From: "Bartosz Krawczyk-Demczuk" <b...@d...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <ct0dnm$efm$1@atlantis.news.tpi.pl>
Subject: Odp: kwas chlebowy
Date: Mon, 24 Jan 2005 22:17:56 +0100
Lines: 37
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: 217.116.100.252
Message-ID: <41f565d9$2@news.home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1106601433 217.116.100.252 (24 Jan 2005 22:17:13 +0100)
Organization: home.pl news server
X-Authenticated-User: bkd.data
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!news.ipartners.pl
!news.home.net.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:229039
Ukryj nagłówki
Witam,
Taką maszynkę dostałem na gwiazdkę. Wypróbowałem wszystkie przepisy na
drożdzach i tylko słodki chlebek z rodzynkami przypadł mi do gustu.
Poszedłem do piekarni i poprosiłem o trochę zakwasu ("na żurek"). Rozrobiłem
z wodą i mąką żytnią - pracował pięknie. Przygotowałem składniki, a ponieważ
miałem dużo zakwasu część wyrobiłem w misce, dałem w foremkę i do
piekarnika.
Efekty:
Z maszynki: niedopieczony i niesmaczny. Myślę, że kłopot jest w odpowiedniej
temperaturze, która przy zakwasie jest potrzebna większa.
Z piekarnika: REWELACJA. Od tamtej pory co sobotę (wtedy jestem w domu)
piekę chleb i cała rodzina się zajada. W sobotę wieczorem przychodzą każdy
po swój bochenek. Zakwas dokarmiam i choduję stale ten sam, który dostałem.
Chleb piekę w foremkach, bo dodaję do niego BARDZO dużo ziaren słonecznika,
dyni i lnu.
W ostatnią sobotę dodałem czarnuszkę i kminek - wszyscy mówią, że był
rewelacyjny.
Polecam wszystkim.
Bartek
Użytkownik Agnieszka <a...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ct0dnm$efm$...@a...news.tpi.pl...
> Szukam informacji dotyczącej kwasu chlebowego a własciwie jego
zastosowania
> przy pieczeniu chleba w warunkach domowych w maszynce do pieczenia chleba
>
>
|