Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "asia" <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: kasza gryczana i grzyby (P)
Date: Wed, 9 Oct 2002 08:49:24 +0200
Organization: Netia Telekom S.A.
Lines: 32
Message-ID: <4...@m...hanslik.com.pl>
NNTP-Posting-Host: mail.hanslik.com.pl
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1034145706 4858 213.17.234.42 (9 Oct 2002 06:41:46 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 9 Oct 2002 06:41:46 +0000 (UTC)
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:128963
Ukryj nagłówki
witajcie
wyprobowalam ostatnio przepis, ktory pojawil sie tu na grupie, nie wiem kto
go podal nieistety, bo mam go tylko na malym swistku papieru. Bylo to
nadzienie do pierogow z kaszy gryczanej a szło tak:
2 woreczki kaszy gryczanej
3 garscie suszonych grzybow
1 cebula
sol
pieprz, pieprz ziolowy
jajko
kasze oczywista gotujemy, grzyby namaczamy (na noc? ja tak zrobilam) i
gotujemy a potem mielimy. Podsmazamy cebule drobno posiekana, wszystko razem
mieszamy i farsz gotowy. Jesli ktos nie probowal jeszcze, albo ma w domu
nadmiar kaszy (jak ja mialam) to polecam, wychodzi naprawde pyszne
nadzienie. I dosc duzo z tych proporcji, zostala mi gdzies jedna trzecia
(proporcje ciasta podam nizej) i reszte zuzylam do nalesnikow - tez bomba! z
sosem grzybowym byly.
A ciasto pierogowe:
2 szkl. maki
zółtko
lyzka masla
szczypa soli
1/2 szkl wrzatku
skladniki do miski i zalewamy wrzatkiem (ale nie calym na raz tylko trzeba
patrzec czy jeszcze trzeba wody ciutke). Mieszamy najpierw nozem bo gorace i
sie klei a potem ręcami.
Asia
|