Data: 2001-03-05 15:50:44
Temat: koniec tematu!!!!!!
Od: <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
jejku, jejku! nie lepiej kupic tania dobra ksiazke?
katarzyna pospieszynska - potrawy z kuchni mikrofalowej
Cena w Merlinie: 3,00 zł
ksiazka jest dostepna na: http://www.proszynski.pl/ksiazki/fiszki/671.html
jeszcze te trzy przepisy rzuce a po reszte odsylam do ksiazki.
Niech mi Bog i Proszynski wybacza ten akt piractwa!
Ingolfur
Budyń mocca
^^^^^^^^^^^
Pół szklanki cukru,
4 łyżki kakao,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy, sól,
2 i ćwierć szklanki mleka lub śmietanki,
pół łyżeczki esencji waniliowej
Sypkie produkty wymieszać w żaroodpornej misce,
następnie trzepaczką połączyć z mlekiem. Mikrofalować przy
NAJWIĘKSZEJ MOCY przez 6-7 minut lub do zagotowania i zgęstnienia,
mieszając co 2 minuty, dodać esencję waniliową, wymieszać,
przelać do 4 kompotierek. Przybrać bitą śmietaną i posypać kawą.
Proporcje dla 4 osób.
Krem francuski
^^^^^^^^^^^^^^
Szklanka mleka,
3 żółtka,
6-8 łyżek cukru,
4 łyżki mąki,
łyżka masła,
pół łyżeczki esencji waniliowej lub łyżka ulubionego likieru,
owoce do przybrania:
truskawki, maliny, czarne jagody, banany, brzoskwinie, ananasy
Mleko mikrofalować w szklanym żaroodpornym naczyniu przez 2 minuty przy
NAJWYŻSZEJ MOCY. Żółtka, cukier i mąkę miksować w malakserze przez 15-20
sekund, nie przerywając powoli wlewać gorące mleko,, miksować,
aż krem będzie gładki. Przelać do tego samego naczynia i mikrofalować do
powstania gęstego kremu (około 2 minuty) przy NAJWYŻSZEJ
MOCY, ubijając trzepaczką co 30 sekund. Masło i esencję wymieszać z kremem,
przykryć przezroczystą folią i wystudzić, a następnie ochłodzić.
Krem wyłożyć do kompotierek lub miseczek, przybrać owocami.
Proporcje dla 4-6 osób.
Sernik
^^^^^^
Szklanka zmielonych herbatników, pół szklanki zmielonych migdałów,
1 i ćwierć szklanki cukru,
ćwierć kostki masła,
szklanka twarogu,
50 dag sera śmietankowego homogenizowanego,
skórka otarta z połowy cytryny,
pół łyżeczki esencji waniliowej,
3 jaja,
4 łyżki mąki,
masło do smarowania naczynia
Szklane, okrągłe, żaroodporne naczynie (średnica 22 cm, głębokość około 5 cm)
wysmarować masłem. Wyciąć z tekturki krąg o średnicy 22 cm, posmarować masłem
i włożyć do przygotowanej formy. Zmielone herbatniki i migdały oraz ćwierć
szklanki cukru połączyć, wlać stopione masło; wymieszać, wsypać do formy
i ugniatając rozprowadzić na tekturce i bokach naczynia. Mikrofalować
przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 1-1,5 minuty; wyjąć z kuchenki. Twaróg rozetrzeć,
dodać śmietankowy serek, szklankę cukru, skórkę i sok z cytryny, esencję,
roztrzepać jajka i mąkę, wyrobić. Masę serową wlać do naczynia z przygotowanym
uprzednio spodem z herbatników, wyrównać i mikrofalować przy SREDNIO WYSOKIEJ
MOCY (7O proc. ) przez 13-15 minut; sam środek sernika będzie nie dopieczony.
Sernik pozostawić w naczyniu przez godzinę. Ostrożnie wyłożyć na półmisek,
używając łopatek do przewracania kotletów, wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Podawać schłodzony.
Proporcje dla 12 osób.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|