Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kuchnia matki karmiacej?

Grupy

Szukaj w grupach

 

kuchnia matki karmiacej?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 17


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-06-25 12:35:28

Temat: kuchnia matki karmiacej?
Od: "agora" <a...@N...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

Temat diety matki karmiacej byl juz
poruszany na innych grupach, ale mnie
interesuje opinia doswiadczonych
kulinarnie mam. Co najchetniej jadalyscie
w poczatkach karmienia swoich dzieci,
zeby bylo smacznie i pozywnie?
Bede wdzieczna za wszelkie przepisy.

Agora

PS.: 5 dni temu urodzilam coreczke :-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-06-25 16:38:27

Temat: Re: kuchnia matki karmiacej?
Od: t...@g...pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

agora wrote:

>Witam
>
>Temat diety matki karmiacej byl juz
>poruszany na innych grupach, ale mnie
>interesuje opinia doswiadczonych
>kulinarnie mam. Co najchetniej jadalyscie
>w poczatkach karmienia swoich dzieci,
>zeby bylo smacznie i pozywnie?
>Bede wdzieczna za wszelkie przepisy.
>
>
Ja jadlam wszystko, dzidzia ma sie dobrze i przez cale swoje
pieciomiesieczne zycie nie byla ani razu chora, nawet po
szczepieniach... A mnie wlosy wcale nie wyszly, jak wszyscy prorokowali ;)

Kot

--
Dodawaj ZA DARMO ogłoszenia do Aaaby.pl i Gazety Stołecznej: Dla dziecka, Fotografia,
Hobby, Książki, Odzież, RTV i AGD, Meble, Telefony
http://www.aaaby.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-06-26 11:25:50

Temat: Re: kuchnia matki karmiacej?
Od: "Ewa Grabowska" <g...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Gratuluje coreczki :)) Moja Agatka ma juz 7 tygodni i, niestety, skaze
bialkowa, co znacznie ograniczylo mozliwosci kulinarnych szalenstw. Ale
dopoki moglam, jadlam na przyklad:

- warzywa i mieso gotowane na parze
- pierogi, cepeliny, pyzy itp.
- zupy-krem z warzyw i ziemniakow jako zageszczacza
- kasze manne z jablkami
- kompoty, kisiel z dozwolonych owocow
- musy owocowe z musli
- kanapki z pieczonym miesem lub pastami (miksowane gotowane mieso i
warzywa, oliwa, sezam, slonecznik)
- placki ziemniaczane pieczone w piekarniku
- mieso pieczone w rekawie
- kaszke kukurydziana, kleik ryzowy, kaszki dla dzieci
- nalesniki (smazone na patelni teflonowej) lub gofry z dzemem

--
Ewa Ganowicz
tłumaczenie tekstów medycznych oraz stomatologicznych
z jęz. angielskiego i niemieckiego

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-06-27 09:51:41

Temat: Re: kuchnia matki karmiacej?
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> szukaj wiadomości tego autora

Kot napisal(a):

>Ja jadlam wszystko, dzidzia ma sie dobrze i przez cale swoje
>pieciomiesieczne zycie nie byla ani razu chora, nawet po
>szczepieniach...

U mnie corka (starsze dziecko) pierwszy raz zachorowala dokladnie w
momencie odstawienia do piersi, czyli w wieku poltora roku. Syn zas
zaczal chorowac bardzo wczesnie - corka znosila infekcje z
przedszkola. No i, jak wiadomo, chlopcy to bardziej skomplikowane
mechanizmy, wiec maja prawo czesciej sie psuc.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-06-27 15:06:02

Temat: Re: kuchnia matki karmiacej?
Od: t...@g...pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Marcin E. Hamerla wrote:

>Kot napisal(a):
>
>
>
>>Ja jadlam wszystko, dzidzia ma sie dobrze i przez cale swoje
>>pieciomiesieczne zycie nie byla ani razu chora, nawet po
>>szczepieniach...
>>
>>
>
>U mnie corka (starsze dziecko) pierwszy raz zachorowala dokladnie w
>momencie odstawienia do piersi, czyli w wieku poltora roku. Syn zas
>zaczal chorowac bardzo wczesnie - corka znosila infekcje z
>przedszkola. No i, jak wiadomo, chlopcy to bardziej skomplikowane
>mechanizmy, wiec maja prawo czesciej sie psuc.
>
>
Bardziej skomplikowane od czego ??? ;PPPP

Kot i sok pomaranczowy, duuuuuzo....

--
Wakacyjna promocja!
Błyszczyk do ust Manhattan gratis!
Szczegóły na http://www.gazeta.perfumeria.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-06-27 15:26:15

Temat: Re: kuchnia matki karmiacej?
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> szukaj wiadomości tego autora

Kot napisal(a):

>>U mnie corka (starsze dziecko) pierwszy raz zachorowala dokladnie w
>>momencie odstawienia do piersi, czyli w wieku poltora roku. Syn zas
>>zaczal chorowac bardzo wczesnie - corka znosila infekcje z
>>przedszkola. No i, jak wiadomo, chlopcy to bardziej skomplikowane
>>mechanizmy, wiec maja prawo czesciej sie psuc.
>>
>Bardziej skomplikowane od czego ??? ;PPPP

Od dziewczynek. Ano od dziewczynek.

>Kot i sok pomaranczowy, duuuuuzo....

MEH i pomidory ;--)

A ja w piatek kupilem burgul i zastosowalem prosciutki przepis z
ksiazki 'Kuchnia arabska". Bardzo przyzwoity dodatek do drugiego
wyszedl.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-06-27 15:35:05

Temat: Re: kuchnia matki karmiacej?
Od: t...@g...pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Marcin E. Hamerla wrote:

>Kot napisal(a):
>
>
>
>>>U mnie corka (starsze dziecko) pierwszy raz zachorowala dokladnie w
>>>momencie odstawienia do piersi, czyli w wieku poltora roku. Syn zas
>>>zaczal chorowac bardzo wczesnie - corka znosila infekcje z
>>>przedszkola. No i, jak wiadomo, chlopcy to bardziej skomplikowane
>>>mechanizmy, wiec maja prawo czesciej sie psuc.
>>>
>>>
>>>
>>Bardziej skomplikowane od czego ??? ;PPPP
>>
>>
>
>Od dziewczynek. Ano od dziewczynek.
>
>

A pod jakim wzgledem ???? Bo ze sa slabsi to wiem (przezywalnosc
niemowlat - dziewczynek jest wieksza, niz chlopcow, kobiety zyja
dluzej), ale ze bardziej skomplikowani...?

>A ja w piatek kupilem burgul i zastosowalem prosciutki przepis z
>ksiazki 'Kuchnia arabska". Bardzo przyzwoity dodatek do drugiego
>wyszedl.
>
>
A cos Ty taki tajemniczy ?? Prosic Cie trzeba? ;)

Kot

--
Wakacyjna promocja!
Błyszczyk do ust Manhattan gratis!
Szczegóły na http://www.gazeta.perfumeria.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-06-27 15:44:25

Temat: Re: kuchnia matki karmiacej?
Od: Magdalena Bassett <m...@o...net> szukaj wiadomości tego autora

Marcin E. Hamerla wrote:
> A ja w piatek kupilem burgul i zastosowalem prosciutki przepis z
> ksiazki 'Kuchnia arabska". Bardzo przyzwoity dodatek do drugiego
> wyszedl.
>

Ja robie tak:

Gotuje burghul w wodzie z dodatkiem soli, az miekki, do przestygnietego
dodaje troche octu, szczypte cukru, pieprz, garsc posiekanej pietruszki,
i ogorek pokrojony w kostke. Po wymieszaniu odstawiam na 10-15 minut,
mieszam i doprawiam jeszcze raz, jesli trzeba.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-06-27 15:52:01

Temat: Re: kuchnia matki karmiacej?
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> szukaj wiadomości tego autora

Kot napisal(a):

>>>Bardziej skomplikowane od czego ??? ;PPPP
>>
>>Od dziewczynek. Ano od dziewczynek.
>
>A pod jakim wzgledem ???? Bo ze sa slabsi to wiem (przezywalnosc
>niemowlat - dziewczynek jest wieksza, niz chlopcow, kobiety zyja
>dluzej), ale ze bardziej skomplikowani...?

Ale wlasnie tu mozna elegancko zastosowac rozumowanie kołowe: sa
bardziej skomplikowani, wiec bardziej sie psuja (choruja). Skoro
bardziej choruja, to sa bardziej skomplikowani.

>>A ja w piatek kupilem burgul i zastosowalem prosciutki przepis z
>>ksiazki 'Kuchnia arabska". Bardzo przyzwoity dodatek do drugiego
>>wyszedl.
>>
>A cos Ty taki tajemniczy ?? Prosic Cie trzeba? ;)

Na masle szklisz cebule (sporo), dorzucasz pomidory (sporo), chwilke
dusisz, dorzucasz burgul i zalewasz bulionem / woda. Ma pyrkotac z pol
godziny, az do wygotowania wody. Ja zamiast masla uzylem oliwy, bo
syna jeszcze obrzuca po przetworach mlecznyhc. Juz mu sie zmniejszylo,
co prawda.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-06-27 15:52:15

Temat: Re: kuchnia matki karmiacej?
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett napisal(a):

>Marcin E. Hamerla wrote:
>> A ja w piatek kupilem burgul i zastosowalem prosciutki przepis z
>> ksiazki 'Kuchnia arabska". Bardzo przyzwoity dodatek do drugiego
>> wyszedl.
>>
>
>Ja robie tak:
>
>Gotuje burghul w wodzie z dodatkiem soli, az miekki, do przestygnietego
>dodaje troche octu, szczypte cukru, pieprz, garsc posiekanej pietruszki,
>i ogorek pokrojony w kostke. Po wymieszaniu odstawiam na 10-15 minut,
>mieszam i doprawiam jeszcze raz, jesli trzeba.

Pietruszka !! Apage !!!!

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mama pojechala a ja gotuje :)
sos czosnkowy
Pizza- pomóżcie z proporcjami
pokrywka
Przepisy wegetariankie -Quesadilia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »