« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-24 08:03:32
Temat: pasztetWitajcie. Na Wielkanoc robiłam pasztet z takiego oto przepisu: mięso z
całego kurczaka, pół kilo boczku, 25 dkg watróbek, wszystko to
zagotowane w wywarze z włoszczyzny i cebuli, po ugotowaniu odfiletowane
i zmielone, uzupełnione dużą bułką namoczoną w pozostałym wywarze i
jajkiem, doprawione solą, pieprzem, ząbkiem czosnku, gałką muszkatałową
i imbirem a na koniec zapieczone. Teraz postanowiłam go zmodyfikować do
wersji zdrowszej i bardziej jarzynowej. Tak sobie pomyślałm, że część
mięsa zastąpię soją lub soczewicą oraz włoszczyzną z rosołu. Teraz nie
bardzo wiem jaką część mięsa zastąpić - no własnie - lepiej soją czy
soczewica? Swego czasu robiłam pasztet typowo wegetariański z samej soi,
soczewicy i fasoli, ale to było dawno temu jak byłam młoda, piękna i
byłam wegetarianką... I nie wiem nadal ile mięsa zastąpić jaką roślinką.
I ile może ważyć dajmy na to pół szklanki suchej soi po ugotowaniu.
Macie jakies pomysły jak to zgrabnie połączyć?
--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-24 20:21:17
Temat: Re: pasztet
Użytkownik "tapta" <t...@w...pl> napisał
> Teraz postanowiłam go zmodyfikować do
> wersji zdrowszej i bardziej jarzynowej.
Dlaczego z soją ma być zdrowiej?
A co do reszty Twojego pytania...
Zrób na oko. Tak zawsze wychodzi najlepiej ;)
pzdr
.':'. '.^.'
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-24 20:53:19
Temat: Re: pasztetUżytkownik "wolim" <w...@i...pl> napisał w wiadomości
news:d4gvgd$1tq$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "tapta" <t...@w...pl> napisał
>
> > Teraz postanowiłam go zmodyfikować do
> > wersji zdrowszej i bardziej jarzynowej.
>
> Dlaczego z soją ma być zdrowiej?
Spójrz na to z punktu widzenia kurczaka ;) Czy teraz jasne?
Alek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 08:20:07
Temat: Re: pasztetwolim napisał(a):
> Dlaczego z soją ma być zdrowiej?
Wydaje mi się, że zastąpienia części mięsa warzywami czyni każde danie
zdrowszym, bogatszym w błonnik i takie tam.
> A co do reszty Twojego pytania...
> Zrób na oko. Tak zawsze wychodzi najlepiej ;)
No właśnie tak zrobiłam (kurczaka dałam tylko pół, a zamiast drugiej
połowy włoszczyzna z wywaru i około szklanki soczewicy) i wyszło jeszcze
smaczniejsze niż w wersji z samym mięsem :)
--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 19:37:25
Temat: Re: pasztet
Użytkownik "wolim" <w...@i...pl> napisał w wiadomości
news:d4gvgd$1tq$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "tapta" <t...@w...pl> napisał
>
>> Teraz postanowiłam go zmodyfikować do
>> wersji zdrowszej i bardziej jarzynowej.
>
> Dlaczego z soją ma być zdrowiej?
Zwłaszcza z soją modyfikowaną genetycznie, samo zdrowie.;) Co wy z
tą soją?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 19:39:57
Temat: Re: pasztetDnia Mon, 25 Apr 2005 21:37:25 +0200, Waćpanna lub Waćpan *ande*, w
wiadomości news:<news:d4jh72$krq$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
> Zwłaszcza z soją modyfikowaną genetycznie, samo zdrowie.;) Co wy z
> tą soją?
Bawełna z której masz gacie też jest modyfikowana genetycznie.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 19:52:35
Temat: Re: pasztet
Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:1p6bzx0bu2o8b$.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Mon, 25 Apr 2005 21:37:25 +0200, Waćpanna lub Waćpan *ande*, w
>
> Bawełna z której masz gacie też jest modyfikowana genetycznie.
Jeszcze nie zdarzyło mi sie zjadać moich gaci. A dlaczego to robisz?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 19:54:11
Temat: Re: pasztetDnia Mon, 25 Apr 2005 21:52:35 +0200, Waćpanna lub Waćpan *ande*, w
wiadomości news:<news:d4ji3e$rc3$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
>> Bawełna z której masz gacie też jest modyfikowana genetycznie.
>
> Jeszcze nie zdarzyło mi sie zjadać moich gaci. A dlaczego to robisz?
Rotfl ;> no tośmy się zrozumieli
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-26 08:53:54
Temat: Re: pasztet
Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:1p6bzx0bu2o8b$.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Mon, 25 Apr 2005 21:37:25 +0200, Waćpanna lub Waćpan *ande*, w
> wiadomości news:<news:d4jh72$krq$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
> następuje:
>
>> Zwłaszcza z soją modyfikowaną genetycznie, samo zdrowie.;) Co
>> wy z
>> tą soją?
>
> Bawełna z której masz gacie też jest modyfikowana genetycznie.
Hm.. niewielu z moich znajmych żywi się bawełnianymi gaciami.
NMSP
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-26 09:26:58
Temat: Re: pasztetUżytkownik tapta napisał:
Ja nie lubię soi (moje dzieci tez nie) ale lubimy pasztet z warzywami.
Na pół kilograma mięsa (kura, świnia, krowa - można łączyć) daję
półkilograma tłuszczu w postaci podgardla, 10 dag wątróbki i wwrzywa:
- 3 spore cebule
- 3 duże marchewki
- 1 pietruszka słusznych rozmiarów
- 1 seler
i 3 suche bułki
- najpierw kroję tłuszcz w kostkę i smażę (w dużym garnku)
potem dorzucam mięso pokrojone w kostkę w kolejności: - krowa, świnia, kura
potem daję warzywa.
potem podlewam woda - pół szklanki
i to smaże(duszę) 1 - 1,5 godziny
następnie daję te suche bułki (tez kroję na niejsze części) i wątróbkę
Na ogień na 10 minut
wystudzę, zmielę w maszynce do mięsa (marchew daje fajny kolor )
i do formy
Potem pieke
wszyscy uwielbiamy go jeśc, gdy jest jeszcze ciepły :)
--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń "usunto" z mojego adresu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |