Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia na temat białej kiełbasy

Grupy

Szukaj w grupach

 

na temat białej kiełbasy

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 23


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2006-04-15 17:40:25

Temat: na temat białej kiełbasy
Od: "_Madzik_" <i...@w...WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam banalne pytanie, ale co tam, kto pyta nie błądzi :)
Ile czasu gotujecie białą kiełbasę ??

pozdrawiam i życzę Miłych i udanych Świąt

Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


2. Data: 2006-04-15 17:47:09

Temat: Re: na temat białej kiełbasy
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"_Madzik_" <i...@w...WYTNIJ.pl> wrote in message
news:e1rb6b$p5g$1@news.wp.pl...
> Mam banalne pytanie, ale co tam, kto pyta nie błądzi :)
> Ile czasu gotujecie białą kiełbasę ??

He..he,tak, żeby nie była surowa, podobnie makaron al dente (niektóre
myślom, że jak nie dogotujom to on jest al dente i podają surowiznę)...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-04-15 17:48:44

Temat: Re: na temat białej kiełbasy
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 15 Apr 2006 19:40:25 +0200, Waćpanna lub waćpan _Madzik_, w
wiadomości <news:e1rb6b$p5g$1@news.wp.pl> zawarł, co następuje:

> Mam banalne pytanie, ale co tam, kto pyta nie błądzi :)
> Ile czasu gotujecie białą kiełbasę ??

Masz na myśli białą surową, ile się parzy?
Ja ok. 20 minut na bardzo wolnym ogniu, żeby ciągnęła jak rosół.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-04-15 17:52:01

Temat: Re: na temat białej kiełbasy
Od: "_Madzik_" <i...@w...WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości >>
Mam banalne pytanie, ale co tam, kto pyta nie błądzi :)

> Masz na myśli białą surową, ile się parzy?
> Ja ok. 20 minut na bardzo wolnym ogniu, żeby ciągnęła jak rosół.

bardzo dziekuję :)) o to chodziło dokładnie

Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-04-15 18:20:12

Temat: Re: na temat białej kiełbasy
Od: "@nn" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "_Madzik_" <i...@w...WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
news:e1rb6b$p5g$1@news.wp.pl...
> Mam banalne pytanie, ale co tam, kto pyta nie błądzi :)
> Ile czasu gotujecie białą kiełbasę ??
>
10 min w garze + 10 w nagrzanym piekarniku = pycha ;)
Ania
--
******e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *******gg:1737648*******
************************* www.madej.master.pl ************************
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone możliwości
regeneracyjne."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-04-15 18:38:52

Temat: Re: na temat białej kiełbasy
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "_Madzik_" <i...@w...WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości

> Mam banalne pytanie, ale co tam, kto pyta nie błądzi :)
> Ile czasu gotujecie białą kiełbasę ??

Wkladm ponakluwana kielbase do wrzacej, osolonej i z duuuuza iloscia
majeranku wody. Gdy zacznie sie gotowac zmniejszam gaz tak, aby lekko
pyrkala przez 20min. pod pokrywka lekko uchylona.
Biala kielbasa tylko domowej roboty :)))
Wywar z kielbasy mozna wykorzystac do jakiejs zypy (mozna zamrozic), ktora
lubi majeranek (np.bialy barszcz, grochowka, fasolowka).

--
Pozdrawiam
Iwona
// Kazda rzecz ma dwie strony. Fanatycy widza tylko jedna // Schutzbach
http://www.pajacyk.pl/index.php3


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-04-15 18:39:08

Temat: Re: na temat białej kiełbasy
Od: "_Madzik_" <i...@w...WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "maf" <m...@n...alpha.pl> napisał w wiadomości
news:e1reel$bmk$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Nie wolno jej zagotowac, tzn surowej. Jak sama nazwa wskazuje "biala
> parzona"

Bardzo nie wolno ?? Bo mi sie troche w jednym momencie zakotłowała lekko ale
przez prawie cały czas ledwie sie ruszała w garze, 20 minut przetrzymałam,
ale jedna pękła troszkę, nic to .... :) wrzuciłam na patelnię do pieczarek
poduszonych i podsmazonych z cebulką jutro tylko odgrzeje i bedzie to co mój
TŻ lubi bardzo

Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-04-15 18:41:34

Temat: Re: na temat białej kiełbasy
Od: "maf" <m...@n...alpha.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "_Madzik_" <i...@w...WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
news:e1rb6b$p5g$1@news.wp.pl...
> Mam banalne pytanie, ale co tam, kto pyta nie błądzi :)
> Ile czasu gotujecie białą kiełbasę ??
>
> pozdrawiam i życzę Miłych i udanych Świąt
>
> Magda
Nie wolno jej zagotowac, tzn surowej. Jak sama nazwa wskazuje "biala
parzona"
Pozdr
maf


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-04-15 18:43:09

Temat: Re: na temat białej kiełbasy
Od: "plitkin" <N...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

A ja dzisiaj sam zrobilem biala kielbase (nie ugotowalem, tylko zrobilem).
JUtro bedzie wyzerka! :-)

Dawno nie bylem na tej grupie! :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-04-16 16:23:14

Temat: Re: na temat białej kiełbasy
Od: "maf" <m...@n...alpha.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "_Madzik_" <i...@w...WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
news:e1rekd$r57$1@news.wp.pl...
>
>
> Bardzo nie wolno ?? Bo mi sie troche w jednym momencie zakotłowała lekko
ale
> przez prawie cały czas ledwie sie ruszała w garze, 20 minut przetrzymałam,
> ale jedna pękła troszkę, nic to .... :) wrzuciłam na patelnię do pieczarek
> poduszonych i podsmazonych z cebulką jutro tylko odgrzeje i bedzie to co
mój
> TŻ lubi bardzo
>
Nie odgadnalem jeszcze tego skrotu TZ, ale cokolwiek to znaczy , to mu
zazdroszcze.
Jezeli chodzi o biala kielbase, szynke itp. to gotowanie/parzenie to sie
nazywa tradycja. Szynki np nie wolno bylo zagotowac, a z gara wyciagac
dopiero po wystygnieciu. Moj ojciec tak robil, moj dziadek i ja tak tez
robie.
Pozdrawiam
MarekF


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

wysuszony schab
prosba o pomoc : podudzia z indyka.
Chleb żytni na zakwasie
Co zrobić z zacierem ???
schab nadziewany polędwiczką- jaka temperatura??

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

?? ???????? ?????
Co z białych winogron?
Opieńki w nadmiarze
Ampongan, Transfer and Business Taxes 6th SOLUTIONS MANUAL
Smakowało mi, dynia

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X