Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <x...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: kurczak pikantno-słodki [p]
Date: Sun, 14 Dec 2003 10:37:48 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 40
Message-ID: <brhb1b$59d$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: alpha.ckp.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1071394667 5421 212.160.198.2 (14 Dec 2003 09:37:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 14 Dec 2003 09:37:47 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:183116
Ukryj nagłówki
=====
Zawsze miałem problem z pogodzeniem gustów dzieci i dorosłych. Tu mi się w
prostym, ale smacznym przepisie udało:
Składniki:
- 1-1,5kg kawałków kurczaka z przewagą skrzydełek,
- ananas (lub z puszki 450g),
- 1 czerwona papryka,
- łyżka kwaśnej śmietany,
- łyżeczka mąki ziemniacznej.
Marynata:
- 1-2 łyżki sosu sojowego,
- 1-2 łyżki wina,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
- 2 łyżeczki cayenne,
- 1/2 łyżeczki rozmarynu,
- sól.
Przepis:
- rozetrzeć czosnek, wymieszać składniki marynaty, wysmarować mięso i
odstawić na pół godziny,
- obsmażyć mięso na złoto na sporym ogniu,
- zmiejszyć ogień, dodać pokrojoną w paski paprykę i jeszcze chwilę smażyć,
- pokroić w kostkę ananasa wrzucić do mięsa, podlać nieco winem (lub wodą),
dusić do miękkości mięsa (ok. 10 min - ananas może być troszkę chrupiący),
- na koniec tylko łyżka śmietany i sól. Gdyby sosu było za mało można dolać
pół szklanki wody. Jeżeli to konieczne nieco mąki ziemiacznej do
zagęszczenia.
Podałem oczywiście z ryżem, a surówka to kapusta pekińska z papryką polaną
winigretem z dodatkiem cukru.
Zjedli starzy, zjedli młodzi. Mimo, że troszkę paliło to dzieci nawet
talerze wylizały :-}
waldek
=====
|