| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-06-27 16:13:44
Temat: Re: kuchnia matki karmiacej?Marcin E. Hamerla wrote:
>Kot napisal(a):
>
>
>
>>>>Bardziej skomplikowane od czego ??? ;PPPP
>>>>
>>>>
>>>Od dziewczynek. Ano od dziewczynek.
>>>
>>>
>>A pod jakim wzgledem ???? Bo ze sa slabsi to wiem (przezywalnosc
>>niemowlat - dziewczynek jest wieksza, niz chlopcow, kobiety zyja
>>dluzej), ale ze bardziej skomplikowani...?
>>
>>
>
>Ale wlasnie tu mozna elegancko zastosowac rozumowanie kołowe: sa
>bardziej skomplikowani, wiec bardziej sie psuja (choruja). Skoro
>bardziej choruja, to sa bardziej skomplikowani.
>
>
>
Hmmm, nie przekonuje mnie to rozumowanie, ale skoro tak Ci sie podoba
myslec, to niech Ci bedzie ;)
>>>A ja w piatek kupilem burgul i zastosowalem prosciutki przepis z
>>>ksiazki 'Kuchnia arabska". Bardzo przyzwoity dodatek do drugiego
>>>wyszedl.
>>>
>>>
>>>
>>A cos Ty taki tajemniczy ?? Prosic Cie trzeba? ;)
>>
>>
>
>Na masle szklisz cebule (sporo), dorzucasz pomidory (sporo), chwilke
>dusisz, dorzucasz burgul i zalewasz bulionem / woda. Ma pyrkotac z pol
>godziny, az do wygotowania wody. Ja zamiast masla uzylem oliwy, bo
>syna jeszcze obrzuca po przetworach mlecznyhc. Juz mu sie zmniejszylo,
>co prawda.
>
>
Brzmi ciekawie, dzieki, wyprobuje. Pomyslow na dodatki nie-ziemniaczane
do schabowego nigdy za wiele ;))
Za syna kciuki zacisniete. Ja swoja wrzeszczaca okrutnie core
(maaaaamaaaa, na reeeeeceeeee) obcalowalam wlasnie za kare po brzucholcu
(chudym i dluuuugim), wcisnela w zwiazku z tym reke do dzioba i
chichocze jak hiena ;)) No, dosyc, to nie grupa dzieciowa.
Kot i kawa mrozona
--
Wakacyjna promocja!
Błyszczyk do ust Manhattan gratis!
Szczegóły na http://www.gazeta.perfumeria.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-06-27 18:27:06
Temat: Re: kuchnia matki karmiacej?Marcin E. Hamerla wrote:
> Magdalena Bassett napisal(a):
>
>
>>Marcin E. Hamerla wrote:
>>
>>>A ja w piatek kupilem burgul i zastosowalem prosciutki przepis z
>>>ksiazki 'Kuchnia arabska". Bardzo przyzwoity dodatek do drugiego
>>>wyszedl.
>>>
>>
>>Ja robie tak:
>>
>>Gotuje burghul w wodzie z dodatkiem soli, az miekki, do przestygnietego
>>dodaje troche octu, szczypte cukru, pieprz, garsc posiekanej pietruszki,
>>i ogorek pokrojony w kostke. Po wymieszaniu odstawiam na 10-15 minut,
>>mieszam i doprawiam jeszcze raz, jesli trzeba.
>
>
> Pietruszka !! Apage !!!!
>
Czemu? ale jesli nie lubisz, to koperek tez doskonale pasuje.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-06-28 09:45:23
Temat: Re: kuchnia matki karmiacej?Magdalena Bassett napisal(a):
>>>Gotuje burghul w wodzie z dodatkiem soli, az miekki, do przestygnietego
>>>dodaje troche octu, szczypte cukru, pieprz, garsc posiekanej pietruszki,
>>>i ogorek pokrojony w kostke. Po wymieszaniu odstawiam na 10-15 minut,
>>>mieszam i doprawiam jeszcze raz, jesli trzeba.
>>
>>
>> Pietruszka !! Apage !!!!
>
>Czemu? ale jesli nie lubisz, to koperek tez doskonale pasuje.
Do pietruszki? A i owszem. Apage po raz wtory ;--)
Jakos od dziecka palam nienawiscia do pietruszki i koperku. Co jest
szczegolnie przykre gdy w restauracji zamowie jakas potrawe, a ona
posypana pietruszka lub koperkiem.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-06-28 15:08:57
Temat: Re: kuchnia matki karmiacej?Marcin E. Hamerla wrote:
> Magdalena Bassett napisal(a):
>
>
>>>>Gotuje burghul w wodzie z dodatkiem soli, az miekki, do przestygnietego
>>>>dodaje troche octu, szczypte cukru, pieprz, garsc posiekanej pietruszki,
>>>>i ogorek pokrojony w kostke. Po wymieszaniu odstawiam na 10-15 minut,
>>>>mieszam i doprawiam jeszcze raz, jesli trzeba.
>>>
>>>
>>>Pietruszka !! Apage !!!!
>>
>>Czemu? ale jesli nie lubisz, to koperek tez doskonale pasuje.
>
>
> Do pietruszki? A i owszem. Apage po raz wtory ;--)
>
> Jakos od dziecka palam nienawiscia do pietruszki i koperku. Co jest
> szczegolnie przykre gdy w restauracji zamowie jakas potrawe, a ona
> posypana pietruszka lub koperkiem.
>
To rzeczywiscie masz problem. A lubisz szczypiorek? a miete? bo oba z
tych ziol tez pasuja.
Ja lubie koperek tak bardzo, ze smaruje chleb maslem i "maczam" ta
maslana strone w posiekanym koperku, az bedzie grubo, posypuje odrobina
soli i jem mruczac z przyjemnosci.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-06-30 08:13:28
Temat: Re: kuchnia matki karmiacej?
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...net> napisał w wiadomości
>
> Ja lubie koperek tak bardzo, ze smaruje chleb maslem i "maczam" ta maslana
> strone w posiekanym koperku, az bedzie grubo, posypuje odrobina soli i jem
> mruczac z przyjemnosci.
>
chyba pomyliłas słowa - zamiast mruczac ma byc rze(en)z(RZ)a(on)c
Don Calogero Sedara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-06-30 08:22:02
Temat: Re: kuchnia matki karmiacej?Magdalena Bassett napisal(a):
>Gotuje burghul w wodzie z dodatkiem soli, az miekki, do przestygnietego
>dodaje troche octu, szczypte cukru, pieprz, garsc posiekanej pietruszki,
>i ogorek pokrojony w kostke. Po wymieszaniu odstawiam na 10-15 minut,
>mieszam i doprawiam jeszcze raz, jesli trzeba.
Sie mi przypomnialo. Widzialem u Araba burgul ciemny i jasny. Wzialem
wtedy jasny. Jaki jest ten ciemny? Rozni sie smakiem? Arab mowil, ze
uzywa sie ich do innych potraw, ale nie mialem czasu i nie dopytalem
goscia wtedy.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-06-30 13:24:04
Temat: Re: kuchnia matki karmiacej?Marcin E. Hamerla wrote:
> Magdalena Bassett napisal(a):
>
>
>>Gotuje burghul w wodzie z dodatkiem soli, az miekki, do przestygnietego
>>dodaje troche octu, szczypte cukru, pieprz, garsc posiekanej pietruszki,
>>i ogorek pokrojony w kostke. Po wymieszaniu odstawiam na 10-15 minut,
>>mieszam i doprawiam jeszcze raz, jesli trzeba.
>
>
> Sie mi przypomnialo. Widzialem u Araba burgul ciemny i jasny. Wzialem
> wtedy jasny. Jaki jest ten ciemny? Rozni sie smakiem? Arab mowil, ze
> uzywa sie ich do innych potraw, ale nie mialem czasu i nie dopytalem
> goscia wtedy.
>
Wydaje mi sie, ze oba sa z tego samego ziarna, tylko ten ciemny jest
jakos podsmazany, czy tostowany. Smak bedzie inny, z takim posmakiem,
jak dmuchany ryz.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |