Data: 2000-06-16 18:30:05
Temat: jedzenie z telewizora
Od: sadyl <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przed chwilą w TV (TV Gdynia - program lokalny kablówki Szel-Sat)
leciało cos typu "kuchnie świata"
Podawali m.in. przepis na greckie Mousaki (jak to się pisze?) i jakąś
sałatkę kalifornijską.
Sałatka chyba taka sobie, ale mousaki zrobię na 100% :)
-- mousaki --
3 b. duże ziemniaki
bakłażan
mielona baranina
feta
ziemniaki i bakłażana pokroić w plastry. usmażyć w głębokiej oliwie (z
oliwek), odcedzić.
ułożyć na dno blachy (lub naczynia żaroodpornego) szczelną i dosyć grubą
warstwę ziemniaków.
zesmażyć mielone doprawione solą i pieprzem.
po wystygnięciu dodać do tego startą fetę i ułozyć warstwę na
ziemniakach.
nakryc to usmażonymi plastrami bakłażana. całość posolić
przygotować sos beszamelowy: mleko (300ml) grzać parę minut z liściem
laurowym, zielem angielskim i pieprzem czarnym w kulkach.
nie dopuszczać do wrzenia, przecedzić, wlać do zasmażki (mąka + masło).
rozbełtać - powinno mieć dosyć gęstą konsystencję.
rozbić i rozbełtać 4 jajka, dodać do sosu.
nalać sos na wierzch warzyw i baraniny i sru do piekarnika na 45 min.
-- sałatka kalifornijska --
makaron ugotowany al dente (najchętniej świderki różnokolorowe)
wymieszać z oliwą z oliwek lub z orzechów.
wrzucić do tego kilka obranych pomidorów (mogą być z puszki)
na patelni, na małej ilości oliwy poddusić: podsmażone orzechy włoskie,
czarne oliwki, śliwki kalifornijskie (w całości lub krojone w paski). na
koniec dodać ugotowany w całości, w łupinach czosnek.
całośc wymieszać z makaronem, na końcu dodając fetę w kawałkach (aby się
nie rozleciała).
spożywać na ciepło lub na zimno.
----
sadyl
|