« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-19 04:36:59
Temat: Re: kartaczeTok jest. To sa kolduny.
Michal
Magdalena Bassett wrote:
> iziak wrote:
> >
> > > | Kartacze, czyli inaczej kolduny (z l z kreseczka).
> > >
> > > Kartacze to inaczej cepeliny. Po drugiej stronie granicy cepeliniai.
> > > Kołduny to naturalnie małe pierożki.
> >
> > hmm, w moim domku zawsze sie na to mowilo kolduny... nigdy nie widzialam
> > malych koldunow, ale jestem ciekawa, jak w takim razie sie je robie??
> > pozdrawiam,
> > Iza
>
> Moja Babcia Jadwiga (ze wschodniej czesci Polski) robila kolduny z
> trzech mies:
> rowne czesci wieprzowiny, wolowiny i baraniny, wymieszac, dodac
> przyprawy i jedno jajko, robic male podluzne kluski w reku, rzucac na
> wrzacy rosol, gotowac az wyplyna i sprobowac, czy przegotowane na wylot.
> Podawac w rosole.
> Czy wszyscy tak robia?
> Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-19 06:33:24
Temat: Odp: kartacze
Użytkownik Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:8...@K...Brywczynski...
> iziak <i...@p...wp.pl> wrote in message
> news:397393F1.C4A3A0CC@poczta.wp.pl...
> | Kartacze, czyli inaczej kolduny (z l z kreseczka).
>
> Kartacze to inaczej cepeliny. Po drugiej stronie granicy cepeliniai.
> Kołduny to naturalnie małe pierożki.
Małe pierożki to pielmieni (pielmieniai)
Pozdrowienia
ISIA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-19 08:33:27
Temat: Re: kartacze
> |
> | Moja Babcia Jadwiga (ze wschodniej czesci Polski) robila kolduny z
> | trzech mies:
> | rowne czesci wieprzowiny, wolowiny i baraniny, wymieszac, dodac
> | przyprawy i jedno jajko, robic male podluzne kluski w reku, rzucac na
> | wrzacy rosol, gotowac az wyplyna i sprobowac, czy przegotowane na wylot.
> | Podawac w rosole.
> | Czy wszyscy tak robia?
>
a ciasto robione jest z ziemniakow gotowanych (zmielonych) wymieszanych
ze startymi surowymi?
pozdrawiam,
Iza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-19 09:43:01
Temat: Re: kartacze
ISIA <i...@m...com.pl> wrote in message
news:UYbd5.18440$pD2.370862@news.tpnet.pl...
| > Kartacze to inaczej cepeliny. Po drugiej stronie granicy cepeliniai.
| > Kołduny to naturalnie małe pierożki.
| Małe pierożki to pielmieni (pielmieniai)
Mówiąc szczerze, nie wiem, jaka jest różnica między pielmieniai,
a koldunai. Pewnie chodzi o kształt (ale jak żywo jadłem
gł. kołduny w kształcie normalnych pierogów - bez sklejonych
rogów) oraz to, że kołduny powinny być z nieco cieńszego ciasta
nie przylegającego do farszu (farsz jest zwartą kuleczką).
Nazwę pielmieniai spotkałem będąc na Litwie tylko raz,
za to koldunai (także z niemięsnymi farszami) na każdym kroku.
--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
b...@w...pdi.net Otwarte okna"
www.kjb.w.pl John Irving
UIN:27412398 Hotel New Hampshire
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-19 15:53:25
Temat: Re: kartacze
iziak wrote:
>
> > |
> > | Moja Babcia Jadwiga (ze wschodniej czesci Polski) robila kolduny z
> > | trzech mies:
> > | rowne czesci wieprzowiny, wolowiny i baraniny, wymieszac, dodac
> > | przyprawy i jedno jajko, robic male podluzne kluski w reku, rzucac na
> > | wrzacy rosol, gotowac az wyplyna i sprobowac, czy przegotowane na wylot.
> > | Podawac w rosole.
> > | Czy wszyscy tak robia?
> >
> a ciasto robione jest z ziemniakow gotowanych (zmielonych) wymieszanych
> ze startymi surowymi?
> pozdrawiam,
> Iza
Zupelnie bez ciasta, tylko sam "farsz" uformowany w podluzna kluske,
rzucony na rosol. To jak to nie byly kolduny, to co to bylo?
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-19 16:10:26
Temat: Re: kartaczeMagdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
> Zupelnie bez ciasta, tylko sam "farsz" uformowany w podluzna kluske,
> rzucony na rosol. To jak to nie byly kolduny, to co to bylo?
Pulpety?
Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-19 21:08:13
Temat: Re: kartaczeDnia Wed, 19 Jul 2000 08:53:25 -0700, napisales w pl.rec.kuchnia co
nastepuje:
>> > | Moja Babcia Jadwiga (ze wschodniej czesci Polski) robila kolduny z
>> > | trzech mies:
>> > | rowne czesci wieprzowiny, wolowiny i baraniny, wymieszac, dodac
>> > | przyprawy i jedno jajko, robic male podluzne kluski w reku, rzucac na
>> > | wrzacy rosol, gotowac az wyplyna i sprobowac, czy przegotowane na wylot.
>> > | Podawac w rosole.
>> > | Czy wszyscy tak robia?
>> >
>> a ciasto robione jest z ziemniakow gotowanych (zmielonych) wymieszanych
>> ze startymi surowymi?
>> pozdrawiam,
>> Iza
>
>Zupelnie bez ciasta, tylko sam "farsz" uformowany w podluzna kluske,
>rzucony na rosol. To jak to nie byly kolduny, to co to bylo?
>Magdalena Bassett
Pulpety,
Pozdrawiam,
Marek Czajkowski
--
----
Serwery WWW, konta e-mail
LETNIA PROMOCJA, dodatkowe konto e-mail 25 MB, GRATIS
Zapraszamy - AlphaNet http://alpha.pl
----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-20 08:16:26
Temat: Re: kartacze
> >> > | Moja Babcia Jadwiga (ze wschodniej czesci Polski) robila kolduny z
> >> > | trzech mies:
> >> > | rowne czesci wieprzowiny, wolowiny i baraniny, wymieszac, dodac
> >> > | przyprawy i jedno jajko, robic male podluzne kluski w reku, rzucac na
> >> > | wrzacy rosol, gotowac az wyplyna i sprobowac, czy przegotowane na wylot.
> >> > | Podawac w rosole.
> >> > | Czy wszyscy tak robia?
> >> >
> >> a ciasto robione jest z ziemniakow gotowanych (zmielonych) wymieszanych
> >> ze startymi surowymi?
> >> pozdrawiam,
> >> Iza
> >
> >Zupelnie bez ciasta, tylko sam "farsz" uformowany w podluzna kluske,
> >rzucony na rosol. To jak to nie byly kolduny, to co to bylo?
> >Magdalena Bassett
>
> Pulpety,
>
to jak w koncu robi sie kolduny, a jak kartacze, bo juz nie moge sie
polapac?
Pozdrawiam,
Iza
____________________________________________________
____
chcesz poznac mnie od kulinarnej strony: pk.linux.gda.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-20 08:43:23
Temat: Odp: kartacze> | > Kartacze to inaczej cepeliny. Po drugiej stronie granicy cepeliniai.
> | > Kołduny to naturalnie małe pierożki.
> | Małe pierożki to pielmieni (pielmieniai)
>
> Mówiąc szczerze, nie wiem, jaka jest różnica między pielmieniai,
> a koldunai. Pewnie chodzi o kształt (ale jak żywo jadłem
> gł. kołduny w kształcie normalnych pierogów - bez sklejonych
> rogów) oraz to, że kołduny powinny być z nieco cieńszego ciasta
> nie przylegającego do farszu (farsz jest zwartą kuleczką).
> Nazwę pielmieniai spotkałem będąc na Litwie tylko raz,
> za to koldunai (także z niemięsnymi farszami) na każdym kroku.
Pewnie nieporozumienie polega na tym co rozumiemy pod pojęciem "małe" ;-)
Pielmieni są mniej więcej rozmiarów pięćdziesięciogoszówki.
Istnieje też fantastyczny wynalazek ułatwiający robienie pielmieni.
Jest to rodzaj żeliwnej tacy z otworkami (wygląda mniej więcej jak plaster
miodu).
Kładzie się na to placek ciasta, w miejscu otworków wgniata się palcem
dołeczki, wkłada farsz (około pół łyżeczki) w każdy dołek i przykrywa drugim
plackiem ciasta. Po czym przejeżdża się po całości ze dwa razy wałkiem do
ciasta... i z otworków wypadają małe śliczne pielmieni :-) Zresztą nie
wyobrażam sobie jak to robiono wcześniej - katorżnicza robota ;-)
A mnie się moja pielmienica zapodziała przy przeprowadzce :-(
ISIA nostalgiczna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-20 10:25:09
Temat: Re: kartaczeiziak <i...@p...wp.pl> wrote in message
news:3976B55A.AA68F238@poczta.wp.pl...
| to jak w koncu robi sie kolduny, a jak kartacze, bo juz nie moge sie
| polapac?
Kołduny: niewielkie pierożki zwykle z mięsnym farszem, ciasto cienkie,
odstające od nadzienia. Często z rogami sklejonymi ze sobą (taki mały
pierścionek). Mogą być podawane same z jakąś okrasą lub jako dodatek
do zupy (rosół, barszcz).
Kartacze: spore, podłużne pyzy. Nie jestem pewien (nigdy sam nie robiłem),
ale chyba pyzy robi się z mieszanki ziemniaków surowych i gotowanych,
a kartacze z samych surowych. Proszę w razie czego skorygować.
--
Konrad J. Brywczyński should it be implausible
b...@w...pdi.net that a man can supervise
www.kjb.w.pl the construction of light
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |