Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia obiecanki... (długawe) obiecanki... (długawe)

Grupy

Szukaj w grupach

 

obiecanki... (długawe)

Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Pararobert" <p...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: obiecanki... (długawe)
Date: Sat, 15 Jun 2002 23:19:49 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 84
Sender: p...@p...onet.pl@pc157.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <aegb00$m5u$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pc157.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1024175936 22718 217.99.190.157 (15 Jun 2002 21:18:56 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Jun 2002 21:18:56 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:112516
Ukryj nagłówki

Jako, że już jest czas na to, jak również obiecałem na forum, że coś
podrzucę, więc zaczynam (bo coś kiedyś już wrzucałem - vide
www.kuchnia.3miasto.pl) od ratafi - jest już pora na rozpoczęcie. Podam z
głowy, ponieważ nie mogę się doszukać dokumentacji z zeszłego roku, ale
przepis jest na tyle prosty, że w zasadzie każdy by portafił. Ponieważ moją
połowa tę sprzed 3 lat wysączyła prawie niedojrzałą, to teraz mam pewność,
że nadaje się do picia, bo jak pisałem wcześniej - jeszcze dojrzewa (ta
zeszłoroczna).

Jak jest z nalewkami to w w zasadzie ekstremaliści jak również czytelnicy
literatury doskonale wiedzą - ważne jest w zasadzie wszystko - od czystości
i dojrzałości (lub niedojrzałości - patrz orzechówka) owoców, do odpowiednio
cierpliwego filtrowania i przechowywania oraz oczekiwania na przegryzienie
się smaków.

Dla Pań polecam (dla panów również - w zasadzie czemu nie?) Ratafię
Tutti-Frutti.
Potrzebny nam będzie duży - 10 litrowy słój, no i trochę spirytusu.
Przynajmniej ja w takim robiłem. Ponieważ z owoców najwcześniej pojawiają
się truskawki, a teraz jest szczyt (przynajmniej w okolicach Słupska) stąd
zaczniemy od nich.
Do wyparzonego słoja wrzucamy jak leci w kolejności pojawiania się owoce:
1. truskawki - ok. 0.7kg przesypane cukrem i zalewamy to spirytusem 95% aby
wszystkie były przykryte.
2. poziomki - ok. 07kg z małym dodatkiem cukru
3. czereśnie - wydrylowane (w zasadzie ponieważ nie są tak wyraziste w
nalewach jak wiśnie, więc nie musi być ich wcale lub może yć ich dożo - od
upodobania)
4. wiśnie 1 kg lub przygotowany nalew wisniowy - muszą być wydrylowane,
najlepiej w całości ponieważ troszkę poleżą...
5. porzeczki czarne 1kg- obrane i niemyte! Podpowiem, że obieram je
widelcem - dosyć szybko to działa.
6. porzeczki czerwone 1kg- jak wyżej
7. śliwki 0,5kg - tutaj uwaga - doświadczeni nalewkowicze wiedzą o czym
piszę. Większa ilość śliwek, które zawierają w sobie mnóstwo pektyn powoduje
doskonałe i skuteczne zatykanie wszelkich filtrów. Stąd - dla
niecierpliwych - nie przesadzajcie ze sliwkami, jesli chcecie taką nalewkę
dobrze sklarować.
8. Jabłka - 2 sztuki pokrojone i wydrążone z gniazda
9. Gruszka - 2 sztuki - jw
10 Agrest - z agrestem trzeba podejść tak, że jesli jest twardy to należy go
lekko rozbić. Ja dodałem 1 kg agrestu czarnego i mocno przejrzałego, który
lepił się niemiłosiernie ale jeszcze nie zalęgły się na nim muszki... ;-)
oraz 0.7kg zielonego
11. Jagody leśne - nie wiem ile to było, ale poszedł na to cały litrowy
słoik - przemyłem je, bo widziałem na nich jakieś kleszcze i pająki... ;-)
12. Suszone śliwki - 5szt - bez pestek
13. Suszone jabłka - garść
14. limetka - jednakże tak przygotowana jak do nalewki truskawkowej - czyli
skórkę bez albedo obieramy z połowy i wrzucamy do słoja, z reszty wyciskamy
sok i luuuuu - do słoja.

Za każdy wrzutem owoce podsypywałem cukrem (bez jabłek, gruszek, suszonych
śliwek i tych niesuszonych) oraz zalewałem je taką ilością spirytusu, aby
owoce były pod przykryciem. Trwało to w zasadzie cały sezon i zakończyło się
komisyjnym wrzuceniem ostatniego składnika - czyli
15. winogron - koniecznie przejrzałych, bez cukru.

Po ostatnim wrzucie we wrześniu - odczekałem jeszcze 3 tygodnie i się
zaczęło zlewanie. Do tego jest dobrze mieć przygotowaną praskę do wyciskania
moszczu - ponieważ takowej nie mam więc radzę sobie tak, że nalew zlewam do
słoików a owoce na ocalałą po córce piluchę, która w domu robi za gazę i
wykręcam to to. Działa. Teraz po oddzieleniu płynu od substancji stałych
odczekałem ok. 3 miesięcy i dokładnie w grudniu zacząłem klarowanie. Czyli
najpierw zlewanie rureczką do naczyń, a osad na sitko wyłożone
niezadrukowanym (!!!) papierem kuchennym. Drugie filtrowanie po 2
tygodniach - znów - rureczka i osad przez bibułę.
Teraz sobie nadal to leży i dojrzewa, czyli od filtrowania minęło dopiero
pół roku, ale myślę, że na jesień, przy kominku otworzę pierwszą butelkę.
Nalewka ma ciemną, piękną purpurę, jest idealnie przejrzysta. W zasadzie
generalnie w nalewkach chodzi o to, by były smaczne, by dobrze
sharmonizowane i aby były klarowne.

Później wygrzebię przepis, który wrzucę na grupę na nalewkę jak najbardziej
na czasie - czyli truskawkową.

Pozdrawiam i smacznego

PS
Gdyby się okazało, że coś przeoczyłem, to pewnie dopiszę.

Pararobert


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
16.06 Barbara Czaplicka
17.06 Krystyna Chiger
17.06 AgataW
17.06 PatryCCCja
17.06 Krystyna Chiger
17.06 Krystyna Chiger
17.06 Krysia Thompson
17.06 PatryCCCja
17.06 PatryCCCja
17.06 Jerzy
17.06 Jerzy
17.06 PatryCCCja
17.06 Jerzy
17.06 JarJar Binks
18.06 Krysia Thompson
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem