| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-05 03:10:28
Temat: patelnie i garnki .......Moi Drodzy ,
Im wiecej sie rozgladam tym mniej wiem .
Cale moje dotychczasowe zycie gotowalam w garnkach
emaliowanych a smazylam na zwyklych polskich patelniach ...
...ewentualnie pokrytych teflonem .
A tu w Hameryce sa inne . W zwiazku z tym mam kilka pytan .
1. Czy grube, zeliwne, tak tu popularne patelnie maja jakies specjalne
przeznaczenie ?
2. Niektore garnki i patelnie ze stali nierdzewnej maja dno od strony
zewnetrznej pokryte miedzia .Czemu to sluzy ?
3. Czy w ogole mozna sklasyfikowac, ktore gary sa lepsze do czego
(emaliowane, ze stali nierdzewnej z grubym dnem, z cienszym dnem,
zeliwne)
Profesjonalistow prosze o wyrozumialosc jesli moje pytania sa zbyt
infantylne.
Pozdrawiam z zachodnich stanow.
ewa bowman
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-05 05:01:44
Temat: Re: patelnie i garnki .......
Ewa Anna Pawlik-Bowman wrote in message <3...@s...com>...
>Moi Drodzy ,
>Im wiecej sie rozgladam tym mniej wiem .
>Cale moje dotychczasowe zycie gotowalam w garnkach
>emaliowanych a smazylam na zwyklych polskich patelniach ...
>...ewentualnie pokrytych teflonem .
>A tu w Hameryce sa inne . W zwiazku z tym mam kilka pytan .
>1. Czy grube, zeliwne, tak tu popularne patelnie maja jakies specjalne
> przeznaczenie ?
>2. Niektore garnki i patelnie ze stali nierdzewnej maja dno od strony
> zewnetrznej pokryte miedzia .Czemu to sluzy ?
>3. Czy w ogole mozna sklasyfikowac, ktore gary sa lepsze do czego
> (emaliowane, ze stali nierdzewnej z grubym dnem, z cienszym dnem,
> zeliwne)
>Profesjonalistow prosze o wyrozumialosc jesli moje pytania sa zbyt
>infantylne.
>Pozdrawiam z zachodnich stanow.
>ewa bowman
Ja uzywam garow z grubym dnem, nie przypalaja i rownomierniej rozprowadzaja
temperature... Stalowe maja pokryta miedzia dno chyba dlatego, ze miedz
jest lepszym przewodnikiem ciepla niz stal, ale ta cieniutka warstewka nie
mysle zeby miala duzy wplyw na temperature gara, raczej jest to po to, ze
garnek ladniej wygladal... Emaliowanych garkow wystrzegam sie jak ognia,
chyba, ze do gotowania zup lub jajek... Wszystko inne latwo sie w nich
przypala a wyczyscic to pozniej jest bardzo trudno. Zwykly gar z grubym dnem
jesli sie cos przypali mozna po prostu nagrzac na sucho az z przypalenizny
zrobi sie bialy popiol i wtedy go porzadnie wyszorowac... Metoda bardzo
brutalna ale i skuteczna, stosowana w restauracjach. Mam tez garki pokryte
teflonem, ale to jest specjalny rodzaj teflonu nie scierajacy sie tak latwo
firmy Du Pont, nazywa sie to Silverstone lub Du Pont Authograph.... Te myja
sie bardzo latwo, bo nic do nich nie przywiera ale trzeba sie delikatniej z
nimi obchodzic chociaz nie tak delikatnie jak z polskimi patelniami
teflonowymi...
Pozdrowienia z Zachodniego Wybrzeza
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 05:15:28
Temat: Re: patelnie i garnki .......Ewa Anna Pawlik-Bowman <e...@s...com> wrote:
> Moi Drodzy ,
> Im wiecej sie rozgladam tym mniej wiem .
> Cale moje dotychczasowe zycie gotowalam w garnkach
> emaliowanych a smazylam na zwyklych polskich patelniach ...
> ...ewentualnie pokrytych teflonem .
> A tu w Hameryce sa inne . W zwiazku z tym mam kilka pytan .
> 1. Czy grube, zeliwne, tak tu popularne patelnie maja jakies specjalne
> przeznaczenie ?
Czy na pewno sa zeliwne, a nie zelazne? Zelazne patelnie najlepsze na
omlety. Powinno sie miec przynamniej jedna taka, o idealnie gladkim
dnie, nie uzywana do niczego innego, najwyzej do nalesnikow.
Zeliwo to dobry material na garnki, dobrze sie nagrzewa i dlugo
utrzymuje temperature. Nie uzywac do potraw kwasnych i o deikatnym
smaku. Garnkow zeliwnych ez raczej nie uzywac, gdy trzeba przestregac
dokladnego czasu gotowania.
> 2. Niektore garnki i patelnie ze stali nierdzewnej maja dno od strony
> zewnetrznej pokryte miedzia .Czemu to sluzy ?
Dobrej jakosci naczynia kuchenne ze stali nierdzewnej maja dno pokryte
warstwa metalu dobrze przewodacego cieplo, jak miedz lub aluminium.
> 3. Czy w ogole mozna sklasyfikowac, ktore gary sa lepsze do czego
> (emaliowane, ze stali nierdzewnej z grubym dnem, z cienszym dnem,
> zeliwne)
Oczyzwiscie.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 05:19:44
Temat: Re: patelnie i garnki .......Ewa Anna Pawlik-Bowman <e...@s...com> wrote:
> Moi Drodzy ,
> Im wiecej sie rozgladam tym mniej wiem .
