| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-04 21:23:18
Temat: pastis???Czy ktos wie co to jest pastis? w dzisiejszych "wysokich obcasach" Agnieszka
Kreglicka podaje przepisy na sosy do ryb i w kazdym jest tajemniczy pastis.
co to takiego?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-04 21:44:36
Temat: Re: pastis???
Użytkownik "skie"
> Czy ktos wie co to jest pastis? w dzisiejszych "wysokich obcasach"
Agnieszka
> Kreglicka podaje przepisy na sosy do ryb i w kazdym jest tajemniczy
pastis.
> co to takiego?
Likier? anyzowy (nie wiem czy likier jest wlasciwa nazwa) ktory we Francji
miesza sie z woda i powstaje taki bialawy napoj. MSZ, paskudztwo - pachnie i
smakuje jak syrop od kaszlu ;)
Pzdr,
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-04 22:11:59
Temat: Re: pastis???"skie" <s...@p...onet.pl> wrote:
>Czy ktos wie co to jest pastis? w dzisiejszych "wysokich obcasach" Agnieszka
>Kreglicka podaje przepisy na sosy do ryb i w kazdym jest tajemniczy pastis.
>co to takiego?
>
Absynt...
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-04 22:48:07
Temat: Re: pastis???Użytkownik "skie" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:av7jbk$gk9$1@news.tpi.pl...
> Czy ktos wie co to jest pastis? w dzisiejszych "wysokich obcasach"
Agnieszka
> Kreglicka podaje przepisy na sosy do ryb i w kazdym jest tajemniczy
pastis.
> co to takiego?
http://www.e-drinks.com.pl/alkohole/pastis.htm
--
Zenek
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było.
Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było"
- /Szwejk/ -
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-05 08:00:06
Temat: Re: pastis???"Art(Gruby)" <Art[Gruby]@icbleu.org> wrote:
> "skie" <s...@p...onet.pl> wrote:
>
> >Czy ktos wie co to jest pastis? w dzisiejszych "wysokich obcasach" Agnieszka
> >Kreglicka podaje przepisy na sosy do ryb i w kazdym jest tajemniczy pastis.
> >co to takiego?
> >
>
>
> Absynt...
Absynt jak sama nazwa wskazuje zawiera piolun. Pastis jest likierem
anyzowym.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-05 14:58:15
Temat: Re: pastis???
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1fob22u.z0mbkg3hx750N%wlos@tele.com.pl...
> "Art(Gruby)" <Art[Gruby]@icbleu.org> wrote:
>
> > "skie" <s...@p...onet.pl> wrote:
> >
> > >Czy ktos wie co to jest pastis? w dzisiejszych "wysokich obcasach"
Agnieszka
> > >Kreglicka podaje przepisy na sosy do ryb i w kazdym jest tajemniczy
pastis.
> > >co to takiego?
> > >
> >
> >
> > Absynt...
>
>
> Absynt jak sama nazwa wskazuje zawiera piolun. Pastis jest likierem
> anyzowym.
>
> Wladyslaw
Likier to raczej Anis, jakkolwiek zarowno Anis jak i Pastis sa nastepcami
absyntu. W 1915 roku rzad Francji zabronil produkcji absyntu, jednakze w
Prowansji dalej robiono miesznki z anyzem, lukrecja i cukrem, bez dodawania
piolunu. Tworca pastisu byl Paul Ricard.
Najbardziej znane gatunki to Ricard (45-cio procentowy), Pernod (40-to)
procentowy oraz Pastis de Marseille. Oczywiscie gatunkow jest znacznie
wiecej.
Z powazaniem
Bask
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-05 15:01:49
Temat: Re: pastis???
"jacek Walkowski" <f...@w...pl> wrote in message
news:av9h62$54e$1@absinth.dialog.net.pl...
>
> "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
>> >
> > Absynt jak sama nazwa wskazuje zawiera piolun. Pastis jest likierem
> > anyzowym.
> >
> > Wladyslaw
>
> Likier to raczej Anis, jakkolwiek zarowno Anis jak i Pastis sa nastepcami
> absyntu. W 1915 roku rzad Francji zabronil produkcji absyntu, jednakze w
> Prowansji dalej robiono miesznki z anyzem, lukrecja i cukrem, bez
dodawania
> piolunu. Tworca pastisu byl Paul Ricard.
> Najbardziej znane gatunki to Ricard (45-cio procentowy), Pernod (40-to)
> procentowy oraz Pastis de Marseille. Oczywiscie gatunkow jest znacznie
> wiecej.
> Z powazaniem
> Bask
>
I jeszcze jedno, w zasadzie nie wolno pastsu lac na lod, nalezy podawac
odpowiednio oziebiona wode. We Francji czesto widzialem jak nalewano wode do
karafki wprost z kranu i wstawiano do lodowki.
Bask
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-05 15:06:07
Temat: Re: pastis???Witaj!
szukaj w sklepach: Ricard, Pernod...albo turecka Rakii
pozdrawiam
maciej
> Czy ktos wie co to jest pastis? w dzisiejszych "wysokich obcasach"
Agnieszka
> Kreglicka podaje przepisy na sosy do ryb i w kazdym jest tajemniczy
pastis.
> co to takiego?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-05 16:20:59
Temat: Re: pastis???
"solo" <p...@m...pl> wrote in message
news:av9hd1$d9u$1@news.tpi.pl...
> Witaj!
> szukaj w sklepach: Ricard, Pernod...albo turecka Rakii
>
> pozdrawiam
> maciej
>
O nie, alkoholi na bazie anyzu jest wiele, obok wspomnianej Rakiji takze np:
greckie Ouzo, ale Pastis jest tylko francuski. Cytat z ksiazki"Wina, wodki i
likiery swiata" str 64 ".. Jedyna rzecz, ktora nie podlega dyskusji to to,
ze pastis jest zawsze francuski ( slowo pochodzi z poludniowofrancuskiego
dialekt)...."
Pozdrowienia
Bask
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-05 16:47:30
Temat: Re: pastis???
Użytkownik "Bask" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:av9m16$56b$1@absinth.dialog.net.pl...
> O nie, alkoholi na bazie anyzu jest wiele, obok wspomnianej Rakiji takze
np:
> greckie Ouzo, ale Pastis jest tylko francuski. Cytat z ksiazki"Wina, wodki
i
> likiery swiata" str 64 ".. Jedyna rzecz, ktora nie podlega dyskusji to to,
> ze pastis jest zawsze francuski ( slowo pochodzi z poludniowofrancuskiego
> dialekt)...."
> Pozdrowienia
> Bask
>
Ale to temat na inny watek, :)
Pijam od czasu do czasu rozne anyzki, a byl okres ze stale przed
posilkami...
Wazne, aby znalezc proporcje miedzy alkoholem a woda wtedy smakuje jak
nektar :)
pzdr
maciej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |