Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: kurczak z czerwonym octem winnym
Date: Sun, 13 Jan 2002 22:14:02 -0500
Organization: paranoid international
Lines: 54
Sender: p...@p...onet.pl@p69-175.acedsl.com
Message-ID: <p...@4...com>
Reply-To: k...@s...killer_acedsl.com
NNTP-Posting-Host: p69-175.acedsl.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.onet.pl 1010977637 23859 66.114.69.175 (14 Jan 2002 03:07:17 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Jan 2002 03:07:17 GMT
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:91721
Ukryj nagłówki
witajcie w nowym roku! zycze wszystkim wszystkiego smacznego.
jako ze caly rok bylam grzeczna, na gwiazdke dostalam prezent -
ksiazke 'wysmienita kuchnia francuska'. nie jestem ekspertem od kuchni
francuskiej, wiec nie wiem, czy to aby nie jakies uproszczone wersje
przepisow dla amerykanow, ale wyprobowalam juz pare rzeczy opisanych w
owej ksiazce i z czystym sumieneim polecam ponizsza, bo jest dosc
latwa, niedroga i baaaardzo smaczna:
(proporcje na 4 osoby)
4 piersi kurczaka, bez skory (jakies 200g kazda)
4 lyzki masla
8-12 malych szalotek, obranych i przekrojonych na pol
4 lyzki octu winnego z czerwonego wina
2 drobno posiekane zabki czosnku
1 lyzka siekanej zielonej pietruszki
4 lyzki wytrawnego bialego wina
1/2 szklanki rosolu z kury (ja uzylam bulionu z kostki)
swiezo zmielony pieprz do smaku
1.piersi przekroic w poprzek na pol
2. na patelni rozgrzac 2 lyzki masla i podsmazyc piersi z obydwu stron
na jasnozloty kolor. pod koniec smazenia doprawic pieprzem.
3. dorzucic polowki szalotek, przykryc patelnie i dusic ok. 5 minut,
mieszajac od czasu do czasu.
4. kawalki kurczaka przelozyc na talerz. na patelnei wl;ac ocet i
gotowac, mieszajac, jakas minute, az wiekszosc plynu odparuje; wtedy
dodac czosnek, wino i rosol i rozmieszac dokladnie.
5. wrzucic do otrzymanego plynu z szalotkami kawalki kurczaka razem z
wszelkim sokiem, ktory wydzielil sie z miesa. przykryc i dusic, az
mieso bedzie miekkie, a po nakluciu wydzieli jasny sok.
6. kurczaka i szalotki przelozyc na polmisek i przykryc, zeby nie
wystygly. zwiekszyc trocheiogien i gotowac, az polowa plynu odparuje.
wtedy dodac reszte masla i rozmieszac dokladnie. dodac natke, polac
sosem mieso i szalotki.
ksiazka jako wariacje podaje, z emozna uzyc octu aromatycznego i podac
z odpowiednim przybraniem - np. ocet estragonowy + swieze siekane
ziola; ocet malinowy i pare swiezych malin. nie probowalam jeszcze,
ale pewnie sprobuje.
nie wiem, jak by to we francji podano, ale u nas z ryzem na sypko i
salata z vinaigrette zjadlo sie w tempie natychmiastowym...
pozdrowienia,
kamila
--
/"\ ||
\ / ASCII RIBBON CAMPAIGN || NO ATTACHMENTS
X AGAINST HTML MAIL || NO STATIONERY
/ \ AND POSTINGS || NO GRAPHICS
|