> Cale moje dotychczasowe zycie gotowalam w garnkach
> emaliowanych a smazylam na zwyklych polskich patelniach ...
> ...ewentualnie pokrytych teflonem .
> A tu w Hameryce sa inne . W zwiazku z tym mam kilka pytan .
> 1. Czy grube, zeliwne, tak tu popularne patelnie maja jakies specjalne
> przeznaczenie ?
Czy na pewno sa zeliwne, a nie zelazne? Zelazne patelnie najlepsze na
omlety. Powinno sie miec przynamniej jedna taka, o idealnie gladkim
dnie, nie uzywana do niczego innego, najwyzej do nalesnikow.
Zeliwo to dobry material na garnki, dobrze sie nagrzewa i dlugo
utrzymuje temperature. Nie uzywac do potraw kwasnych i o deikatnym
smaku. Garnkow zeliwnych tez raczej nie uzywac, gdy trzeba przestregac
dokladnego czasu gotowania, wtedy najlepsze sa garnki miedziane, uzywane
chetnie przez profesjonalnych kucharzy.
> 2. Niektore garnki i patelnie ze stali nierdzewnej maja dno od strony
> zewnetrznej pokryte miedzia .Czemu to sluzy ?
Dobrej jakosci naczynia kuchenne ze stali nierdzewnej maja dno pokryte
warstwa metalu dobrze przewodacego cieplo, jak miedz lub aluminium.
> 3. Czy w ogole mozna sklasyfikowac, ktore gary sa lepsze do czego
> (emaliowane, ze stali nierdzewnej z grubym dnem, z cienszym dnem,
> zeliwne)
Oczywiscie.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 07:12:17
Temat: Re: patelnie i garnki ......."Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1e8ltlz.ug54tx1vkc2huN%wlos@tele.com.pl...
> Ewa Anna Pawlik-Bowman <e...@s...com> wrote:
[...]
> smaku. Garnkow zeliwnych tez raczej nie uzywac, gdy trzeba przestregac
> dokladnego czasu gotowania, wtedy najlepsze sa garnki miedziane, uzywane
> chetnie przez profesjonalnych kucharzy.
Sa miedziane rowniez od wewnarz, czy tylko warstwa zewnetrzna?
AFAIK, sa jakies normy (w Polsce), ze do przetworstwa zywnosci
nie mozna uzywac urzadzen, w ktorych miedz moglaby sie stykac z
zywnoscia.
[...]
> Wladyslaw
Pozdrawiam,
Andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 20:11:22
Temat: Re: patelnie i garnki .......Andrzej Bienias <a...@u...net> wrote:
> "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
> news:1e8ltlz.ug54tx1vkc2huN%wlos@tele.com.pl...
>
> > Ewa Anna Pawlik-Bowman <e...@s...com> wrote:
>
> [...]
> > smaku. Garnkow zeliwnych tez raczej nie uzywac, gdy trzeba przestregac
> > dokladnego czasu gotowania, wtedy najlepsze sa garnki miedziane, uzywane
> > chetnie przez profesjonalnych kucharzy.
>
> Sa miedziane rowniez od wewnarz, czy tylko warstwa zewnetrzna?
>
> AFAIK, sa jakies normy (w Polsce), ze do przetworstwa zywnosci
> nie mozna uzywac urzadzen, w ktorych miedz moglaby sie stykac z
> zywnoscia.
Garnki miedziane sa pobielane, czyli pokryte od wewnatrz powloka cynowa.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 20:18:24
Temat: Re: patelnie i garnki .......
Wladyslaw Los wrote in message <1e8myq9.mt30dfr6fmioN%wlos@tele.com.pl>...
>Andrzej Bienias <a...@u...net> wrote:
>
>> "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
>> news:1e8ltlz.ug54tx1vkc2huN%wlos@tele.com.pl...
>>
>> > Ewa Anna Pawlik-Bowman <e...@s...com> wrote:
>>
>> [...]
>> > smaku. Garnkow zeliwnych tez raczej nie uzywac, gdy trzeba przestregac
>> > dokladnego czasu gotowania, wtedy najlepsze sa garnki miedziane,
uzywane
>> > chetnie przez profesjonalnych kucharzy.
>>
>> Sa miedziane rowniez od wewnarz, czy tylko warstwa zewnetrzna?
>>
>> AFAIK, sa jakies normy (w Polsce), ze do przetworstwa zywnosci
>> nie mozna uzywac urzadzen, w ktorych miedz moglaby sie stykac z
>> zywnoscia.
>
>Garnki miedziane sa pobielane, czyli pokryte od wewnatrz powloka cynowa.
>
>Wladyslaw
Kiedys byla to cyganska specjalnosc...
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-06 05:18:51
Temat: Re: patelnie i garnki ......."Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote
in message news:1e8myq9.mt30dfr6fmioN%wlos@tele.com.pl...
> Andrzej Bienias <a...@u...net> wrote:
[...]
> > Sa miedziane rowniez od wewnarz, czy tylko warstwa zewnetrzna?
[...]
> Garnki miedziane sa pobielane, czyli pokryte od wewnatrz powloka cynowa.
Dzieki za zaspokojenie ciekawosci.
> Wladyslaw
Pozdrawiam,
Andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |