Data: 2003-01-05 15:01:49
Temat: Re: pastis???
Od: "jacek Walkowski" <f...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"jacek Walkowski" <f...@w...pl> wrote in message
news:av9h62$54e$1@absinth.dialog.net.pl...
>
> "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
>> >
> > Absynt jak sama nazwa wskazuje zawiera piolun. Pastis jest likierem
> > anyzowym.
> >
> > Wladyslaw
>
> Likier to raczej Anis, jakkolwiek zarowno Anis jak i Pastis sa nastepcami
> absyntu. W 1915 roku rzad Francji zabronil produkcji absyntu, jednakze w
> Prowansji dalej robiono miesznki z anyzem, lukrecja i cukrem, bez
dodawania
> piolunu. Tworca pastisu byl Paul Ricard.
> Najbardziej znane gatunki to Ricard (45-cio procentowy), Pernod (40-to)
> procentowy oraz Pastis de Marseille. Oczywiscie gatunkow jest znacznie
> wiecej.
> Z powazaniem
> Bask
>
I jeszcze jedno, w zasadzie nie wolno pastsu lac na lod, nalezy podawac
odpowiednio oziebiona wode. We Francji czesto widzialem jak nalewano wode do
karafki wprost z kranu i wstawiano do lodowki.
Bask
|