Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.polbox.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: patelnie i garnki .......
Date: Wed, 5 Apr 2000 07:15:28 +0200
Organization: Telezynski i Syn
Lines: 34
Message-ID: <1e8lsjm.1ojmqyx1ak50sgN%wlos@tele.com.pl>
References: <3...@s...com>
NNTP-Posting-Host: p20.ppp.polbox.pl
X-Trace: orfika.office.polbox.pl 954911851 4506 213.241.7.20 (5 Apr 2000 05:17:31
GMT)
X-Complaints-To: r...@u...polbox.pl
NNTP-Posting-Date: 5 Apr 2000 05:17:31 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26259
Ukryj nagłówki
Ewa Anna Pawlik-Bowman <e...@s...com> wrote:
> Moi Drodzy ,
> Im wiecej sie rozgladam tym mniej wiem .
> Cale moje dotychczasowe zycie gotowalam w garnkach
> emaliowanych a smazylam na zwyklych polskich patelniach ...
> ...ewentualnie pokrytych teflonem .
> A tu w Hameryce sa inne . W zwiazku z tym mam kilka pytan .
> 1. Czy grube, zeliwne, tak tu popularne patelnie maja jakies specjalne
> przeznaczenie ?
Czy na pewno sa zeliwne, a nie zelazne? Zelazne patelnie najlepsze na
omlety. Powinno sie miec przynamniej jedna taka, o idealnie gladkim
dnie, nie uzywana do niczego innego, najwyzej do nalesnikow.
Zeliwo to dobry material na garnki, dobrze sie nagrzewa i dlugo
utrzymuje temperature. Nie uzywac do potraw kwasnych i o deikatnym
smaku. Garnkow zeliwnych ez raczej nie uzywac, gdy trzeba przestregac
dokladnego czasu gotowania.
> 2. Niektore garnki i patelnie ze stali nierdzewnej maja dno od strony
> zewnetrznej pokryte miedzia .Czemu to sluzy ?
Dobrej jakosci naczynia kuchenne ze stali nierdzewnej maja dno pokryte
warstwa metalu dobrze przewodacego cieplo, jak miedz lub aluminium.
> 3. Czy w ogole mozna sklasyfikowac, ktore gary sa lepsze do czego
> (emaliowane, ze stali nierdzewnej z grubym dnem, z cienszym dnem,
> zeliwne)
Oczyzwiscie.
Wladyslaw
|