Data: 2000-04-01 15:40:27
Temat: miód (dosyć długie)
Od: "ISIA" <i...@m...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
A oto obiecany wykĹad. Przepraszam, Gosiu, Ĺźe trochÄ to trwaĹo. Mam
nadziejÄ, Ĺźe mi wybaczysz.
Kilka tygodni temu Klub Zdrowego Ĺťycia, w ktĂłrym sobie dziaĹam, zaprosiĹ na
prezentacjÄ prezesa ĹĂłdzkiego oddziaĹu Polskiego ZwiÄ
zku Pszczelarskiego
(ale powaĹźnie zabrzmiaĹo).
Mistrz pszczelarski okazaĹ siÄ byÄ uroczym panem pod szeĹÄdziesiÄ
tkÄ, ktĂłry
ze swadÄ
i prawdziwym zamiĹowaniem opowiadaĹ nam przez 3 godziny o miodzie.
A w trakcie wykĹadu trwaĹa degustacja - po prostu tortura! ;-)
DwanaĹcie gatunkĂłw miodu do sprĂłbowania, kaĹźdy inny, kaĹźdy pyszny - i
chciaĹabym znaleĹşÄ tego mÄ
drego co by siÄ umiaĹ zdecydowaÄ na ktĂłryĹ. ;-)
A oto efekty wykĹadu, ktĂłre zatrzymaĹy siÄ w mojej gĹowie i notatkach
(skonsultowane z podrÄcznikiem dla szkóŠpszczelarskich â przypadkiem
znalazĹam rzeczone dzieĹo na strychu):
MiĂłd zawiera gĹĂłwnie cukry i wodÄ oraz niewielkie iloĹci mikroelementĂłw, ale
to co stanowi o jego wartoĹci to skĹadniki dodane przez pszczoĹy: substancje
bakteriobĂłjcze, kwasy organiczne i enzymy, ktĂłre pobudzajÄ
ukĹad
odpornoĹciowy czĹowieka.
MiĂłd rzepakowy i gryczany - wyĹÄ
cznie cukry proste.
SwieĹźy miĂłd jest gÄstÄ
cieczÄ
o ciÄĹźarze wĹaĹciwym 1,420 - 1,440. (to moĹźe
byÄ sposĂłb sprawdzenia, czy nie jest faĹszowany).
Jest to substancja silnie higroskopijna, przy czym wchĹanianie wody jest
znacznie silniejsze niĹź jej oddawanie.
Nektar pobrany przez pszczoĹÄ: 75% wody, 12% wielocukry, 10% cukry proste.
MiĂłd dojrzaĹy: 22% wody, 5% wielocukry, 70% cukry proste.
Jest bardzo wraĹźliwy na dziaĹanie czynnikĂłw Ĺrodowiska, musi byÄ
przechowywany w szczelnie zamkniÄtych pojemnikach poniewaĹź:
- bardzo chĹonie zapachy (i niechcÄ
cy moĹźna na przykĹad uzyskaÄ miĂłd o
aromacie kiszonej kapusty)
- promieniowanie UV niszczy zawarte w nim enzymy
- ze wzglÄdu na zawartoĹÄ kwasĂłw reaguje z metalami - pszczelarze uĹźywajÄ
blaszanych beczek do przechowywania hurtowej iloĹci miodu, ale muszÄ
one byÄ
pokryte od wewnÄ
trz specjalnym Ĺrodkiem (rodzaj lakieru antykorozyjnego)
- najkorzystniejsza temperatura przechowywania - 8-10ď°C , dopuszczalna
4-20ď°C (w temp. powyĹźej 17ď°C szybciej krystalizuje, poniĹźej 0ď°C - zatrzymuje
siÄ krystalizacje, ale rĂłwnieĹź korzystne przemiany chemiczne (dojrzewanie),
ponad 25-30ď°C moĹźe spowodowaÄ fermentacjÄ)
- podgrzany do temp. powyĹźej 40ď°C traci wszystkie swoje korzystne
wĹaĹciwoĹci - staje siÄ po prostu roztworem cukrĂłw
- zupeĹnie dojrzaĹy jest bardzo trwaĹy (moĹźna przechowywaÄ przez wiele
lat), ale najlepszy jest w ciÄ
gu pierwszych 1-2 lat
Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym i zaleĹźy od zawartoĹci wody,
glukozy oraz temperatury przechowywania. MiĂłd rzepakowy (sama glukoza)
zaczyna krystalizowaÄ w 2-3 dni po przelaniu do sĹoika, a miĂłd akacjowy
(gĹĂłwnie sacharoza) moĹźe byÄ pĹynny nawet po 9 miesiÄ
cach. Pan pszczelarz
mĂłwiĹ, Ĺźe jak raz zdarzyĹo siÄ takie brzydkie deszczowe lato, to akacjowy w
ogĂłle nie skrystalizowaĹ, bo miaĹ duĹźo wody.
Gatunki miodu:
AKACJOWY - kolor jasnokremowy do bezbarwnego, wolno krystalizuje; stosowany
w leczeniu nadkwasoty, zaburzeĹ przewodu pokarmowego oraz schorzeniach nerek
i przewodu moczowego.
GRYCZANY - ciemnoherbaciany do brunatnego, krystalizuje nierĂłwnomiernie w
grube ziarenka, smak ostry, lekko piekÄ
cy; stosowany przy schorzeniach
ukĹadu krÄ
Ĺźenia (szczegĂłlnie na tle miaĹźdĹźycowym), nadciĹnieniu, zapaleniu
nerek i wÄ
troby oraz chorobach na tle nerwicowym. Zawiera szczegĂłlnie duĹźo
biopierwiastkĂłw.
LIPOWY - jasno- lub zielonkawoşóĹty, smak ostry, gorzkawy; stosowany przy
chorobach gorÄ
czkowych, przeziÄbieniach, zapaleniu oskrzeli, schorzeniach
reumatycznych, pomocny przy uszkodzeniach bĹony Ĺluzowej jamy ustnej.
MALINOWY - zĹocisty o kwaskowatym smaku - przepyszny!!! Stosowany przy
schorzeniach gĂłrnych drĂłg oddechowych, niedokrwistoĹci, nieĹźycie ĹźoĹÄ
dka i
jelit. DziaĹa napotnie, rozgrzewajÄ
co, antyseptycznie.
MNISZKOWY - jasnobrÄ
zowy, sĹodkawy, mdĹy; stosowany przy chorobach wÄ
troby,
drĂłg şóĹciowych, ĹźoĹÄ
dka, dwunastnicy. Przyspiesza regeneracjÄ tkanki w
miejscach nadĹźerek i owrzodzeĹ.
NOSTRZYKOWY - zawiera kumarynÄ - Ĺrodek obniĹźajÄ
cy ciĹnienie krwi; stosowany
przy chorobie wieĹcowej - dziaĹa przeciwskurczowo, bezsennoĹci, migrenie
oraz zespole klimakterycznym.
WRZOSOWY - czerwono-brunatny, galaretowaty, krystalizuje szybko, smak ostry
z goryczkÄ
, maĹo sĹodki; stosowany przy zapaleniu drĂłg moczowych, jelit,
kamicy nerkowej oraz biegunkach.
RZEPAKOWY - mĂłj kolejny faworyt! - kolor bezbarwny do sĹomkowego, szybko
krystalizuje, po krystalizacji ma kolor mlecznobiaĹy, smak bardzo subtelny z
nutkÄ
goryczki; stosowany przy schorzeniach wÄ
troby - zwiÄksza jej
moĹźliwoĹci detoksykacyjne.
SPADZIOWY IGLASTY - ciemnozielony nawet do czarnego, po krystalizacji
szarozielonkawy (niezbyt apetyczny), lekko korzenny zapach, maĹo sĹodki.
Moim zdaniem jest najsmaczniejszy ze wszystkich. Jest wysyĹany przez
polskich pszczelarzy jako dar na stóŠpapieski, co teĹź o czymĹ Ĺwiadczy.
Stosowany w stanach zmniejszonej odpornoĹci, anemiach. Wykazuje silne
dziaĹanie przeciwzapalne i antybiotyczne.
SPADZIOWY LIĹCIASTY - zielonkawy do jasnobrÄ
zowego, smak cierpki; stosowany
przy schorzeniach drĂłg moczowych, şóĹciowych oraz stawĂłw. DziaĹanie
przeciwzapalne, dezynfekujÄ
ce.
MiĂłd sekcyjny - plaster sprzedawany w caĹoĹci razem z maĹÄ
ramkÄ
(100%
pewnoĹci, Ĺźe jest prawdziwy). Ĺťucie kawaĹeczkĂłw takiego plastra oczyszcza
jamÄ ustnÄ
i zÄby, a takĹźe dziaĹa leczniczo przy katarze siennym.
MiĂłd daktylowy, melonowy - nazywa siÄ tak produkowany na Kaukazie
zagÄszczony syrop z daktyli lub melonĂłw. Nie ma nic wspĂłlnego z miodem
pszczelim.
Zalecane formy spoĹźycia miodu:
- miodek na chlebie â cukry zaczynajÄ
siÄ trawiÄ w gĂłrnym odcinku przewodu
pokarmowego, wiÄc zapychacz jest potrzebny, Ĺźeby za szybko nie przeleciaĹo;
- ĹyĹźka miodu rozpuszczona w szklance wody i odstawiona na noc (ale nie
dĹuĹźej niĹź 12 godzin) â proporcje i czas sÄ
ustalone metodami naukowymi w
celu jak najwiÄkszego uaktywnienia enzymĂłw.
KaĹźdy inny sposĂłb to marnotrawstwo cennych wĹaĹciwoĹci tego znakomitego
produktu.
Aczkolwiek sama przepadam za miodem pitnym i pierniczkami miodowymi.
:-)))
Pozdrowienia
ISIA
Gdyby ktoĹ byĹ zainteresowany, podajÄ kontakt:
Pasieka âĹÄKPOLâ
mgr JĂłzef ChrĂłĹcik
97-315 Tuszyn Las
ul. Domowicza 39
tel. (0-42) 614 49 03
|