Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: y...@a...pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: makaron z brokułami - chwale! (P)
Date: 21 Mar 2003 12:20:14 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 49
Message-ID: <7...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1048245614 3543 192.168.240.245 (21 Mar 2003 11:20:14 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Mar 2003 11:20:14 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 213.216.84.134, 213.180.130.14
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:150161
Ukryj nagłówki
Znalazlam ostatnio w googlu przepis na makaron z sosem brokulowym - rewelacja!
Niestey nie wiem czyj to przepis, ale polecam - pychota!
Wklejam przepis:
Makaron z brokułami
Składniki:
paczka tagliatelle - pół kilograma (rodzaj makaronu, ale ja uzylam zwyklego)
pół kilograma świeżych lub mrożonych brokułów
4 ząbki czosnku
szklanka tłustej śmietany - co najmniej 18% (dalam 22%)
dwie łyżki masła (uzylam oliwy)
kawałek rokpola - około 5 dag, czyli mniej więcej czubata łyżka
garść, albo dwie świeżo startego parmezanu -zamiennie można użyć każdego
twardego, ostrego, żółtego sera
Sposób przygotowania:
Pychotkowane to danie, które się robi w 10 minut, czyli tyle, ile się gotuje
makaron i brokuły.
Kiedy po znojnym dniu, pełnym pracy, ochota na coś pysznego, ale naprawdę
pysznego, to jest właśnie to!
W dużym garnku nastawiam wodę na makaron - solę i wlewam łyżkę oliwy - dzięki
temu się nie będzie sklejał.
W drugim garze nastawiam wodę na brokuły - warzywo gotuję na parze - dzięki
temu zachowa swój obłędy, pełen radości kolor zielony. Kiedy makaron i brokuły
się gotują, obieram czosnek i kroję na cieniutkie plasterki.
Na patelni rozgrzewam masło i kiedy zaczyna się lekko pienić, wrzucam czosnek.
Smażę około pół minuty, cały czas mieszając - kiedy po kuchni rozejdzie się
zniewalający jego zapach, pomieszany z delikatnością masła, do patelni wlewam
śmietanę. Musi być tłusta - czyli mieć co najmniej 18% - inaczej może się
zważyć. Śmietanę trzymam na średnim ogniu kilka minut, cały czas mieszając tak,
by raczej mocno zgęstniała.
W tym mniej więcej momencie, brokuły powinny być gotowe - powinny być bardziej
twarde niż miękkie, ale jednak ugotowane. Brokuły ścieram na tarce z dużymi
otworami do śmietanowego sosu na patelni. (Proponuje przelac gorace brokuly
zimna woda na sicie, zeby nie poparzyc sobie rak) Dodaję rokpola rozdrobnionego
widelcem na małe kawałki. Sos mieszam i podgrzewam na średnim ogniu tak, by
osiągnął jednolitą, jedwabistą konsystencję. Czas na makaron - odcedzam go
bardzo dokładnie i wrzucam do sosu. Potrawę mieszam, przykrywam, odstawiam na
minutę, po tym czasie wykładam na talerze, posypuję parmezanem i dla dekoracji
na każdym talerzu, kładę różyczkę brokuła.To jest po prostu pyszneeeeeeee!
Polecam, baaardzo dobre i syte!
Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|