Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!new
s.dialog.net.pl!not-for-mail
From: "jacek Walkowski" <f...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pastis???
Date: Sun, 5 Jan 2003 15:58:15 +0100
Organization: Dialog Net
Lines: 34
Message-ID: <av9h62$54e$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <av7jbk$gk9$1@news.tpi.pl> <i...@4...com>
<1fob22u.z0mbkg3hx750N%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-1181.zgora.dialog.net.pl
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1041778691 5262 62.87.183.157 (5 Jan 2003 14:58:11
GMT)
X-Complaints-To: a...@d...net.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 5 Jan 2003 14:58:11 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:140537
Ukryj nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1fob22u.z0mbkg3hx750N%wlos@tele.com.pl...
> "Art(Gruby)" <Art[Gruby]@icbleu.org> wrote:
>
> > "skie" <s...@p...onet.pl> wrote:
> >
> > >Czy ktos wie co to jest pastis? w dzisiejszych "wysokich obcasach"
Agnieszka
> > >Kreglicka podaje przepisy na sosy do ryb i w kazdym jest tajemniczy
pastis.
> > >co to takiego?
> > >
> >
> >
> > Absynt...
>
>
> Absynt jak sama nazwa wskazuje zawiera piolun. Pastis jest likierem
> anyzowym.
>
> Wladyslaw
Likier to raczej Anis, jakkolwiek zarowno Anis jak i Pastis sa nastepcami
absyntu. W 1915 roku rzad Francji zabronil produkcji absyntu, jednakze w
Prowansji dalej robiono miesznki z anyzem, lukrecja i cukrem, bez dodawania
piolunu. Tworca pastisu byl Paul Ricard.
Najbardziej znane gatunki to Ricard (45-cio procentowy), Pernod (40-to)
procentowy oraz Pastis de Marseille. Oczywiscie gatunkow jest znacznie
wiecej.
Z powazaniem
Bask
|