Data: 2002-08-08 13:46:41
Temat: Re: kisiel z żurawin - proporcje?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
PatryCCCja wrote:
>
> potrzebne proporcje do przepisu. basiu lub inni, ktorzy moze robili,
> podacie? chocby orientacyjnie.
>
> kisiel z żurawin
> http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2248
Nie robilam kisielu Basi, ale robie takie zurawiny do miesa, ktore nie
sa bardzo geste, choc nie jest to kisiel, tylko taki bardzo luzny dzem.
Moze ci sie przyda:
1/2 kg surowych zurawin
220 ml wody
220 ml cukru
Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien, przykryc, bo pryska i gotowac
kilka minut, az wiekszosc zurawin peknie. Przelac do szklanego naczynia,
po ostygnieciu bedzie geste, bo zurawiny maja duzo pektyny.
Magdalena Bassett
|