| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-12-18 18:57:00
Temat: kotlety mielone z boczniakowOczywiscie sam to sprawdze ale moze ktos juz to robil
i ma jakies wlasne doswiadczenia i cos podpowie
Dzis rozmawialem ze znajomym o kotletach mielonych z suszonych grzybow
W moim dziecinstwie bylo to jedno z dan na wigilijny stol
Teraz mi mam czasu i nie mieszkam juz w Puszczy nadnoteckiej
wiec suszonych ledwo starcza do swiatecznego bigosu
:)
Wymyslilem sobie ze takiem mielone z grzybow mozna zrobic z surowych
boczniakow
Jutro pojade i sam sprawdze
Wymyslilem, ze boczniaki zmielic
dodac bulke , jajka ,
przyprawy (pieprz i sol)
ewentualnie dorzuc podsmazona cebulke ...
:)
wymieszac i uformowac
obtoczyc w mace lub tartej bulce i na patelnie
:)
w czym dobrze a w czym zle planuje
?
z pozdrowieniami i usmiechami
smal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-12-18 19:24:04
Temat: Re: kotlety mielone z boczniakow
"Tadeusz Smal" <s...@s...pl> wrote in message
news:fk957n$33l$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Oczywiscie sam to sprawdze ale moze ktos juz to robil
> i ma jakies wlasne doswiadczenia i cos podpowie
> Dzis rozmawialem ze znajomym o kotletach mielonych z suszonych grzybow
> W moim dziecinstwie bylo to jedno z dan na wigilijny stol
> Teraz mi mam czasu i nie mieszkam juz w Puszczy nadnoteckiej
> wiec suszonych ledwo starcza do swiatecznego bigosu
> :)
> Wymyslilem sobie ze takiem mielone z grzybow mozna zrobic z surowych
> boczniakow
> Jutro pojade i sam sprawdze
> Wymyslilem, ze boczniaki zmielic
> dodac bulke , jajka ,
> przyprawy (pieprz i sol)
> ewentualnie dorzuc podsmazona cebulke ...
> :)
> wymieszac i uformowac
> obtoczyc w mace lub tartej bulce i na patelnie
> :)
> w czym dobrze a w czym zle planuje
> ?
> z pozdrowieniami i usmiechami
> smal
Najpierw je obgotuj. Reszta może być. Do posiekania zamiast mielenia dobry
jest malakser robota Zelmer Fenomen 880.5 z dolnymi nożami załączony na
funkcję AUTOIMPULSE.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-12-18 19:26:53
Temat: Re: kotlety mielone z boczniakow
"Panslavista" <p...@p...onet.pl> wrote in message
news:fk970n$fak$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Tadeusz Smal" <s...@s...pl> wrote in message
> news:fk957n$33l$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Oczywiscie sam to sprawdze ale moze ktos juz to robil
> > i ma jakies wlasne doswiadczenia i cos podpowie
> > Dzis rozmawialem ze znajomym o kotletach mielonych z suszonych grzybow
> > W moim dziecinstwie bylo to jedno z dan na wigilijny stol
> > Teraz mi mam czasu i nie mieszkam juz w Puszczy nadnoteckiej
> > wiec suszonych ledwo starcza do swiatecznego bigosu
> > :)
> > Wymyslilem sobie ze takiem mielone z grzybow mozna zrobic z surowych
> > boczniakow
> > Jutro pojade i sam sprawdze
> > Wymyslilem, ze boczniaki zmielic
> > dodac bulke , jajka ,
> > przyprawy (pieprz i sol)
> > ewentualnie dorzuc podsmazona cebulke ...
> > :)
> > wymieszac i uformowac
> > obtoczyc w mace lub tartej bulce i na patelnie
> > :)
> > w czym dobrze a w czym zle planuje
> > ?
> > z pozdrowieniami i usmiechami
> > smal
>
> Najpierw je obgotuj. Reszta może być. Do posiekania zamiast mielenia dobry
> jest malakser robota Zelmer Fenomen 880.5 z dolnymi nożami załączony na
> funkcję AUTOIMPULSE.
Znacznie lepsze byłyby krokiety do czystego barszczu czerwonego - można
ugotować dolewając do tęgiegio rosołu koncentrat buraczany z Jasła - jeżeli
się nie popsuli - jest fantastyczny.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-12-18 20:26:44
Temat: Re: kotlety mielone z boczniakowUżytkownik Tadeusz Smal napisał:
(...)
> Wymyslilem sobie ze takiem mielone z grzybow mozna zrobic z surowych
> boczniakow
> Jutro pojade i sam sprawdze
> Wymyslilem, ze boczniaki zmielic
> dodac bulke , jajka ,
> przyprawy (pieprz i sol)
> ewentualnie dorzuc podsmazona cebulke ...
> :)
> wymieszac i uformowac
> obtoczyc w mace lub tartej bulce i na patelnie
> :)
Surowe grzyby puszczają dużo wody. Ja bym je podsmażyła z cebulą
i dopiero takie przekręciła przez maszynkę. No i kilka prawdziwych
grzybów dla zapachu tez by się przydało dorzucić do tej masy.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-12-18 20:28:44
Temat: Re: kotlety mielone z boczniakowUżytkownik "Tadeusz Smal"
> Wymyslilem, ze boczniaki zmielic
> dodac bulke , jajka ,
> przyprawy (pieprz i sol)
> ewentualnie dorzuc podsmazona cebulke ...
> :)
> wymieszac i uformowac
> obtoczyc w mace lub tartej bulce i na patelnie
> :)
> w czym dobrze a w czym zle planuje
>
na moje oko to będzie wodniste, ja bym poddusiła najpierw z cebulką, potem
tak jak planujesz :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-12-18 22:04:08
Temat: Re: kotlety mielone z boczniakow
Użytkownik "fuksa" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fk9ahh$p9p$1@node2.news.atman.pl...
> Użytkownik "Tadeusz Smal"
>
>> Wymyslilem, ze boczniaki zmielic
>> dodac bulke , jajka ,
>> przyprawy (pieprz i sol)
>> ewentualnie dorzuc podsmazona cebulke ...
>> :)
>> wymieszac i uformowac
>> obtoczyc w mace lub tartej bulce i na patelnie
>> :)
>> w czym dobrze a w czym zle planuje
>>
>
> na moje oko to będzie wodniste, ja bym poddusiła najpierw z cebulką, potem
> tak jak planujesz :)
:)
kombinuje aby jak najmniej sie narobic
:)
zapewne zrobie obie opcje ale ryby tez sa bardzo wodniste
i dodanie suchej bulki osusza mase
:)
bardzo lubie takie mielome z ryb
mniejsze ryby miele w calosci
tzn po oskrobaniu i odcieciu glowy
wieksze filetuje
:)
kiedys probowalem te wieksze ryby wpierw parzyc
aby pozniej widelcem sciagac mieso z osci
ale dla mmnie kotlety nie mialy juz tego smaku co z surowej ryby
:)
wydaje mi sie ,
ze podobnie bedzie z boczniakami
gdy je smaze to najbardziej lubie takie niezbyt wysmazone
:)
z pozdrowieniami i usmiechami
smal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-12-18 22:23:37
Temat: Re: kotlety mielone z boczniakowTadeusz Smal pisze:
[...]
> Wymyslilem sobie ze takiem mielone z grzybow mozna zrobic z surowych
> boczniakow
[...]
Kotlety?
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-12-18 22:45:41
Temat: Re: kotlety mielone z boczniakow
Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:fk9hc4$af5$2@nemesis.news.tpi.pl...
> Tadeusz Smal pisze:
> [...]
>> Wymyslilem sobie ze takiem mielone z grzybow mozna zrobic z surowych
>> boczniakow
> [...]
>
> Kotlety?
> ;-)
:)
tak w mojej rodzinie je nazywamy
pulpety sa okraglymi kulkami
kotlet jest splaczona kulka lub elipsa
:)
z pozdrowieniami i usmiechami
smal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-12-18 22:53:54
Temat: Re: kotlety mielone z boczniakow
Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@h...pl> napisał w wiadomości
news:47682d06@news.home.net.pl...
> Użytkownik Tadeusz Smal napisał:
> Surowe grzyby puszczają dużo wody. Ja bym je podsmażyła z cebulą
> i dopiero takie przekręciła przez maszynkę. No i kilka prawdziwych
> grzybów dla zapachu tez by się przydało dorzucić do tej masy.
:)
z surowych nie tylko dlatego aby mniej sie narobic
ale zeby bardziej pachnialy grzybami
:)
jeszcze nie robilem wiec nie wiem jak wwyjdzie
ale porownujac sprawe z rybami
wydaje mi sie
ze bulki powinny wysusszyc mase
:)
ewentualnie grzyby mozna podsuszyc
zostawiajac je na powietrzu
:)
wszystko jeszcze jest do przetestowania
:)
u mnie w okolicy zaglebie produkcyne pieczarek i boczniakow
:)
ja osobiscie wole boczniaki bo sa ostrzejsze w smaku i zapachu od pieczarek
:)
z pozdrowienimi i usmiechami
smal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-12-18 23:21:01
Temat: Re: kotlety mielone z boczniakowTadeusz Smal pisze:
> Oczywiscie sam to sprawdze ale moze ktos juz to robil
> i ma jakies wlasne doswiadczenia i cos podpowie
> Dzis rozmawialem ze znajomym o kotletach mielonych z suszonych grzybow
> W moim dziecinstwie bylo to jedno z dan na wigilijny stol
> Teraz mi mam czasu i nie mieszkam juz w Puszczy nadnoteckiej
> wiec suszonych ledwo starcza do swiatecznego bigosu
> :)
> Wymyslilem sobie ze takiem mielone z grzybow mozna zrobic z surowych
> boczniakow
> Jutro pojade i sam sprawdze
> Wymyslilem, ze boczniaki zmielic
> dodac bulke , jajka ,
> przyprawy (pieprz i sol)
> ewentualnie dorzuc podsmazona cebulke ...
> :)
> wymieszac i uformowac
> obtoczyc w mace lub tartej bulce i na patelnie
> :)
> w czym dobrze a w czym zle planuje
> ?
> z pozdrowieniami i usmiechami
Suszone grzyby maja nieco inny aromat od świeżych, no i bardziej
intensywny. Jeśli to ma być danie przypominające te mielone z grzybów
suszonych (nie znam, jakiej wielkości są te kotleciki?), to z boczniaków
raczej się nie uda. Ale jeśli koniecznie boczniakowe, to dołączam sie do
chóru, który Ci radził: podsmaż je przed zmieleniem, nie stracą
aromatu,a przeciwnie, zyskają. Podsmaż na maśle z cebulką, niech
odparują trochę, a dopiero potem dalsza obróbka.
Spotkałam się z kotletami z kapeluszy suszonych grzybów (prawdziwków),
ale w całości - moczone w mleku przez noc, potem obgotowane, panierowane
i smażone. Ciekawa jestem, jakby spisał się kapelusz boczniakowy w roli
kotleta, może podobnie do kani. Pewnie spróbuję.
Daj znać, jak wyszło.
--
Bbjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |