz, czy moze byc z owocami, niektorym to sie zdaje niewyobrazalne.
hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-03-14 22:41:29
Temat: Re: jakie nadzienie do rolady mięsnej?Barbara K. <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał(a):
Jeszcze mi się przypomniało - farsz z utartej cebuli i bułki tartej. Też do
wołowiny. Pyszności.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-03-15 05:22:41
Temat: Re: jakie nadzienie do rolady mięsnej?"Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> wrote in message
news:et9m9d$t7s$1@opal.icpnet.pl...
Jeżeli to słonina ma być zrolowana z farszem w środku to mięso wieprzowe
przygotować jak na kiełbasę do niego mozna włożyć jajka na twardo, paprykę
marynowaną, a nawet surową (będzie mniej trwała) pokrojoną w paseczki.
Jeżeli to ma być mięso (trzeba spore płaty mięsa wykroić cieniutko)
srodek może być też mięsny - jak poprzednio lub pasztetowy.
Jeżeli to ma być drób (kaczka, gęś, indyk) trzeba je wytrybować z kości,
nadzienie np. z wątróbek...
Do tych wszystkich opcji nadzieniem mogą być kasze i ryż - a więc
jaglana, gryczana, jęczmienna - drobna np. krakowska, łamana, bądź gruba -
pęczak...
Kasze trzeba ugotować na 3/4, można dodać kawałki mięsa, boczku surowego,
słoniny, cebulę smażoną itp. warzywa, fasolę ugotowaną - najlepiej białą
drobną, a nawet odpowiednio przygotowaną bułkę tartą lub kawałki chleba
razowego...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-03-15 07:43:44
Temat: Re: jakie nadzienie do rolady mięsnej?> A rolada wołowa? Bo jeśli tak - to bardzo smaczna jest rolada faszerowana
> jajecznicą. Kiedyś znalazłam taki przepis w miesięczniku "Kuchnia",
> zrobiłam - i była naprawdę dobra.
Ty to masz pomysł :-) Musze wypróbować, choć nie wiem, co moje dziecię powie
na dużą ilośc jajek :-(
Pozdrawiamy
Barbara i Marysia ssąca jeszcze
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-03-15 07:46:01
Temat: Re: jakie nadzienie do rolady mięsnej?> napisz, jakie mięsko. Do wolowej dalabym tradycyjnil e ogórek kiszony,
> cebuke no i boczek, choc przyznaje racje Twemu malzonkowi: mam juz dosc
> nadzien z boczku wedzonego, zbyt sa intensywne imo. Wiec moze zamiast
> boczku dac po prostu wedzona sloninke ?
Jeszcze nie wiem jakie mięso. Na razie cciałam zebrać kilka pomysłów na
farsz i potem kombinować. Myślę, że popróbuję z trzema rodzajami po kolei:
wołowina, wieprzowina i indyk.
A co do boczku i słoniny, to mój mąz nawet patrzeć na to nie może, więc
odpada niestety :-(
> no i napisz, czy moze byc z owocami, niektorym to sie zdaje
> niewyobrazalne.
Oczywiście, że może być, choć wolałabym coś nieco konkretniejszego... ale
parę pomysłów owocowych również się przyda na przysżłość.
Pozdrawiamy
Barbara i Marysia (11.10.2006)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-03-15 07:47:24
Temat: Re: jakie nadzienie do rolady mięsnej?> Jeszcze mi się przypomniało - farsz z utartej cebuli i bułki tartej. Też
> do
> wołowiny. Pyszności.
TA cebulka zeszkolna? I do tego sucha bułka tarta, czy taka podsmażona na
maśle jak np. do pierogów?
Dzięki i pozdrawiamy
Barbara i Marysia niebyt lubiąca cebulę w mleku, ale nie mająca wpływu na
upodobania cebulowe mamy :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-03-15 07:48:38
Temat: Re: jakie nadzienie do rolady mięsnej?> Do tych wszystkich opcji nadzieniem mogą być kasze i ryż - a więc
> jaglana, gryczana, jęczmienna - drobna np. krakowska, łamana, bądź gruba -
> pęczak...
Hmm, może faktycznie zrobię coś na bazie kaszy...
Dzięki i pozdrawiam
Barbara i Marysia (11.10.2006)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-03-15 08:11:03
Temat: Re: jakie nadzienie do rolady mięsnej?Barbara K. <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał(a):
> TA cebulka zeszkolna? I do tego sucha bułka tarta, czy taka podsmażona na
> maśle jak np. do pierogów?
Cebula utarta na drobnej tarce /właściwie taki mus z surowej cebuli/, do
tego troszkę masła, sucha bułka tarta - dla zagęszczenia cebuli na konkretną
papkę, sól i pieprz.
> Barbara i Marysia niebyt lubiąca cebulę w mleku, ale nie mająca wpływu na
> upodobania cebulowe mamy :-)
Niezbyt lubi, ale ssie? To dobrze, nie powinnaś mieć kłopotu z wprowadzaniem
z czasem nowych smaków /zupek, przecierów owocowych itp./
Pozdrawiam obie - Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |