« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-10 10:45:00
Temat: Re: kto poradzi jakąsałatkę....Moje ulubione salatki "przyjeciowe" to:
1. salatka z makaronu wloskiego
250 g ugotowanego, drobno pokrojonego makaronu wloskiego (jakiego, to juz
kwestia gustu, ja najlepiej lubie taki cienki do spaghetti. pol paczki go
biore), po straku czerwonej i zielonej papryki, drobno pokrojonej, 150 g
drobno w kosteczke pokrojonego salami (moze byc to z Debicy), 150 g zoltego
sera w kosteczke albo w zapalki (pasuje do makaronu), zabek czosnku
wycisniety w to wszystko, sos z octu i oliwy.
Skladniki zmieszac ze soba, nie przejmujac sie za bardzo proporcjami
wagowymi, bo je wlasnie wymyslilam. Ja robie tak, ze jak juz mam makaron, to
patrze okiem na kupke i biore "stosowne troche mniej" salami i serka.
Skonsultowalam sie przed chwila z waga i wyszlo mi, ze to stosowne mniej to
moze byc wlasnie 150 g:))), wstawiamy do lodowki przynajmniej na godzine
przed podaniem.
2. cykoria z pomaranczami
4-4 cykorie, 2 srednie pomarancze, lyzeczka cukru, 2 lyzki posiekanych
orzechow pistacjowych (wloskich, laskowych), naczubku noza: troche
musztardy, soli, pieprzu, 3 lyzki oliwy, lyzka soku z cytryny.
Cykoriom trzeba wykroic glab przy nasasdzie, zeby ja odgoryczyc, potem przez
10 minut pomoczyc w wodzie, potem na plasterki. Tak samo pokroic obrane
pomarancze. Ukladac wartwami w pojemniku na salatke, tak, zeby wygladalo
ladnie:) Musztarde utrzec z sokiem z cytryny, pokropic salatke. Pokropic
teraz oliwa. Posypac przyprawami, orzechami. Do lodowki, niech przejdzie.
3. Salatka, zerznieta z menu "Gospody pod Kogutem" i przerobiona na moje.
Salata, dwa-trzy-cztery pomidorki, strak papryki, albo i dwa (najlepsza
zielona, ale moze byc i zolta na przyklad, kolorki wtedy ladne, albo
merdana), serek feta, a jak kto nie lubi, to serek zolty, cebula salatkowa,
jesli jest (to ta wielka, nieostra), a jak nie, to wcale...
Salate trzeba porwac i do miski. Pomidory w polcwiarki (osemki, lodeczki),
serek feta w kostke, jesli z zoltym, to scieramy go na grubej tarce i
pojdzie na wierzch. Papryke w kostke, na chwile na pusta patelnie teflonowa,
zeby podmiekla. Cebule w paski dluuugie. Wymieszac cebule, pomidory, salate
i serek feta i papryke, polac sosem z oliwy, soku z cytryny i czosnku
(proporcje wedle gustu, ja lubie czosnkowaty), do lodowki na dwie godzinki
przynajmniej. A, ten zolty, zamiast fety, ma byc lagodny, z tych
smietankowych:)
4. Przypomnialam sobie, ze kiedys w knajpie w Berlinie jadlam salatke z
salaty, tunczyka, pomidorow, cebuli salatkowej i oliwy. Tez bylo pycha:)
pozdrawiam
Gosia
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-10 11:09:03
Temat: Re: kto poradzi jaką sałatkę....
news:ao368r$1ga$1@flis.man.torun.pl...
> można zrobić na 18-te urodziny dla siostry, przyjdzie cała rodzina, a
> znudziła mi się tradycyjna sałatka warzywna i na taką z kurczakiem też nie
> mogę patrzeć. Może któryś doświadczony klubowicz poda mi w tajemnicy swój
> specjał .. będę wdzięczna bardzo!!
>
>
moze byc samolubny link?
http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=5&
PHPSESSID=2d477cea0b41bb
f53c468709b28543ab
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-10 13:01:31
Temat: Re: kto poradzi jaką sałatkę....sMOCZYCA napisał(a):
> można zrobić na 18-te urodziny dla siostry, przyjdzie cała rodzina, a
> znudziła mi się tradycyjna sałatka warzywna i na taką z kurczakiem też nie
> mogę patrzeć. Może któryś doświadczony klubowicz poda mi w tajemnicy swój
> specjał .. będę wdzięczna bardzo!!
Ja polecam taka smaczna z czerowna fasolka:
glowka salaty,
5 dkg boczku wedzonego
puszka czerownej fasoli
1 cebula
puszka kukurydzy
tabasco
3/4 szklanki keczupu pikantnego
sol
pieprz
i to chyba wszystko;-), plan dzialania jest nastepujacy;-), salate pluczemy i
rwiemy na drobne kawaleczki, ja czasami kroje;-) jak mi sie nie chce rwac;-).
Fasolke i kukurydze oplukujemy, salte oczywiscie obsuszyc nalezy... i
najwazniejszy jest sos... boczek kroimi drobno i podsmazamy, jak sie zrobi na
patelni tlusto wrzucamy na to drobno pokrojona cebulke w kostkie;-) i ta
trzeba zeszklic, nastepnie dodajemy keczup i kilka kropelek tabasco, trzeba
smakowac by nie przedobrzyc... dosmaczamy to sola i pieprzem, czekamy az sie
razem przesmazy i pozniej odstawiamy do wystygniecia. Fasole, kukurydze i
salate mieszamy i polewamy sosikiem, mieszamy i czekamy 30 minut i mozemy juz
jesc;-)
Smacznego
BeataM.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-10 14:46:47
Temat: Re: kto poradzi jaką sałatkę....> U mojej córki na 18-stce pierwszą potrawą, jaka zniknęła ze stołu była
> sałatka ziemniaczana z jajkami, ogórkami konserwowymi i cebulą.
Podawałam
> tu przepis, ale przeszedł bez odzewu. Może inni robią taka samą, jestem
tu
> od niedawna.
Bo nie było w niej śledzia!!!
;-)))
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Learn the rules. Then break some."
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-10 14:53:27
Temat: Re: kto poradzi jaką sałatkę....> Ja ostatnio zostalam uraczona nastepujaca salatka:
> 2 puszki ananasa -> plastr kroimy w kostke
> 2 puszki tunczyka w oleju (odlewamy olej)
> 3 woreczki ugotowanego ryzu
> paczka rodzynek (namoczonych w goracej wodzie)
> puszka groszku zielonego
> majonez (ewentualnie z jogurtem)
> Wszystko mieszamy i pozwalamy by doszla do siebie salatka z godzinke.
> Pyyychotka wychodzi :)
No nie wiem, taki skład to raczej nazwałbym wsadem pod pastę z tuńczyka i
wszystko przepuścił przez maszynkę 2-3 razy ale i tak smakowo czegoś mi tu
brakuje, jeszcze nie wiem czego ale jak skojarzę to powiem.
Kojarzy mi się szczypta soli i pieprzu ale i jeszcze czegoś. Sam nie wiem.
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Learn the rules. Then break some."
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-10 14:59:51
Temat: Re: kto poradzi jaką sałatkę....On Thu, 10 Oct 2002 16:46:47 +0200, "Jerzy" <0...@m...pl>
wrote:
>> U mojej córki na 18-stce pierwszą potrawą, jaka zniknęła ze stołu była
>> sałatka ziemniaczana z jajkami, ogórkami konserwowymi i cebulą.
>Podawałam
>> tu przepis, ale przeszedł bez odzewu. Może inni robią taka samą, jestem
>tu
>> od niedawna.
>
>Bo nie było w niej śledzia!!!
>;-)))
>--
>Pozdr. Jerzy Nowak
>
>"Learn the rules. Then break some."
co prosze?
trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-10 16:05:22
Temat: Re: kto poradzi jaką sałatkę....
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:ao43rl$231$1@news.gazeta.pl...
> > U mojej córki na 18-stce pierwszą potrawą, jaka zniknęła ze stołu była
> > sałatka ziemniaczana z jajkami, ogórkami konserwowymi i cebulą.
> Podawałam
> > tu przepis, ale przeszedł bez odzewu. Może inni robią taka samą, jestem
> tu
> > od niedawna.
>
> Bo nie było w niej śledzia!!!
> ;-)))
> --
> Pozdr. Jerzy Nowak
Oj chyba mnie ktoś podpuszcza, bo coś mi się kolacze ze
Słupem...nowego można zawsze wykolegować, nie? :))
Pozdrawiam, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-10 16:30:13
Temat: Re: kto poradzi jaką sałatkę....
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:ao43rl$231$1@news.gazeta.pl...
> Bo nie było w niej śledzia!!!
> ;-)))
Bo wtedy byłaby śledziowa, a nie ziemniaczana :-)
Pozdrawiam, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-10 17:10:25
Temat: Re: kto poradzi jaką sałatkę....
>> > U mojej córki na 18-stce pierwszą potrawą, jaka zniknęła ze stołu była
>> > sałatka ziemniaczana z jajkami, ogórkami konserwowymi i cebulą.
>> Podawałam
>> > tu przepis, ale przeszedł bez odzewu. Może inni robią taka samą, jestem
>> tu
>> > od niedawna.
>>
>> Bo nie było w niej śledzia!!!
>> ;-)))
>> --
>> Pozdr. Jerzy Nowak
>
>Oj chyba mnie ktoś podpuszcza, bo coś mi się kolacze ze
>Słupem...nowego można zawsze wykolegować, nie? :))
>
>Pozdrawiam, Stokrotka
>
od razu podpuszcza...hehehe
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-10 19:05:03
Temat: Re: kto poradzi jaką sałatkę....Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:ao4485$372$1@news.gazeta.pl...
> > Ja ostatnio zostalam uraczona nastepujaca salatka:
> > 2 puszki ananasa -> plastr kroimy w kostke
> > 2 puszki tunczyka w oleju (odlewamy olej)
> > 3 woreczki ugotowanego ryzu
> > paczka rodzynek (namoczonych w goracej wodzie)
> > puszka groszku zielonego
> > majonez (ewentualnie z jogurtem)
> > Wszystko mieszamy i pozwalamy by doszla do siebie salatka z godzinke.
> > Pyyychotka wychodzi :)
>
> No nie wiem, taki skład to raczej nazwałbym wsadem pod pastę z tuńczyka i
> wszystko przepuścił przez maszynkę 2-3 razy ale i tak smakowo czegoś mi tu
> brakuje, jeszcze nie wiem czego ale jak skojarzę to powiem.
> Kojarzy mi się szczypta soli i pieprzu ale i jeszcze czegoś. Sam nie wiem.
Oj, dziekuje za pomysl :)
Dzis tak zrobilam i wyszla baardzo dobra pasta.
--
Pozdrawiam
Valentine
Poznan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |