| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-08 08:19:23
Temat: kisiel z żurawin - proporcje?
potrzebne proporcje do przepisu. basiu lub inni, ktorzy moze robili,
podacie? chocby orientacyjnie.
kisiel z żurawin
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2248
"Basia: U moich tesciow na swieta zawsze jest gar kislu i gar kompotu z
suszu. Pija na przemian te napitki, objadaja sie jak to w Polsce bywa i
problemow z przejedzenia nie maja, bo te napoje dobrze wplywaja na
trawienie."
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: desery i łakocie
Potrawa na Wigilia i Boże Narodzenie, ale nie tylko
Skala trudności: *
Składniki:
żurawiny
słód lub cukier
2 łyzki maki ziemniaczanej
woda
Przepis:
Bardzo prosto - do garnka wrzucasz zurawiny, zalewasz woda, zagotowujesz,
krotko gotujesz, slodzisz do smaku.
Jesli lubisz owoce w kompocie to zostawiasz zurawiny a jak nie to cedzisz,
w kubku mieszasz ze 2 łyzki maki ziemniaczanej mieszasz z zimna woda i
wlewasz
do gotujacego kompotu.
Konsystencja musi byc plynna, zeby kisiel nadawal sie do picia a nie
jedzenia lyzeczka.
Źródło: Basia z pl.rec.kuchnia
pozdr.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-08 13:46:41
Temat: Re: kisiel z żurawin - proporcje?
PatryCCCja wrote:
>
> potrzebne proporcje do przepisu. basiu lub inni, ktorzy moze robili,
> podacie? chocby orientacyjnie.
>
> kisiel z żurawin
> http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2248
Nie robilam kisielu Basi, ale robie takie zurawiny do miesa, ktore nie
sa bardzo geste, choc nie jest to kisiel, tylko taki bardzo luzny dzem.
Moze ci sie przyda:
1/2 kg surowych zurawin
220 ml wody
220 ml cukru
Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien, przykryc, bo pryska i gotowac
kilka minut, az wiekszosc zurawin peknie. Przelac do szklanego naczynia,
po ostygnieciu bedzie geste, bo zurawiny maja duzo pektyny.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |