Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!uw.edu.pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: ...o zupie podanej w chlebie.
Date: Thu, 18 Oct 2001 12:52:40 GMT
Organization: A poorly-installed InterNetNews reader
Lines: 19
Message-ID: <9qmj3k$e3t$1@h1.uw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: h1.uw.edu.pl 1003409332 14461 217.96.222.87 (18 Oct 2001 12:48:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@h...uw.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 18 Oct 2001 12:48:52 GMT
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:75374
Ukryj nagłówki
..Od kilku miesięcy opanowała mnie mania jedzenia zup. Niby
coś mam ochotę zjeść i kończy się na zupie. Po Tacie mam coś
takiego ale co dziwne od niedawna. Jak mnie najdzie ochota to
namawiam kierowcę i wypuszczamy się na zupę w chlebie. Normalnych
rozmiarów bochenek ( z tych okragłych) z wydrążonym środkiem i
przykryty czapka z chleba. a w środku Zupa przez duże "P" bo
fantastyczna. Zupa krem, żółtawa w kolorze o posmaku czosnku z
kawałeczkami natki pietruszki. Prosi się trochę o lepsze
doppieszczenie ale generalnie cudo. I teraz problem jak ją zrobić. Ile
jak się naszukałam i nagle wdeppnęłam na przepis, który może
zrewolucjonizować moją kuchnię. W książce o kuchni hiszpańskiej
znalazłam coś co wygląda na dobry trop. Zupa z gotowanego i
gotowanego chleba, czosnkiem i z żółtkami ze śmietanką. Jeżeli okaże
się, że to to, to wszystko Wam opiszę. Muszę pokombinować z tym
chlebem. Zapieć go porządnie i napełniać zupą.
( Na Słowacji rodzice takową jedli i do dziś wspominają, tylko
tam kosztowała 2 złote a w Falenicy 10. )
|