| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-14 07:40:27
Temat: menudzisiejsze menu:
- na czczo: 1 pomarańcz + 1 kiwi
- sniadanie: płatki owsiane + mleko 0.5%
- obiad: 2 jajka + fasolka szparagowa
- przekąska: 1 jabłko+jogurt beztłuszczowy bezcukrowy
- kolacja: reszta fasolki szparagowej (juz bez jajek ;)
moze byc? jeszcze mozna wszystko zmienic ;))
Louve
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2003-02-14 07:48:26
Temat: Re: menu
Użytkownik "Louve" <l...@l...iap.pl> napisał w wiadomości
news:b2i6g7$rts$1@nemesis.news.tpi.pl...
> dzisiejsze menu:
>
> - na czczo: 1 pomarańcz + 1 kiwi
> - sniadanie: płatki owsiane + mleko 0.5%
> - obiad: 2 jajka + fasolka szparagowa
> - przekąska: 1 jabłko+jogurt beztłuszczowy bezcukrowy
> - kolacja: reszta fasolki szparagowej (juz bez jajek ;)
>
> moze byc? jeszcze mozna wszystko zmienic ;))
> Louve
>
>
>
Wydaje mi sie ze fasolka szparagowa ma wysokie IG( bylo o tym kilka postow
wczesniej)...
Pozdrawiam Beatka B
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2003-02-14 08:43:03
Temat: Re: menu
Jeszcze raz o serach: sery topione w I fazie mozna jesc? znalazlam taki w
lodowce, Gouda Creme Royale firmy Hochland. Slad"maslo, woda, odtluszczone
mleko w proszku, barwnik naturalny annato, i duzo substancji E ;))
oczywiscie jako posilek tluszczowy.
z tymi serami to dla mnie nadal nie jest jasne, jak one sie maja do I fazy?
Monti mowi, ze jak twarog to chudy, ale o serach nic a nic. ktos wie?
juz wam daje spokoj ;)
Louve
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2003-02-14 09:37:20
Temat: Re: menu
Użytkownik "Louve" <l...@l...iap.pl> napisał w wiadomości
news:b2i6g7$rts$1@nemesis.news.tpi.pl...
> dzisiejsze menu:
>
> - na czczo: 1 pomarańcz + 1 kiwi
> - sniadanie: płatki owsiane + mleko 0.5%
> - obiad: 2 jajka + fasolka szparagowa
> - przekąska: 1 jabłko+jogurt beztłuszczowy bezcukrowy
> - kolacja: reszta fasolki szparagowej (juz bez jajek ;)
>
> moze byc? jeszcze mozna wszystko zmienic ;))
> Louve
Tak na oko zjadlas:
kalorie - 850
bialko - 55 g
tluszcz - 27 g
weglowodany - 162 g
(przyjelam, ze zjadlas 500 g fasolki, 100 g platkow, jogurt 100 g)
to mamy plus/minus diete 1000 kcal z elementami monti, i jako taka moze
byc.Ale to nie montignac.
Zeby bylo zgodne z M musi byc: wiecej kalorii, bialka i tluszczu (oliwa z
oliwek, ryby,sery), mniej weglowodanow.
pozdrawiam
wisia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2003-02-14 10:04:24
Temat: Re: menu
"wisia" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:b2ict1$2ge$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Tak na oko zjadlas:
> kalorie - 850
> bialko - 55 g
> tluszcz - 27 g
> weglowodany - 162 g
>
> (przyjelam, ze zjadlas 500 g fasolki, 100 g platkow, jogurt 100 g)
>
> to mamy plus/minus diete 1000 kcal z elementami monti, i jako taka moze
> byc.Ale to nie montignac.
> Zeby bylo zgodne z M musi byc: wiecej kalorii, bialka i tluszczu (oliwa z
> oliwek, ryby,sery), mniej weglowodanow.
>
> pozdrawiam
> wisia
>
>
A sa jakies proporcje ktorych powinnam sie trzymac jezeli chodzi o stosunek
bialko/wegle/tluszcz?
tak mysle, gdyby wywalic te jablka (bo na owsianke juz za pozno ;) to byloby
mniej ok 35 wegli. a na przyszlosc jesc mniej platkow owsianych (50g) na
rzecz np ryby?
