Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Bbjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kotlety mielone z boczniakow
Date: Wed, 19 Dec 2007 00:21:01 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 43
Message-ID: <fk9kmo$6kv$1@inews.gazeta.pl>
References: <fk957n$33l$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: aagm106.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1198020120 6815 83.4.168.106 (18 Dec 2007 23:22:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 18 Dec 2007 23:22:00 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
X-Antivirus: avast! (VPS 071217-0, 2007-12-17), Outbound message
In-Reply-To: <fk957n$33l$1@atlantis.news.tpi.pl>
X-Antivirus-Status: Clean
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.9 (Windows/20071031)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:307662
Ukryj nagłówki
Tadeusz Smal pisze:
> Oczywiscie sam to sprawdze ale moze ktos juz to robil
> i ma jakies wlasne doswiadczenia i cos podpowie
> Dzis rozmawialem ze znajomym o kotletach mielonych z suszonych grzybow
> W moim dziecinstwie bylo to jedno z dan na wigilijny stol
> Teraz mi mam czasu i nie mieszkam juz w Puszczy nadnoteckiej
> wiec suszonych ledwo starcza do swiatecznego bigosu
> :)
> Wymyslilem sobie ze takiem mielone z grzybow mozna zrobic z surowych
> boczniakow
> Jutro pojade i sam sprawdze
> Wymyslilem, ze boczniaki zmielic
> dodac bulke , jajka ,
> przyprawy (pieprz i sol)
> ewentualnie dorzuc podsmazona cebulke ...
> :)
> wymieszac i uformowac
> obtoczyc w mace lub tartej bulce i na patelnie
> :)
> w czym dobrze a w czym zle planuje
> ?
> z pozdrowieniami i usmiechami
Suszone grzyby maja nieco inny aromat od świeżych, no i bardziej
intensywny. Jeśli to ma być danie przypominające te mielone z grzybów
suszonych (nie znam, jakiej wielkości są te kotleciki?), to z boczniaków
raczej się nie uda. Ale jeśli koniecznie boczniakowe, to dołączam sie do
chóru, który Ci radził: podsmaż je przed zmieleniem, nie stracą
aromatu,a przeciwnie, zyskają. Podsmaż na maśle z cebulką, niech
odparują trochę, a dopiero potem dalsza obróbka.
Spotkałam się z kotletami z kapeluszy suszonych grzybów (prawdziwków),
ale w całości - moczone w mleku przez noc, potem obgotowane, panierowane
i smażone. Ciekawa jestem, jakby spisał się kapelusz boczniakowy w roli
kotleta, może podobnie do kani. Pewnie spróbuję.
Daj znać, jak wyszło.
--
Bbjk
|