Data: 2004-10-12 17:34:09
Temat: nalewki -> tarninówka
Od: "gautama" <g...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
ponieważ kilka postów niżej pytano o nalewkę żurawinową, pozwolę sobie
podrzucić coś w temacie - przepis na tarninówkę. Pora idealna, bo właśnie
krzaki w tym roku obrodziły i nic tylko rwać, zalewać, sączyć.
Wódeczka pyszna, o rubinowym kolorze, cierpko-kwaskowym smaku (pycha!!!) i
specyficznym intensywnym aromacie.
pozdrawiam
g.
===========
TARNIONÓWKA
===========
Nazbierać tarninę. Jeśli nie zbierana po przymrozkach, włożyć ją do
zamrażalnika, co byją zmroziło.
Do połowy baniaka nasypać umyte owoce. Wsypując przesypywać je 1/2 szklanki
cukru (przepruszyć każdą warstwę, nie sypać po ściankach). Jak puści sok
(ca. 3-4 dni, nie za długo bo sfermentuje) zalać wódką koło 60%, tak aby
przykryło owoce. Zostawić na 6 tygodni. Zlać i ewentualnie dosłodzić.
-----
moje uwagi:
1.nie wiem na jak baniak pisano przepis, ale na pewno nie większy niż 5ltr.
2.jak ja robiłem, to po odciągnięciu nalewu znalazło się w nim dużo pektyny
tworzącej zawiesinę trudną do odfiltrowania, jedynym wyjściem jest
odcedzanie na kilka razy i długi filtrowanie.
|