Louve
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2003-02-14 10:27:29
Temat: Re: menu...i jeszcze dorzucic twarozek wiejski na kolacje, do obiadu piers z
kurczaka, fasolki zjesc 250g. tak bedzie ok?
rany, czuje sie strasznie zakrecona, strasznie strasznie :/
Louve
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2003-02-14 11:37:40
Temat: Re: menunikt nie odpowiada a ja nie wiem co na obiad zrobic :/ kurcze, nie
wiedzialam, ze na Montim trzeba liczyc B,T,W i jeszcze kalorie...
zmodyfikowalam menu:
na czczo: pomarańcz+kiwi,
sniadanie:platki owsiane (100g) Wasa z sezamem x2
obiad: tunczyk w sosie wlasnym, 200g fasolki szparagowej, 60g zoltego sera
wg moich obliczen razem daje
1031kcal, 30g T, 80g B (za duzo??) ,104W
do niedawna bylam na diecie bardzo niskokalorycznej, te iloesci jedzenia sa
po prostu dla mnie oszlaamiajace...
mam pytanie co do tego jadlospisu
http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&in
lang=pl&selm=avglpj$e2c$
...@n...tpi.pl, on jest dla I czy II fazy??
i jeszcze raz pytam o stosunek BTW...
dzieki Louve
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2003-02-14 11:45:39
Temat: Re: menuNic nie rozumiem z tych wyliczeń BTW - to sie przelicza dokładnie na diecie
optymalnej. Tam są istotne te proporcje. W Montignacu nie ma to aż takiego
znaczenia. Ważne jednak jest, żeby urozmaicać posiłki w ciągu dnia. Jedząc
obiad tłuszczowy trzeba zjeść wcześniej śniadanie węglowodanowe - tyle
zapamiętałam z książek. Ze 2-3 obiady w tygodniu powinny być węglowodanowe.
Poza tym, po przejściu z diety niskokalorycznej na początku trzeba
ograniczać kalorie i powoli przechodzić do większych porcji, gdyż w
przeciwnym razie można szybko przytyć. Jest to dokładnie opisane w książce.
Ja na ogół nie planuję jadłospisu na cały dzień, na ogół wymyślam wszystko
na bieżąco.
---
Pozdrawiam,
MAGDA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2003-02-14 11:52:46
Temat: Re: menu> - na czczo: 1 pomarańcz + 1 kiwi
> - sniadanie: płatki owsiane + mleko 0.5%
> - obiad: 2 jajka + fasolka szparagowa
> - przekąska: 1 jabłko+jogurt beztłuszczowy bezcukrowy
> - kolacja: reszta fasolki szparagowej (juz bez jajek ;)
>
> moze byc? jeszcze mozna wszystko zmienic ;))
Ja bym dołożyła jakąś zupkę jeszcze do obiadu i wystarczy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2003-02-14 12:16:31
Temat: Re: menuin article b2ikd1$8la$...@n...news.tpi.pl, Louve at l...@l...iap.pl wrote
on 14/2/03 12:37:
> nikt nie odpowiada a ja nie wiem co na obiad zrobic :/ kurcze, nie
> wiedzialam, ze na Montim trzeba liczyc B,T,W i jeszcze kalorie...
kalorie trzeba liczyc TYLKO w przypadku gdy przechodzisz na MM z diety
niskokalorycznej. jesli zwiekszysz ilosc od razu to jest spora szansa, ze
przytykjesz, dlatego trzeba zwiekszac ilosc kalorii stopniowo i powli.
bialka ma byc zdaje sie dziennie 1gram na kg masy ciala, przy czym
"konieczne minimum wynosi 60g w przypadku koniet i 70 w przypadku mezczyzn"
(Szcupla bez wyrzeczen", s. 52)
po polowie bialka pochodzenia roslinnego i zwierzecego
weglowodanow jakies 40 - 60% wartosci kalorycznej zjadanego pozywienia
chyba, ale tych dobrych - czyli o niskim IG.
tluszczu okolo 30% wartosci kalorycznej zjadanego pozywienia, w tym
"idealnie byloby podzielic spozywane tluszcze w taki sposob, by 25% dziennej
dawki tluszczu stanowily tluszcze nasycone (mieso, wedliny, maslo, pelen
produkty z mleka) 50% jednonienasycone kwasy tluszczowe (tlusscz gesi, oliwa
z ilowek) oraz 25% kwasy tlusczowe wielonienasycone (ryba, olej
slonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany itp)" (s. 67)
blonik: 30-40 g dziennie
tyle teorii
w praktyce ja stosuje metode "na oko"
:-)))
(ale na poczatku troche liczylam)
>
> zmodyfikowalam menu:
> na czczo: pomarańcz+kiwi,
> sniadanie:platki owsiane (100g) Wasa z sezamem x2
> obiad: tunczyk w sosie wlasnym, 200g fasolki szparagowej, 60g zoltego sera
>
> wg moich obliczen razem daje
> 1031kcal, 30g T, 80g B (za duzo??) ,104W
a kolacja?
i chyba jesz jakis jogurt/mleko/kefir do tych platkow?
> do niedawna bylam na diecie bardzo niskokalorycznej, te iloesci jedzenia sa
> po prostu dla mnie oszlaamiajace...
no wlasnie - zwiekszaj stopniowo
:-)))
>
> mam pytanie co do tego jadlospisu
> http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&in
lang=pl&selm=avglpj$e2c$
> ...@n...tpi.pl, on jest dla I czy II fazy??
chyba dla I.
pozdrowienia
--
*gosia*
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |