Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "gautama" <g...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: nalewki -> tarninówka
Date: Tue, 12 Oct 2004 19:34:09 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 31
Sender: g...@o...pl@avj59.neoplus.adsl.tpnet.pl
Message-ID: <ckh4ii$gm4$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: avj59.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1097602450 17092 83.27.43.59 (12 Oct 2004 17:34:10 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Oct 2004 17:34:10 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:218297
Ukryj nagłówki
Witam,
ponieważ kilka postów niżej pytano o nalewkę żurawinową, pozwolę sobie
podrzucić coś w temacie - przepis na tarninówkę. Pora idealna, bo właśnie
krzaki w tym roku obrodziły i nic tylko rwać, zalewać, sączyć.
Wódeczka pyszna, o rubinowym kolorze, cierpko-kwaskowym smaku (pycha!!!) i
specyficznym intensywnym aromacie.
pozdrawiam
g.
===========
TARNIONÓWKA
===========
Nazbierać tarninę. Jeśli nie zbierana po przymrozkach, włożyć ją do
zamrażalnika, co byją zmroziło.
Do połowy baniaka nasypać umyte owoce. Wsypując przesypywać je 1/2 szklanki
cukru (przepruszyć każdą warstwę, nie sypać po ściankach). Jak puści sok
(ca. 3-4 dni, nie za długo bo sfermentuje) zalać wódką koło 60%, tak aby
przykryło owoce. Zostawić na 6 tygodni. Zlać i ewentualnie dosłodzić.
-----
moje uwagi:
1.nie wiem na jak baniak pisano przepis, ale na pewno nie większy niż 5ltr.
2.jak ja robiłem, to po odciągnięciu nalewu znalazło się w nim dużo pektyny
tworzącej zawiesinę trudną do odfiltrowania, jedynym wyjściem jest
odcedzanie na kilka razy i długi filtrowanie.
|