« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-15 06:04:54
Temat: Chleb żytni na zakwasieWyszedł! Jest lekki, spręzysty, lekko wilgotny w środku. Jest po prostu
super!
Sedeczne podziękownaia dla Izoldy.
Najlepsze życzenia świateczne dl awszystkich kucharzy.
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-19 11:31:52
Temat: Re: Chleb żytni na zakwasie> Wyszedł! Jest lekki, spręzysty, lekko wilgotny w środku. Jest po prostu super!
>
> Sedeczne podziękownaia dla Izoldy.
>
Hej :)
Dopiero dziś wróciłam z przerwy świątecznej i nadrabiam zaległości w czytaniu
postów, widzę że następny sukces w pieczeniu, cieszę się bardzo a podzelisz się
przepisem :)
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-19 21:44:15
Temat: Re: Chleb żytni na zakwasie
Użytkownik "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:e25734$6at$1@news.onet.pl...
>> Wyszedł! Jest lekki, spręzysty, lekko wilgotny w środku. Jest po prostu
>> super!
>>
>> Sedeczne podziękownaia dla Izoldy.
>>
> Hej :)
>
> Dopiero dziś wróciłam z przerwy świątecznej i nadrabiam zaległości w
> czytaniu postów, widzę że następny sukces w pieczeniu, cieszę się bardzo a
> podzelisz się przepisem :)
Wedlug Twego zytniego. Dodalem tylko czarnuszke.
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-20 15:36:12
Temat: Re: Chleb żytni na zakwasie>> podzelisz się przepisem :)
>
> Wedlug Twego zytniego. Dodalem tylko czarnuszke.
Rety albo mam dziurę w głowie, albo coś Ci się pomyliło bo ja sobie nie
przypominam żebym podawała konkretny przepis na chleb czysto żytni :) więc dalej
proszę o przepis albo linka który odświeży mi pamięć :)
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-20 19:24:19
Temat: Re: Chleb żytni na zakwasie
Użytkownik "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:e289p7$otq$1@news.onet.pl...
>>> podzelisz się przepisem :)
>>
>> Wedlug Twego zytniego. Dodalem tylko czarnuszke.
>
> Rety albo mam dziurę w głowie, albo coś Ci się pomyliło bo ja sobie nie
> przypominam żebym podawała konkretny przepis na chleb czysto żytni :) więc
> dalej proszę o przepis albo linka który odświeży mi pamięć :)
>
Do zaczynu (trojstopniowego) dodaje trzy szklanki maki zytniej zwyklej i
jedna szkalnke razowej 2000. I troche czarnuszki. Oczywiscie sol i oliwe z
oliwek.
Mam nadziej, ze niczego nie zapomnialem.
Sprobuje zrobic w sobote okragly.
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-21 08:30:24
Temat: Re: Chleb żytni na zakwasieMarek <m...@...tkb.pl> napisał(a):
> Do zaczynu (trojstopniowego) dodaje trzy szklanki maki zytniej zwyklej i
> jedna szkalnke razowej 2000. I troche czarnuszki. Oczywiscie sol i oliwe z
> oliwek.
>
> Mam nadziej, ze niczego nie zapomnialem.
Ile mniej-więcej wody, ile tej oliwki? W jakiej temperaturze pieczesz, ile
czasu Ci to już w postaci bochenka wyrastało i w jakiej temperaturze? :)
> Sprobuje zrobic w sobote okragly.
A ten był foremkowy czy samodzielny?
Atunia (moje zakwasowe na samej żytniej razowej wychodziły tylko foremkowe, na
kształtowanie bochenka to ciasto było za rzadkie)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-21 11:10:11
Temat: Re: Chleb żytni na zakwasie
Użytkownik "Atunia " <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e2a570$bjo$1@inews.gazeta.pl...
> Marek <m...@...tkb.pl> napisał(a):
>
>> Do zaczynu (trojstopniowego) dodaje trzy szklanki maki zytniej zwyklej i
>> jedna szkalnke razowej 2000. I troche czarnuszki. Oczywiscie sol i oliwe
>> z
>> oliwek.
>>
>> Mam nadziej, ze niczego nie zapomnialem.
>
> Ile mniej-więcej wody, ile tej oliwki? W jakiej temperaturze pieczesz, ile
> czasu Ci to już w postaci bochenka wyrastało i w jakiej temperaturze? :)
Cos okolo pol szklanki cieplego mleka. Nagrzewam piekarnik do okolo 50
stopni, wylaczam gaz i wlacam swiatlo i wstawiam do wyrosniecia. Wyrasta
ponad pol godziny. Pieke 50 minut w 200 stopniach.
>
>> Sprobuje zrobic w sobote okragly.
>
> A ten był foremkowy czy samodzielny?
>
> Atunia (moje zakwasowe na samej żytniej razowej wychodziły tylko
> foremkowe, na
> kształtowanie bochenka to ciasto było za rzadkie)
Razaowy bocenkowy pewnie nie wyjdzie.
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-04-21 12:40:15
Temat: Re: Chleb żytni na zakwasieMarek <m...@...tkb.pl> napisał(a):
> Cos okolo pol szklanki cieplego mleka. Nagrzewam piekarnik do okolo 50
> stopni, wylaczam gaz i wlacam swiatlo i wstawiam do wyrosniecia. Wyrasta
> ponad pol godziny. Pieke 50 minut w 200 stopniach.
czyli chleb w środku piekarnika w czasie jego nagrzewania?
Zaczyna mnie kusić drugi piekarnik ;) (mam kamień do pieczenia i chleby na nim
pieczone są smaczniejsze, ale kamień trzeba nagrzać min. pół godziny na maksa
niemal).
> Razaowy bocenkowy pewnie nie wyjdzie.
Przodkom wychodził, to co, my od macochy? ;)
No nic, zamówiłam właśnie dziś żytnią typ 720, może uda się poeksperymentować
znów nieco z zakwasem.
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-04-21 20:22:29
Temat: Re: Chleb żytni na zakwasie
Użytkownik "Atunia " <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e2ajrf$gp9$1@inews.gazeta.pl...
> Marek <m...@...tkb.pl> napisał(a):
>
>> Cos okolo pol szklanki cieplego mleka. Nagrzewam piekarnik do okolo 50
>> stopni, wylaczam gaz i wlacam swiatlo i wstawiam do wyrosniecia. Wyrasta
>> ponad pol godziny. Pieke 50 minut w 200 stopniach.
>
> czyli chleb w środku piekarnika w czasie jego nagrzewania?
Nie, nagrzewasz piekarnik, wylaczasz gaz i wlaczasz swiatlo dla podtrzymania
temperatury. I wstawiasz chleb do wyrosniecia. Potem wyjmujesz wyrosniety
chleb i nagrzewasz piekarnik. Chleb obficie spryskujesz woda i do pieca.
Tak mi radzila Izolda i to dziala !
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-04-21 20:23:09
Temat: Re: Chleb żytni na zakwasie> Przodkom wychodził, to co, my od macochy? ;)
> No nic, zamówiłam właśnie dziś żytnią typ 720, może uda się
> poeksperymentować
> znów nieco z zakwasem.
720 to nie razowa. Tak mi sie wydaje.
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |