Data: 2005-01-24 21:17:56
Temat: Odp: kwas chlebowy
Od: "Bartosz Krawczyk-Demczuk" <b...@d...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
Taką maszynkę dostałem na gwiazdkę. Wypróbowałem wszystkie przepisy na
drożdzach i tylko słodki chlebek z rodzynkami przypadł mi do gustu.
Poszedłem do piekarni i poprosiłem o trochę zakwasu ("na żurek"). Rozrobiłem
z wodą i mąką żytnią - pracował pięknie. Przygotowałem składniki, a ponieważ
miałem dużo zakwasu część wyrobiłem w misce, dałem w foremkę i do
piekarnika.
Efekty:
Z maszynki: niedopieczony i niesmaczny. Myślę, że kłopot jest w odpowiedniej
temperaturze, która przy zakwasie jest potrzebna większa.
Z piekarnika: REWELACJA. Od tamtej pory co sobotę (wtedy jestem w domu)
piekę chleb i cała rodzina się zajada. W sobotę wieczorem przychodzą każdy
po swój bochenek. Zakwas dokarmiam i choduję stale ten sam, który dostałem.
Chleb piekę w foremkach, bo dodaję do niego BARDZO dużo ziaren słonecznika,
dyni i lnu.
W ostatnią sobotę dodałem czarnuszkę i kminek - wszyscy mówią, że był
rewelacyjny.
Polecam wszystkim.
Bartek
Użytkownik Agnieszka <a...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ct0dnm$efm$...@a...news.tpi.pl...
> Szukam informacji dotyczącej kwasu chlebowego a własciwie jego
zastosowania
> przy pieczeniu chleba w warunkach domowych w maszynce do pieczenia chleba
>
>
|