Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: kisiel z żurawin - proporcje?
Date: Thu, 08 Aug 2002 10:19:23 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 42
Message-ID: <3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.mikrus.pw.edu.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1028794392 4224 194.29.137.68 (8 Aug 2002 08:13:12 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Aug 2002 08:13:12 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: pl,en
X-Mailer: Mozilla 4.79 [en] (Windows NT 5.0; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:119302
Ukryj nagłówki
potrzebne proporcje do przepisu. basiu lub inni, ktorzy moze robili,
podacie? chocby orientacyjnie.
kisiel z żurawin
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2248
"Basia: U moich tesciow na swieta zawsze jest gar kislu i gar kompotu z
suszu. Pija na przemian te napitki, objadaja sie jak to w Polsce bywa i
problemow z przejedzenia nie maja, bo te napoje dobrze wplywaja na
trawienie."
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: desery i łakocie
Potrawa na Wigilia i Boże Narodzenie, ale nie tylko
Skala trudności: *
Składniki:
żurawiny
słód lub cukier
2 łyzki maki ziemniaczanej
woda
Przepis:
Bardzo prosto - do garnka wrzucasz zurawiny, zalewasz woda, zagotowujesz,
krotko gotujesz, slodzisz do smaku.
Jesli lubisz owoce w kompocie to zostawiasz zurawiny a jak nie to cedzisz,
w kubku mieszasz ze 2 łyzki maki ziemniaczanej mieszasz z zimna woda i
wlewasz
do gotujacego kompotu.
Konsystencja musi byc plynna, zeby kisiel nadawal sie do picia a nie
jedzenia lyzeczka.
Źródło: Basia z pl.rec.kuchnia
pozdr.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|