Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kisiel z żurawin - proporcje?

Grupy

Szukaj w grupach

 

kisiel z żurawin - proporcje?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-08 08:19:23

Temat: kisiel z żurawin - proporcje?
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora


potrzebne proporcje do przepisu. basiu lub inni, ktorzy moze robili,
podacie? chocby orientacyjnie.

kisiel z żurawin
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2248

"Basia: U moich tesciow na swieta zawsze jest gar kislu i gar kompotu z
suszu. Pija na przemian te napitki, objadaja sie jak to w Polsce bywa i
problemow z przejedzenia nie maja, bo te napoje dobrze wplywaja na
trawienie."

Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: desery i łakocie
Potrawa na Wigilia i Boże Narodzenie, ale nie tylko
Skala trudności: *

Składniki:
żurawiny
słód lub cukier
2 łyzki maki ziemniaczanej
woda

Przepis:
Bardzo prosto - do garnka wrzucasz zurawiny, zalewasz woda, zagotowujesz,
krotko gotujesz, slodzisz do smaku.
Jesli lubisz owoce w kompocie to zostawiasz zurawiny a jak nie to cedzisz,
w kubku mieszasz ze 2 łyzki maki ziemniaczanej mieszasz z zimna woda i
wlewasz
do gotujacego kompotu.
Konsystencja musi byc plynna, zeby kisiel nadawal sie do picia a nie
jedzenia lyzeczka.

Źródło: Basia z pl.rec.kuchnia

pozdr.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-08 13:46:41

Temat: Re: kisiel z żurawin - proporcje?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



PatryCCCja wrote:
>
> potrzebne proporcje do przepisu. basiu lub inni, ktorzy moze robili,
> podacie? chocby orientacyjnie.
>
> kisiel z żurawin
> http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2248

Nie robilam kisielu Basi, ale robie takie zurawiny do miesa, ktore nie
sa bardzo geste, choc nie jest to kisiel, tylko taki bardzo luzny dzem.
Moze ci sie przyda:

1/2 kg surowych zurawin
220 ml wody
220 ml cukru
Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien, przykryc, bo pryska i gotowac
kilka minut, az wiekszosc zurawin peknie. Przelac do szklanego naczynia,
po ostygnieciu bedzie geste, bo zurawiny maja duzo pektyny.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ksiazka kucharska
Gulasz z serc
Malo slodkie ciasto
founde
Briki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »