Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia miód (dosyć długie) miód (dosyć długie)

Grupy

Szukaj w grupach

 

miód (dosyć długie)

Data: 2000-04-01 15:40:27
Temat: miód (dosyć długie)
Od: "ISIA" <i...@m...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

A oto obiecany wykład. Przepraszam, Gosiu, że trochę to trwało. Mam
nadzieję, że mi wybaczysz.

Kilka tygodni temu Klub Zdrowego Życia, w którym sobie działam, zaprosił na
prezentację prezesa łódzkiego oddziału Polskiego Związku Pszczelarskiego
(ale poważnie zabrzmiało).
Mistrz pszczelarski okazał się być uroczym panem pod sześćdziesiątkę, który
ze swadą i prawdziwym zamiłowaniem opowiadał nam przez 3 godziny o miodzie.
A w trakcie wykładu trwała degustacja - po prostu tortura! ;-)
Dwanaście gatunków miodu do spróbowania, każdy inny, każdy pyszny - i
chciałabym znaleźć tego mądrego co by się umiał zdecydować na któryś. ;-)

A oto efekty wykładu, które zatrzymały się w mojej głowie i notatkach
(skonsultowane z podręcznikiem dla szkół pszczelarskich – przypadkiem
znalazłam rzeczone dzieło na strychu):

Miód zawiera głównie cukry i wodę oraz niewielkie ilości mikroelementów, ale
to co stanowi o jego wartości to składniki dodane przez pszczoły: substancje
bakteriobójcze, kwasy organiczne i enzymy, które pobudzają układ
odpornościowy człowieka.
Miód rzepakowy i gryczany - wyłącznie cukry proste.
Swieży miód jest gęstą cieczą o ciężarze właściwym 1,420 - 1,440. (to może
być sposób sprawdzenia, czy nie jest fałszowany).
Jest to substancja silnie higroskopijna, przy czym wchłanianie wody jest
znacznie silniejsze niĹź jej oddawanie.
Nektar pobrany przez pszczołę: 75% wody, 12% wielocukry, 10% cukry proste.
Miód dojrzały: 22% wody, 5% wielocukry, 70% cukry proste.
Jest bardzo wrażliwy na działanie czynników środowiska, musi być
przechowywany w szczelnie zamkniętych pojemnikach ponieważ:
- bardzo chłonie zapachy (i niechcący można na przykład uzyskać miód o
aromacie kiszonej kapusty)
- promieniowanie UV niszczy zawarte w nim enzymy
- ze względu na zawartość kwasów reaguje z metalami - pszczelarze używają
blaszanych beczek do przechowywania hurtowej ilości miodu, ale muszą one być
pokryte od wewnątrz specjalnym środkiem (rodzaj lakieru antykorozyjnego)
- najkorzystniejsza temperatura przechowywania - 8-10C , dopuszczalna
4-20C (w temp. powyżej 17C szybciej krystalizuje, poniżej 0C - zatrzymuje
się krystalizacje, ale również korzystne przemiany chemiczne (dojrzewanie),
ponad 25-30C może spowodować fermentację)
- podgrzany do temp. powyżej 40C traci wszystkie swoje korzystne
właściwości - staje się po prostu roztworem cukrów
- zupełnie dojrzały jest bardzo trwały (można przechowywać przez wiele
lat), ale najlepszy jest w ciągu pierwszych 1-2 lat

Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym i zależy od zawartości wody,
glukozy oraz temperatury przechowywania. MiĂłd rzepakowy (sama glukoza)
zaczyna krystalizować w 2-3 dni po przelaniu do słoika, a miód akacjowy
(głównie sacharoza) może być płynny nawet po 9 miesiącach. Pan pszczelarz
mówił, że jak raz zdarzyło się takie brzydkie deszczowe lato, to akacjowy w
ogóle nie skrystalizował, bo miał dużo wody.

Gatunki miodu:
AKACJOWY - kolor jasnokremowy do bezbarwnego, wolno krystalizuje; stosowany
w leczeniu nadkwasoty, zaburzeń przewodu pokarmowego oraz schorzeniach nerek
i przewodu moczowego.
GRYCZANY - ciemnoherbaciany do brunatnego, krystalizuje nierĂłwnomiernie w
grube ziarenka, smak ostry, lekko piekący; stosowany przy schorzeniach
układu krążenia (szczególnie na tle miażdżycowym), nadciśnieniu, zapaleniu
nerek i wątroby oraz chorobach na tle nerwicowym. Zawiera szczególnie dużo
biopierwiastkĂłw.
LIPOWY - jasno- lub zielonkawożółty, smak ostry, gorzkawy; stosowany przy
chorobach gorączkowych, przeziębieniach, zapaleniu oskrzeli, schorzeniach
reumatycznych, pomocny przy uszkodzeniach błony śluzowej jamy ustnej.
MALINOWY - złocisty o kwaskowatym smaku - przepyszny!!! Stosowany przy
schorzeniach górnych dróg oddechowych, niedokrwistości, nieżycie żołądka i
jelit. Działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie.
MNISZKOWY - jasnobrązowy, słodkawy, mdły; stosowany przy chorobach wątroby,
dróg żółciowych, żołądka, dwunastnicy. Przyspiesza regenerację tkanki w
miejscach nadżerek i owrzodzeń.
NOSTRZYKOWY - zawiera kumarynę - środek obniżający ciśnienie krwi; stosowany
przy chorobie wieńcowej - działa przeciwskurczowo, bezsenności, migrenie
oraz zespole klimakterycznym.
WRZOSOWY - czerwono-brunatny, galaretowaty, krystalizuje szybko, smak ostry
z goryczką, mało słodki; stosowany przy zapaleniu dróg moczowych, jelit,
kamicy nerkowej oraz biegunkach.
RZEPAKOWY - mój kolejny faworyt! - kolor bezbarwny do słomkowego, szybko
krystalizuje, po krystalizacji ma kolor mlecznobiały, smak bardzo subtelny z
nutką goryczki; stosowany przy schorzeniach wątroby - zwiększa jej
możliwości detoksykacyjne.
SPADZIOWY IGLASTY - ciemnozielony nawet do czarnego, po krystalizacji
szarozielonkawy (niezbyt apetyczny), lekko korzenny zapach, mało słodki.
Moim zdaniem jest najsmaczniejszy ze wszystkich. Jest wysyłany przez
polskich pszczelarzy jako dar na stół papieski, co też o czymś świadczy.
Stosowany w stanach zmniejszonej odporności, anemiach. Wykazuje silne
działanie przeciwzapalne i antybiotyczne.
SPADZIOWY LIŚCIASTY - zielonkawy do jasnobrązowego, smak cierpki; stosowany
przy schorzeniach dróg moczowych, żółciowych oraz stawów. Działanie
przeciwzapalne, dezynfekujące.

Miód sekcyjny - plaster sprzedawany w całości razem z małą ramką (100%
pewności, że jest prawdziwy). Żucie kawałeczków takiego plastra oczyszcza
jamę ustną i zęby, a także działa leczniczo przy katarze siennym.
Miód daktylowy, melonowy - nazywa się tak produkowany na Kaukazie
zagęszczony syrop z daktyli lub melonów. Nie ma nic wspólnego z miodem
pszczelim.

Zalecane formy spoĹźycia miodu:
- miodek na chlebie – cukry zaczynają się trawić w górnym odcinku przewodu
pokarmowego, więc zapychacz jest potrzebny, żeby za szybko nie przeleciało;
- łyżka miodu rozpuszczona w szklance wody i odstawiona na noc (ale nie
dłużej niż 12 godzin) – proporcje i czas są ustalone metodami naukowymi w
celu jak największego uaktywnienia enzymów.

Każdy inny sposób to marnotrawstwo cennych właściwości tego znakomitego
produktu.
Aczkolwiek sama przepadam za miodem pitnym i pierniczkami miodowymi.
:-)))

Pozdrowienia
ISIA

Gdyby ktoś był zainteresowany, podaję kontakt:
Pasieka „ŁĘKPOL”
mgr Józef Chróścik
97-315 Tuszyn Las
ul. Domowicza 39
tel. (0-42) 614 49 03



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
01.04 ISIA
01.04 Danka
01.04 Przemyslaw
03.04 propeler
05.04 B.Z.
05.04 B.Z.
05.04 Joanna Marta
05.04 propeler
05.04 Feliks
05.04 Joanna Marta
05.04 Slavek
06.04 Iwona Maszczyńska
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6