Data: 2003-01-05 14:58:15
Temat: Re: pastis???
Od: "jacek Walkowski" <f...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1fob22u.z0mbkg3hx750N%wlos@tele.com.pl...
> "Art(Gruby)" <Art[Gruby]@icbleu.org> wrote:
>
> > "skie" <s...@p...onet.pl> wrote:
> >
> > >Czy ktos wie co to jest pastis? w dzisiejszych "wysokich obcasach"
Agnieszka
> > >Kreglicka podaje przepisy na sosy do ryb i w kazdym jest tajemniczy
pastis.
> > >co to takiego?
> > >
> >
> >
> > Absynt...
>
>
> Absynt jak sama nazwa wskazuje zawiera piolun. Pastis jest likierem
> anyzowym.
>
> Wladyslaw
Likier to raczej Anis, jakkolwiek zarowno Anis jak i Pastis sa nastepcami
absyntu. W 1915 roku rzad Francji zabronil produkcji absyntu, jednakze w
Prowansji dalej robiono miesznki z anyzem, lukrecja i cukrem, bez dodawania
piolunu. Tworca pastisu byl Paul Ricard.
Najbardziej znane gatunki to Ricard (45-cio procentowy), Pernod (40-to)
procentowy oraz Pastis de Marseille. Oczywiscie gatunkow jest znacznie
wiecej.
Z powazaniem
Bask
|