« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-23 14:53:34
Temat: kwas chlebowySzukam informacji dotyczącej kwasu chlebowego a własciwie jego zastosowania
przy pieczeniu chleba w warunkach domowych w maszynce do pieczenia chleba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-23 18:30:20
Temat: Re: kwas chlebowyOn Sun, 23 Jan 2005 15:53:34 +0100, Agnieszka wrote:
> Szukam informacji dotyczącej kwasu chlebowego a własciwie jego zastosowania
> przy pieczeniu chleba w warunkach domowych w maszynce do pieczenia chleba
Chodzi ci o kwas chlebowy czy o zakwas?
--
Magdalena Fabrykowska Młotek
Obecnie czytane: "Omega", "Absolution Gap", "Ostatnia saga", "Boży bojownicy"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-23 20:28:03
Temat: Re: kwas chlebowy> Chodzi ci o kwas chlebowy czy o zakwas?
Posiadam maszynkę do pieczenia chleba i potrzebuje przepis na zakwas a także
na chleb na tym zakwasie .We wszystkich dostępnych przepisach znajduje
wyłącznie skład bez zakwasu a nie o taki chleb mi chodzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 08:54:50
Temat: Re: kwas chlebowyOn Sun, 23 Jan 2005 21:28:03 +0100, Agnieszka wrote:
>> Chodzi ci o kwas chlebowy czy o zakwas?
> Posiadam maszynkę do pieczenia chleba i potrzebuje przepis na zakwas a także
> na chleb na tym zakwasie .We wszystkich dostępnych przepisach znajduje
> wyłącznie skład bez zakwasu a nie o taki chleb mi chodzi.
Poszukaj na forum GW:
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23433
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 09:33:21
Temat: Re: kwas chlebowyA te maszynke mozna kupic w sklepie. przyznam sie,ze nigdy nie trafilam na cos
takiego. no i ciekawa jestem ile kosztuje
pozdrawiam
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 21:17:56
Temat: Odp: kwas chlebowyWitam,
Taką maszynkę dostałem na gwiazdkę. Wypróbowałem wszystkie przepisy na
drożdzach i tylko słodki chlebek z rodzynkami przypadł mi do gustu.
Poszedłem do piekarni i poprosiłem o trochę zakwasu ("na żurek"). Rozrobiłem
z wodą i mąką żytnią - pracował pięknie. Przygotowałem składniki, a ponieważ
miałem dużo zakwasu część wyrobiłem w misce, dałem w foremkę i do
piekarnika.
Efekty:
Z maszynki: niedopieczony i niesmaczny. Myślę, że kłopot jest w odpowiedniej
temperaturze, która przy zakwasie jest potrzebna większa.
Z piekarnika: REWELACJA. Od tamtej pory co sobotę (wtedy jestem w domu)
piekę chleb i cała rodzina się zajada. W sobotę wieczorem przychodzą każdy
po swój bochenek. Zakwas dokarmiam i choduję stale ten sam, który dostałem.
Chleb piekę w foremkach, bo dodaję do niego BARDZO dużo ziaren słonecznika,
dyni i lnu.
W ostatnią sobotę dodałem czarnuszkę i kminek - wszyscy mówią, że był
rewelacyjny.
Polecam wszystkim.
Bartek
Użytkownik Agnieszka <a...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ct0dnm$efm$...@a...news.tpi.pl...
> Szukam informacji dotyczącej kwasu chlebowego a własciwie jego
zastosowania
> przy pieczeniu chleba w warunkach domowych w maszynce do pieczenia chleba
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |